A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Permetezők minden igényre

Kertészet - 2019.05.10

Nem a méret a lényeg: STIHL gépekkel virágoskerttől az ültetvényig A benzinmotoros permetezőgépek nagyobb mennyiségben és magasabbra képesek kijuttatni a vegyszert a kézi működtetésű változatoknál.

Permetezők minden igényre


Utóbbiaknak kisebb területeken, illetve ott, ahol megkövetelt az alacsony zajszint, természetesen mégis van létjogosultságuk, ugyanakkor a STIHL hamarosan piacra dobja akkumulátoros permetezőit is, amelyek 
a jelenlegi kétféle megoldás előnyeit egyesítik.

A STIHL nagyjából három évtizede forgalmazza benzinmotoros háti permetezőgépeit Magyarországon, s ma a motorfűrészek, illetve szegélynyírók, fűkaszák után ezek a legnépszerűbb termékek idehaza, amelyeknél a garanciális meghibásodás elenyészőnek mondható. Korábban két típusuk volt (teljesítménybeli eltéréssel), aztán 9 éve történt egy modellváltás, és akkor három permetezőgépre bővült 
a paletta. A legkisebb kimondottan szőlőültetvényekhez való, hiszen a permetezési magassága 2,5 méterig terjed. Ez az eszköz 1-2 hektáron kiválóan használható, ráadásul könnyű súlyával (7,8 kg) piacvezető, így az idősebbeknek sem okoz gondot a hordozása, kezelése. A másik két termék nagyobb teljesítményű, akár 6,5–7 méteres magasságig fel lehet velük permetezni, horizontálisan pedig 11–13 méter a hatótávolságuk. „Az SR 450-es változat porozásra is alkalmas, vagyis száraz anyagot, granulátumot is lehet vele szórni, de télen akár útszóró só kijuttatására, csúszásmentesítésre is alkalmas” – emelte ki Bodor László, az Andreas STIHL Kft. műszaki marketingmenedzsere.

A kézi működtetésű permetezők gyártását mintegy 8 éve kezdte meg a német vállalat. Először kéttagú volt a család, a 12 literes háti tartályos verzió mellett 1,6 literes, virágpermetezésre alkalmas terméket kínált a STIHL. A kézi működtetésű változatok előnye, hogy lényegesen olcsóbbak a motoros meghajtásúaknál, ráadásul zajszennyezés nélküli, környezetbarát megoldások, így kisebb területek kezeléséhez tökéletes választásnak bizonyulhatnak. A motor nélküli permetezők családja jelenleg hét tagból áll, a legkisebb másfél, a legnagyobb 18 literes vegyszertartály-térfogattal rendelkezik. A két (12 és 18 literes) háti változat mellett a STIHL háromféle (2, 3 és 5 literes), egy vállpánttal az oldalon hordható eszközt is kínál, s mellettük két, kézben fogható (1,5 literes) verzió teszi teljessé a palettát. Utóbbiak közt az a különbség, hogy az egyik olyan tömítésekkel van ellátva, amely nemcsak mezőgazdasági felhasználásra teszi alkalmassá, de lúgos vegyszeres tisztításokhoz is (2-es pH-ig), például szerelőműhelyekben, ipari környezetben.

A kézi permetezők működési elve egyszerű, hiszen előbb nyomást generálunk a vegyszertartályban, majd a kijuttatás egy vékony szórócsövön keresztül történik. 
A benzinmotoros változatok ezzel szemben – a karburátorokhoz hasonlóan – a lég­­­keverés elvét alkalmazzák, egy légáramba szívják be a permetszert, és finoman porlasztják. A kijuttatott mennyiséget a belépési pontnál lehet változtatni, vagyis ott, ahol a permetlé belép a légáramlatba. A porlasztás egy folyadékszivattyú beiktatásával állítható finomabbra, míg a kézi permetezőknél a különböző szórófejek cseréjével, illetve a kijuttatás alakjával (kúpos, trapéz stb. alakú sávok) befolyásolható a kiszórt mennyiség. 
A kézi változatokkal egy beiktatott hosszú szárral is legfeljebb csak 3-4 méterre érhetünk fel, ami kisebb gyümölcsfákhoz, illetve tuják és más örökzöldek atkamentesítésére, kártevők elleni védelmére kiválóan alkalmas, de például dióültetvényekhez már nem. A motoros permetezők tehát nemcsak a kijuttatott vegyszermennyiség tekintetében előnyösebbek, hanem a permetezési magasságuk is nagyobb. Az eszközök számos kiegészítővel bővíthetők, amelyek közül idehaza a különböző szórásképet biztosító terelőlemezek 
a legnépszerűbbek, ugyanis ezekkel például két sor szőlő egyszerre is kezelhető. A STIHL fejlesztéseinek köszönhetően 
a motoros termékek zajteljesítményben és hangnyomásszintben bőven az európai határértékeken belül teljesítenek, ugyanakkor a vállalat a közeljövőben egy akkumulátoros permetező piaci bevezetését is tervezi.

A kézi erő kiváltására alkalmas, de 
a ben­­­­zinmotoros változat előnyeit is to­­vábbvivő termékkel a permetszert minden korábbinál környezetbarátabb mó­­don lehet majd kijuttatni.

 

Szerző: AgrárUnió

Címkék: permetezőgép, Stihl