Drága és kevés a magyar burgonya

Már nem a szegények kenyere, és alapanyagként sem divatos

Magyarországon évről évre csökken a burgonya termőterülete és fogyasztása. A krumpli mégsem lesz olcsóbb, tavalyhoz képest például most csaknem a duplájáért tudjuk megvásárolni. 
A látszólagos ellentmondásokra és a hanyatlás okaira kerestük a válaszokat.

Az ezredforduló évében 864 ezer tonna burgonya termett hazánkban a KSH adatai szerint, egy évtizede 561 ezer, míg tavaly szűk 200 ezer tonna. A termőterület alig haladja meg a 8000 hektárt, vagyis az egykor a „szegény ember kenyerének” nevezett krumpli hosszú tündöklést követően mára kiesni látszik a fogyasztók kegyeiből. Ennek részben ellentmond, hogy január végére elfogytak a hazai készletek, és onnantól nagyjából fél évig behozatalra szorulunk, ami természetesen ismét csak a megfogyatkozott termőterületre vezethető vissza.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Szerző: AgrárUnió

Tags: burgonya, klímaváltozás, burgonyatermesztés

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom