A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Finom gyümölcs ez a zöldség – Dinnye, dinnye, dinnye – sárga is, görög is

Kertészet - 2015.11.13

A dinnye éppúgy hozzátartozik a nyárhoz, mint a sör vagy a lecsó. A dinnyefogyasztás valóságos szertartás, termesztése pedig komoly kihívás. Mögöttünk a 2015-ös szezonnal most ezt a témát igyekszünk körbejárni a termelők számára hasznos információk közreadásával, dinnyeügyben érintett, érdekelt szakemberek segítségével.

Finom gyümölcs ez a zöldség – Dinnye, dinnye, dinnye – sárga is, görög is


Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!


Dinnyék divatja
Több mint ötszáz fajtája ismeretes az étkezési célú dinnyének. A héj színe szerint zöld, sötétzöld, egyszínű vagy csíkos, sőt fekete, az alakja gömbölyű, hosszúkás, de akár kocka formájú. Lehet piros vagy sárga bélű. Méret szerinti kategóriák: kisméretű (3–5 kg-os), közepes (5–8 kilós) és a nagyméretű (10–12 kg-os), esetleg afölötti dinnye. Az idén Magyarországon is megnőtt a kereslet a kisebb, illetve a 4–6 kg-os, mag nélküli dinnyék iránt. Ez utóbbiak termesztése költségesebb, így az áruk is magasabb. (A mag nélküli dinnyét diploid – kétszeres kromoszómaszámú – és tetraploid – négyszeres kromoszómaszámú – szülők keresztezésével állítják elő.) Hazánkban KISS Á. (1961) állított elő elsőként triploid fajtát. A világpiacon már hódít a mag nélküli minidinnye, az olaszoknál pedig megjelent a meglévő fajta szelekciójával előállított két-három kilós dinnye.
Magyarországon a dinnye-szaporítóanyag előállításában, forgalmazásában meghatározó cégek a piacon: Alfa Lucullus Kft. Kecskemét, Monsanto Hungária Kft., Nunhems Hungary Kft. (a Bayer CropScience vetőmagjait kínálja Nunhems márkanéven), Orosco Kft. Orosháza, PAPÓ-KERT Kft. (a SAKATA zöldségvetőmagok hivatalos forgalmazója), Rijk Zwaan Budapest Kft., Syngenta Magyarország Kft., 
ZFW Hortiservice Kft. Kecskemét, ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. Kecskemét, és Zöldségmag Termelő és Kereskedelmi Kft. Kecskemét.

dinnye
Az agrártárca kiemelten kezeli
Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: az agrártárca kiemelt területként kezeli a dinnyeágazatot. Elmondta, a Nemzeti Dinnyeprogram célja, hogy visszaállítsa a magyar dinnyetermelés potenciálját és biztosítsa az ebből élő családok megélhetését. A hazai piacon megvalósított promóció és kóstoltatássorozat már rövid távon is hatékonyan erősítette a magyar dinnye iránti bizalmat. Feldman Zsolt felidézte: a belföldi fogyasztás 20%-kal nőtt, 
a hazai dinnyetermő terület 2011-hez képest 16%-kal bővült, a betakarított termésmennyiség 10%-kal, a jövedelmezőség is egyre jobb. A program elindítása óta az ágazat sokat erősödött, a görögdinnye termőterülete 16%-kal nőtt, és stabilizálódtak az árak.
Az államtitkár elmondta: idén 5700 hektáron termelnek dinnyét a gazdák, elsősorban a hőhullámok miatt azonban a termésmennyiség a várt 230 ezer tonna helyett 215 ezer tonna körül alakul. A hőség pozitív hatása, hogy lényegesen több dinnyét fogyasztunk, idén például 25-30%-kal.

Szerző: Seleszt Ferenc – Tóth Ibolya

Címkék: