A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Csökkenő 
jövedelmezőség

Kertészet - 2015.11.11

Egyre több európai országból keresik a minőségi magyar káposztaféléket. A szakemberek a belföldi – egészségtudatosabb – fogyasztás élénkülésére és a támogatási rendszer ösztönző hatására is számítanak a jövőben.

Csökkenő 
jövedelmezőség


A káposztafélék idei szezonja a tavalyinak szöges ellentéte. Míg 2014-ben a rendkívül csapadékos időjárás megbetegedések sorát okozta az ültetvényekben, addig idén nagyrészt az óriási szárazság és kánikulai hőség kísérte a termesztést, hangzott el a Syngenta hagyományos ócsai szakmai rendezvényén.

Antal GyulaAntal Gyula


Idén a növényvédelemben a rovarkártevőkre kellett erősebben koncentrálni, míg tavaly inkább a gombás és baktériumos megbetegedések okoztak gondot – hangsúlyozta Antal Gyula, a Syngenta zöldség-kampánymenedzsere. Hazánkban évek óta ötezer hektár környékén folyik a fejes káposzta, kelkáposzta, brokkoli és karfiol termesztése. Idén a termőfelület körülbelül tíz százalékkal csökkent az elmúlt évek egyre rosszabb eredményű termelése miatt.
A fejes, kel-, vörös káposzta, a karfiol és a brokkoli termőfelülete is mérséklődött, az egyedüli stabil vagy enyhén növekvő teljesítményt mutató termék a karalábé a csoportban. A termelői árak viszont egész évben magasabbak voltak az előző évnél, bár ebben is volt hullámzás.
Mint Antal Gyula kifejtette: egész Európában csökkent a termelés volumene a jövedelmezőség csökkenése miatt. Az extrém nyár pedig a tőlünk északabbra lévő országokban is gondot okozott, ott a termelők nem is igen vannak öntözésre berendezkedve. Emiatt kevesebb termékre lehet számítani az elkövetkezendő hónapokban.
A Syngenta tavaly mutatta be új növényvédelmi eljárását, a Phyto-Dripet, amely a palántakortól a kiültetés utáni hetekig védelmet biztosít a fiatal növények számára a rovarkártevők ellen. Növényoldalról pedig évről évre jelennek meg az újdonságok a helyi, kontinentális klímára célzott nemesítésből.


Címkék: