Éretlenül is értékes – Az új ciklusban jelentős támogatás jut a paprikatermesztőknek

A paprika sikeres, nagyobb volumenű termesztését a törökök elől menekülő bolgár kertészek hozták el hazánkba. Ma már rendkívül fajtagazdag zöldségnövény, amely típustól függően gazdasági érettségben, azaz sárgán vagy zölden, illetve biológiailag éretten, pirosan takarítható be. Takácsné Hájos Máriát, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszer-tudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézetének egyetemi docensét kérdeztem.


– Tulajdonképpen mikortól ismerik a paprikát Magyarországon?
– Bolgár kertészek Kr. u. 900 körül telepedtek le a mai Budapest környékén, ők hozták be a sárga paprikát. A cecei típusú, hegyes végű, úgynevezett t. v. paprika viszont már itt alakult ki. Máig ez a fajta talán a legjelentősebb a hazai frissáru-piacon. Szintén a sárga, illetve fehér fajták közé soroljuk az almapaprikát, amelyet szívesen használunk savanyításra, illetve említést érdemel még a törököknél jól ismert pfefferóni paprika is.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!



 

Szerző: AgrárUnió ©

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom