Generációkra gondolva – Lehetőségek a környezettudatos mezőgazdaságban

A környezettudatos növénytermesztés és kertészet művelői találkoztak december 2-án a budapesti RAM Colosseumban, ahol számos előadás és az Experidance produkciója nyújtott egész napos programot a résztvevőknek. Batóné dr. Kapcsos Judit, a Volánpack Zrt. Fitokondi-üzletág vezetője megnyitóját és a rendezvény fővédnöke, dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter köszöntőjét követően szakmai előadások sora világított rá 
a környezettudatos és biológiai gazdálkodás jelentőségére, a benne rejlő lehetőségekre.

A világ és benne a magyar emberek is lassan ráébrednek az egészségtudatosság jelentőségére. Tisztában vagyunk vele, hogy ma nem az a luxus, ha valaki vigyáz az egészségére, hanem ha megbetegszik. Ugyanakkor sokan nincsenek tisztában az egészségtudatosságnak, illetve az agráriumban dolgozók környezettudatosságának rendkívül szoros összefüggésével. A köztük lévő kapocs a tápláléklánc, ugyanis ha tartós hatású felszívódó növényvédő szerekkel kezeljük növényeinket, és akár közvetve elfogyasztjuk azokat, akkor egészen biztosan szermaradványok jutnak a szervezetünkbe.

fs

dr. Fazekas Sándor
miniszter

Ezek egy része sohasem fog lebomlani, kiürülni – hanem felhalmozódik. A felhalmozott anyagok a küszöbértéket elérve nyilván hatással lesznek szervezetünkre, és komoly bajok forrásává válnak. Néhány megdöbbentő adat, amely sok kutató szerint részben az elfogyasztott tápanyagokkal hozható összefüggésbe. Magyarországon a lakosságnak immár nyolc-tíz százaléka asztmás, és nagyságrendileg két és fél millióan szenvednek allergiában. A második leggyakoribb halálokot pedig a daganatos megbetegedések jelentik, amelyek egy része szintén összefüggésben állhat táplálkozásunkkal.

Cél a környezettudatosság

Gyermekeinkre és a későbbi generációkra gondolva csökkenteni kell az mezőgazdasági szektor vegyszerfelhasználását, a szermaradványok mennyiségét. A Kapcsos család – mint a Volánpack Zrt. meghatározó tulajdonosai – küldetésének tekinti, hogy a Volánpack Zrt. csomagolóeszközei maximálisan újrahasznosíthatóak legyenek. A ládák fából, a dobozok kartonpapírból készülnek. A Fitokondi-üzletág egy ökogazdálkodásban is használható, gyógynövények kivonatából készülő, igazán elérhető árú növénykondicionálót fejlesztett ki és gyárt.

bnéBatóné dr. Kapcsos Judit

Batóné dr. Kapcsos Judit, a Fitokondi-üzletág vezetője gyógyszerész, a gyógynövényeket egyetemi évei alatt ismerte meg. Édesapja, Kapcsos László elnök-vezérigazgató szintén elkötelezett a zöld technológiák mellett, és komoly áldozatokat vállal értük. A Volánpack 1968 óta, míg a Fitokondi-üzletág 2010-től képviseli a környezettudatosságot. A cég ISO 9001:2008 minőségbiztosítási rendszer szerint működik.

Növénykondicionálók az unióban

A számos szakterületet képviselő előadóknak köszönhetően a mezőgazdasági termelés sok tényezője, problémája, azok megoldási lehetőségei terítékre kerültek. Ezek egyike volt a növénykondicionáló készítmények kérdésköre, amelyek egyre nagyobb szerepet kapnak mind a szántóföldi, mind a kertészeti termesztésben. A gazdálkodók eszköztárában egyre bővülő palettán jelennek meg, mindeközben a rájuk vonatkozó szabályozás átalakítása zajlik Európában, amiről dr. Tőkés Gábor, a NÉBIH igazgatóhelyettese számolt be.

tokesgdr. Tőkés Gábor
NÉBIH-igazgatóhelyettes

Az előadó elmondta: a növénykondicionáló szerek elsődlegesen a tápanyagforgalom befolyásolásán keresztül fejtik ki a hatásukat. Nem növényvédő szerek, de fokozhatják a növények ellenálló képességét, így a növényvédelem eszköztárában is helyet kapnak. Az utóbbi tíz évben a választék dinamikus bővülése tapasztalható, aminek eredményeként 2016-ban már 134 terméknek volt magyarországi engedélye. Jelenleg a termésnövelő anyagok (közöttük a növénykondicionáló készítmények) engedélyezési rendszere Magyarországon a legkoherensebb az unióban: e termékek jól kategorizáltak, az engedélyezésük kötelező – kivéve az európai közösségi (EK) műtrágyákat, amelyek esetében a szabványoknak való megfelelőséget vizsgálják.

Az Európai Unió az engedélyezési rendszer átalakításakor ellentétes elvet követ, mint a növényvédő szerek esetében: míg ott a szigorítás, addig itt a teljes liberalizáció a célja, az EK-műtrágyákhoz hasonló szabványosításon keresztül. Az engedélyezési eljárás elhagyásával az engedélyköteles termékekre vonatkozó szigorú toxicitási határértékek is lényegesen enyhülnének, ami növekvő környezeti és egészségügyi kockázattal járna. Félő például, hogy jelentősen nőne a kadmiumterhelés. (Az engedélyezést illetően dr. Tőkés Gábor megjegyezte: az jelenleg sem jár horribilis költséggel, és az eljárási idő is mindössze négy hónapot tesz ki.) A tervek szerint a módosítások „biostimuláns” néven a növénykondicionálókat is érintenék, amelyek esetében azonban a szabványosítás komoly nehézségekbe ütközne.

Lemaradásban Európától

nkdr. Németh Krisztina
NAIK-képviselő

A hazai szakhatóság álláspontja szerint a tervezett változások piaci káoszhoz, a védelmi elvek sérüléséhez és a környezetszennyezés fokozódásához vezethetnek.Többek között az ökológiai gazdálkodást, az ökológiailag művelt területek változását tekintette át az ezredforduló óta dr. Németh Krisztina a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet képviseletében. A világon jelentős növekedés tapasztalható, aminek egyik motorja éppen az Európai Unió. Az unión belül azonban nagy különbségek vannak, és Magyarország e területen lassú fejlődést mutat. Hazánkban az ökológiailag művelt terület aránya két százalék alatti, aminek a növelése a vidékfejlesztési stratégia egyik kiemelt célja.

szgySzékely Gyöngyvér
Bio-Gyömbér Kft.
vezető

Székely Gyöngyvér, a Bio-Gyömbér Kft. vezetője a biogazdálkodás hazai korlátai közül kiemelte a tájékozottság hiányát mind a fogyasztók, mind a kemizált termelést folytatók körében. Pedig nem olyan dologról van szó, ami távol áll a termelő embertől: az első világháború előtt gyakorlatilag csak ez a gazdálkodási forma létezett, hiszen a kemikáliák ezt követően jelentek meg a mezőgazdaságban. A modern megoldásoknak, a jó értékesítési lehetőségeknek köszönhetően pedig egyre versenyképesebbé válik a biotermesztés.



Szerző: AgrárUnió

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom