Hirdetés
Fajtaválasztás a gyümölcstermesztésben, avagy… Úttörőnek lenni jó!

Fajtaválasztás a gyümölcstermesztésben, avagy… Úttörőnek lenni jó!

Kertészet - 2016.12.04

A gyümölcstermesztésben a technológia egyik legfontosabb eleme a fajta: korán termőre forduló, rendszeresen és bőven termő, ellenálló, mutatós, finom és jól tárolható fajtával magas jövedelmezőséget érhetünk el. A fajtaválasztás hosszú távra szól, érdemes tehát körültekintően döntenünk. Az alábbiakban Babicz Szabolcs, a Holland Alma Kft. termelésvezetője gondolatait olvashatjuk a fajtanemesítésről, illetve az új fajták honosításáról.

Egy fajtának alapvetően két fél kívánalmainak kell megfelelnie. A termelő szempontjából azok az értékmérők fontosak, amelyek a termékenységgel és a könnyű termeszthetőséggel kapcsolatosak: a hozam, gyümölcsméret, de leginkább a betegségekkel szembeni ellenálló képesség. A fogyasztó szempontjából elsődleges az íz, a küllem és az alacsony növényvédőszermaradvány-szint. A termelők és a fogyasztók érdekei tehát több ponton kapcsolódnak, amelyek közül a legfontosabb a betegség-ellenálló képesség. Éppen ezért a gyümölcsnemesítés legdinamikusabban fejlődő területe a rezisztencianemesítés.

A nagy kínálatban azonban nehéz eligazodni, mert az ellenálló képesség csak egy a fajtákkal szemben támasztott követelmények közül. A Holland Alma Gyümölcsfaiskolánál ezért 2008-ban nagyszabású technológiai kutatásba kezdtünk, amelynek elsődleges célja, hogy megvizsgáljuk: a hazai és külföldi nemesítésű betegség-ellenálló fajták hogyan viselkednek üzemi körülmények között. Vizsgálataink kezdetben csak almára irányultak, de időközben kiterjesztettük csonthéjasokra is. Vizsgáljuk, hogy milyen a fák növekedési erélye, hogyan reagálnak az egyes metszési beavatkozásokra, milyen habitusú koronát nevelnek. Milyenek a megporzási és termékenyülési viszonyaik, mikor fordulnak termőre, alternálnak-e. Fontos tudnunk, mennyire fagyérzékenyek, mennyire hajlamosak perzselődni, hullani, milyen a színeződési hajlamuk és gyümölcsméretük; hogyan viselkednek a tárolás során. Fontos az is, hogyan reagál ezekre a fogyasztó, mit szól hozzájuk a piac. Végül pedig nem tudhatjuk, hogy ezek a gyümölcsök hogyan vizsgáznak a magyar termőhelyi adottságok között. Ezért kezdtük el ezeket a vizsgálatokat.

Tevékenységünk első kézzelfogható eredménye a Naturalma Program öt fajtája, a Luna, Siruis, Orion, Rozela és Red Topaz voltak, amelyek telepítését a jelenlegi pályázati rendszer pluszponttal jutalmazza. Ezekre a Naturalma márkanév alatt sorakozó fajtákra termelési rendszert hoztunk létre, amely egységes technológián alapszik, tanácsadási, marketingelemeket is tartalmaz. A Luna, Sirius, Orion, Red Topaz és Rozela fajták idén lettek államilag elismert fajták Magyarországon. Honosításukkor a kimagasló termesztési érték mellett a fogyasztók véleményét súlyozottan vettük figyelembe. A fajtákról szerzett tapasztalatokat megosztjuk a termelőkkel heti rendszerességgel megtartott bemutatóinkon. Tapasztalatainkat a nemesítőknek is átadjuk, cserébe tesztelésre megkapjuk a legígéretesebb fajtajelölteket is. Egy-egy fajta megjelenését 10-15 év munka előzi meg, és mire a jelöltből valódi fajta válik, nekünk már 3–5 éves termelői tapasztalatunk van vele.

A Naturalma-fajtakör hamarosan új fajtával, az Allegróval bővül. A fajta varasodás- és lisztharmat-ellenálló, és három-négy héttel a Gála-klónok előtt, már július közepétől szedhető. Fája gyenge növekedésű, korán termőre fordul, rendszeresen terem. A gyümölcs intenzív pirosra színeződik és két-három menetben szedhető. Hullásra közepesen hajlamos, viszont gyümölcse nem reped, a Gálával ellentétben. A fajta nem alternál, rendszeresen terem. Metszése egyszerű ritkításból és ifjításból áll. A gyümölcshús roppanós, magas létartalmú. Nem a megszokott nyári almáról van szó! A magas cukortartalom és a magas savtartalom rendkívül üde ízt kölcsönöz a gyümölcsnek. Meglepően jól tárolható, normál hűtőből elővéve december-januárban még élvezhető a gyümölcse. 2017 őszétől a Naturalma márka égisze alatt már kaphatóak lesznek az első oltványok! Az Allegro tehát érdemes arra, hogy a Naturalma-brand fajtái közé soroljuk.

További két rezisztens újdonság, amelyek nem tartoznak a Naturalma-brandhez, a Galarina és a Galiwa fajták. Ezekről is már négyéves termelői tapasztalatunk van. 
A Galarina Gala x Florina keresztezés eredménye, egy „javított Florina”, gyengébb növekedéssel, kedvezőbb termékenységi hajlammal, tetszetősebb megjelenéssel. A Galarinát M9-es és MM106-os alanyon is teszteltük. Október 5–10. között szedhető, hullásra nem hajlamos, jól tárolható fajta. A rendszeres termésekhez a túlterhelt években vegyszeres termésritkítás szükséges. A benziladenines ritkítási kísérletekben a közepesen könnyen ritkítható fajták közé soroltuk.

A Galiwa egyik szülője szintén a Gala. Szeptember közepén érő, jól színeződő és rendkívül jó ízű, közepes vagy nagyméretű alma. A gyümölcs különösen dekoratív és rendkívül zamatos. Normál tárolóban februárig őrzi meg kimagasló élvezeti értékét. Fája közepes/gyenge, közepes növekedési erélyű, nagyon könnyen alakítható orsókoronát nevel. Termőrészei „beszédesek”, termőrügyei kifejezettek, metszés során könnyű beállítani a közel optimális rügyterhelést. M9-es alanyon vegyszeres ritkítást igényel! A nagyon igényes fogyasztói piacok fajtája. Teljesen rezisztens varasodásra és lisztharmatra, tűzelhalásra sem fogékony.

A fajták kizárólagos szaporításával és forgalmazásával Magyarországon és néhány más szomszédos országban is a Holland Alma Kft. rendelkezik.
A rezisztens étkezési csoporton kívül mi is elkezdtük néhány felkapott sikerfajta szaporítását.

A Red Jonaprince egyre több helyen kapható, bár főleg lengyel előállítású fajta. Az egyik legszebb és legfinomabb Jonagold-klón. Triploid, ezért oda kell figyelni a megporzási viszonyokra, nem szabad blokkosan telepíteni!

A Red Idared egyre keresettebb a jobban színesedő piros fajták között. Termőképessége és termesztési értéke a Idaredhez hasonló.
A Jeromine egy sötétbordóra színeződő, starking típusú alma, de lényegesen eltér a spur típusú almák mindegyikétől. A RedChief/SuperCheif vonalra jellemző rövid ízközök már nem jellemzők a Jeromine-ra! Közepes növekedési erélyű, és ezzel is kiemelkedik a starking típusú almák közül. A red delicious („piros delicsesz”) vonal legtermékenyebb, leginkább színesedő és legnagyobb gyümölcsméretű fajtája, amelynek külön rajongói köre van a piacon.

Az almák mellett számtalan csonthéjas fajtát is vizsgálunk. Évek óta kizárólagos szaporítói és forgalmazói vagyunk a „szuperszilvaként” is ismert Topend Plus fajtának. Ez a szuperkésői (október eleje) és szuperédes (brix 24-26,5) fajta néhány év alatt hihetetlen karriert futott be Magyarországon is. Sarkatoleráns, rendkívül bőtermő, hatalmas gyümölcse van. Fáját akár orsóra is nevelhetjük, de váza koronákon is jól terem. Növekedési erélye közepes, fája könnyen alakítható, Gyümölcse a méret és az íz alapján a friss piacon igen keresett.

A topsorozatból már szaporítjuk a Toptaste (Kulinaria) fajtát is, amelynek neve a kimagasló ízre utal.

A Jofela szilva igazi szenzáció, mert vírusrezisztens, rendkívül nagy méretű és még a Topendnél is magasabb cukortatalmú, sárga húsú, magvaváló fajta. Augusztus végén kezd érni, és nagyon sokáig – akár 3-4 hétig is – fán tartható. A gyümölcsméret közepesen nagy, 
a fák termőképessége kiemelkedő. A növekedési erélye erősebb a Topendnél. Ezt a három szilvafajtát csak előjegyzésben tudjuk szaporítani, és a jövő évi őszi igényeket már most kell jelezni.

A szilvaújdonságok mellett keresett fajta Magyarországon a Carmen cseresznye, amelynek idén augusztusban megkezdtük a szaporítását. Jelenleg ez a legnagyobb gyümölcsméretű, hazai gyökerekkel rendelkező fajta, amelynek termesztési sajátosságai is igen értékesek.
Az idei év legnagyobb előrelépését a Cot International kajszifajtái jelentik. Megkaptuk a régiek mellett a legújabb nemesítésű Cot-kajszik” szaporítási jogát, és idén augusztusban már szemezzük ezeket az újdonságokat. A Jumbo Cot, Lady Cot, Flavor Cot, Magic Cot és Wonder Cot fajtákkal kezdünk. Ezek leghamarabb 2017 őszén lesznek elérhetőek kínálatunkban.

Az újdonságok bevezetése hosszú idő, és költséges, kockázatos vállalkozás. Mi csak hosszabb távú termelői tapasztalat birtokában döntünk egy adott fajta mellett. Egyik termelőnk találóan fogalmazta meg egy július végi zöldmetszési bemutatón: „Úttörőnek lenni jó, a fajtaváltások hasznát mindig az elsőként váltók tudják kihasználni, különösen jó, ha ehhez kézzelfogható segítséget kapunk.”

A Holland Alma új fajtái korlátozott darabszámban kerülnek leszaporításra, bizonyos fajtákból csak néhány ezer darabot szemzünk. Ha ki szeretné próbálni fajtaújdonságainkat, hívja Saliga Csabát a 06-30-320-7605-ös mobilszámon, vagy írjon neki e-mailt a saliga.csaba@hollandalma.hu címre.

Címkék:
Kiemelt hírek