A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Kajszifajták a NÉBIH asztalán

Kertészet - 2016.05.03

Március hónapban többek között az élelmiszerlánc képviselőinek bevonásával került sor a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóságának kajszifajta-bírálatára. Mint dr. Szani Zsolttól, a NÉBIH gyümölcs fajtakísérleti osztályának munkatársától megtudtuk, a bírálat ivólé-, lekvár- és befőttminták ízérzékelése alapján történt.

Kajszifajták a NÉBIH asztalán


Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!


„Azokat a kajszifajtákat vizsgáltuk, amelyek a közelmúltban részesültek állami elismerésben, a bírálópanelt pedig igyekeztünk úgy összeállítani, hogy az élelmiszerlánc minden képviselője szerepeljen benne. Természetesen jelen voltak a nemesítők is, akiknek ezeket a fajtákat köszönhetjük, és a szaporítóanyag-előállítók is. Minden vizsgálat során egy gyors értékelést végeztük, ennek az volt a célja, hogy a későbbi, végső statisztikai analízis előtt is kapjunk visszajelzést. Összehasonlító fajtaként a gönci magyar kajszit használtuk, ezáltal magasra tettük a lécet, hiszen Európa-szerte elismert fajta, amelynek nagyon magas a feldolgozási értéke. 
A befőtt kategóriában a fajtaújdonságok közül a Corred és a ceglédi Nyujtó Ferenc emléke nevű szerepelt jól. A lekvárok közül a ceglédi napsugár és a Nyujtó Ferenc emléke, illetve a Corlate és Corred egyaránt magas pontszámot kapott. 
Az ivólevek közül a ceglédi napsugár és a ceglédi zamatos adott magas értékeket. 
A termelés szempontjából azért különösen fontosak ezek az eredmények, mert a kajszifajtáknak az a sajátosságuk, hogy a leggondosabb betakarítás ellenére is a termés jelentős hányada élelmiszer-ipari alapanyaggá válik.”

Szerző: Szöőr Bea

Címkék: