Kajszifajták a NÉBIH asztalán

Március hónapban többek között az élelmiszerlánc képviselőinek bevonásával került sor a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóságának kajszifajta-bírálatára. Mint dr. Szani Zsolttól, a NÉBIH gyümölcs fajtakísérleti osztályának munkatársától megtudtuk, a bírálat ivólé-, lekvár- és befőttminták ízérzékelése alapján történt.


„Azokat a kajszifajtákat vizsgáltuk, amelyek a közelmúltban részesültek állami elismerésben, a bírálópanelt pedig igyekeztünk úgy összeállítani, hogy az élelmiszerlánc minden képviselője szerepeljen benne. Természetesen jelen voltak a nemesítők is, akiknek ezeket a fajtákat köszönhetjük, és a szaporítóanyag-előállítók is. Minden vizsgálat során egy gyors értékelést végeztük, ennek az volt a célja, hogy a későbbi, végső statisztikai analízis előtt is kapjunk visszajelzést. Összehasonlító fajtaként a gönci magyar kajszit használtuk, ezáltal magasra tettük a lécet, hiszen Európa-szerte elismert fajta, amelynek nagyon magas a feldolgozási értéke. A befőtt kategóriában a fajtaújdonságok közül a Corred és a ceglédi Nyujtó Ferenc emléke nevű szerepelt jól. A lekvárok közül a ceglédi napsugár és a Nyujtó Ferenc emléke, illetve a Corlate és Corred egyaránt magas pontszámot kapott. Az ivólevek közül a ceglédi napsugár és a ceglédi zamatos adott magas értékeket. A termelés szempontjából azért különösen fontosak ezek az eredmények, mert a kajszifajtáknak az a sajátosságuk, hogy a leggondosabb betakarítás ellenére is a termés jelentős hányada élelmiszer-ipari alapanyaggá válik.”

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Szerző: Szöőr Bea

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom