TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
A jövő fűnyírói akár drónokkal is érkezhetnek

A jövő fűnyírói akár drónokkal is érkezhetnek

Kertészet - 2023.06.22

Míg a skandináv országokban szinte minden kertben robotok végzik a fűnyírást, addig Magyarországon még gyerekcipőben jár a kerti robotizáció. A jövő viszont egyértelműen a robotoké és az akkumulátoros gépeké a kertápolásban – derült ki a Husqvarna összeállításából.

Az elektromos kerti készülékeket gyártó svéd cégcsoport innovatív robotfűnyíróit mintegy kétmillió kertben használják világszerte, Magyarországon pedig dinamikusan nő az értékesítés, több ezer készüléket adott el tavaly a vállalat. A kerti robotikában úttörő Husqvarna közel 20 éve folyamatos technológiai fejlesztéseket végez a fűnyírásban, hamarosan pedig a nagy alapterületű közösségi területek robotizálását is új szintre emeli.

A magyarok hatvan százaléka rendelkezik saját kerttel, a többség pedig maga végzi a kert körüli teendőket. 10-ből 9-en tesznek így, és mindössze 7 százalék veszi igénybe bizonyos esetekben szakember segítségét. A kerti munkák közül a gyomlálást szeretik a legkevésbé a magyarok: 10-ből 6 válaszadó ódzkodik tőle, de dobogós helyen áll a fűnyírás is, utóbbi egyébként jellemzően a férfiak feladata a családban.

Így nem meglepő. hogy bár a többségnek hagyományos fűnyírója van, 63 százalék szívesen kipróbálna egy robotfűnyírót a saját kertjében is – derült ki a Husqvarna reprezentatív felméréséből. Az elektromos kerti készülékeket gyártó svéd vállalat szerint a jövő egyértelműen az akkumulátoros és robotfűnyíróké, az értékesítés dinamikusan nő ebben a szegmensben.

„A Husqvarna élen jár az innovatív technológiák fejlesztésében és jelenleg mintegy 40 országban van jelen. Nagyon eltérő a robotfűnyírók iránti nyitottság az egyes országokban. Ugyan világszerte mintegy kétmillió kertben használják a modelleket, a robotfűnyírók piaca ma nagyrészt a nyugat-európai és észak-európai fogyasztói szegmensre koncentrálódik, Svédország és Németország például abszolút vezetők ebben”

– mondta Volonics Zoltán, a Husqvarna értékesítési vezetője. A szakember hozzátette, hogy a skandináv országokban teljesen megszűnt a benzinüzemű gépek használata, az emberek sokkal környezettudatosabbak és szinte minden kertben robotok nyírják a füvet. A Benelux államokban nem ritka, hogy 150 robotfűnyíró vág egyszerre egy golfpályát. Ezzel szemben például az Amerikai Egyesült Államokban továbbra is jelentős a kereslet a benzinnel működő termékek iránt.

Volonics Zoltán szerint Magyarországon még nagyon új a robotika kerti alkalmazása és van egyfajta bizalmatlanság is a robotok irányában, amit nagyrészt az okoz, hogy sokan az olcsóbb megoldásokat választják, amelyeket nehéz beprogramozni, mert hozzájuk nem jár szakértői támogatás. A Husqvarna tavaly több mint kétezer robotfűnyírót adott el, amelyekhez garantálta a szakértők segítségét: csak a terep felmérését követően ajánlanak modellt a felhasználóknak és segítenek a készülék pontos beprogramozásában, valamint a határolóvezetékek elhelyezésében, hogy a robotfűnyíró zavartalanul működhessen.

A vállalat például 1998 óta fejleszti és gyártja az Automower® termékcsaládhoz tartozó készülékeket, amelyekből lakossági felhasználásra jelenleg 15 különböző modell érhető el Magyarországon. A robotfűnyírók a kisebb városi kertektől kezdve az akár 5000 négyzetméteres területekig mindenhol működnek. Ezeket saját applikációjával, lehet beprogramozni, amely lehetővé teszi a távvezérlést és a -felügyeletet. Bizonyos termékek már GPS alapú lopási nyomkövetéssel is rendelkeznek, amely gond esetén azonnal riasztja a tulajdonosokat.

Volonics Zoltán szerint a robotfűnyírók egyre elérhetőbbek és elterjedtebbek lesznek, ezért sok fejlesztés és innováció születik majd a kerti robotikában. Kihívást jelent például, hogy a gépek visszataláljanak a töltő állomásukhoz és minden terepviszonyon működjenek. A Husqvarna robotfűnyírói erre már képesek a kertben letelepített vezetőhuzal segítségével, és akár 70 százalékos lejtőkkel is megbirkóznak. Vannak olyan készülékek is, amelyek határolóvezeték nélkül, műholdak segítségével működnek. A fűnyíróknak azonban az élővilágra is vigyázniuk kell: az érzékelők például kikerülik a kertekben megbújó sünöket és más kisállatokat.

„Folyamatosan kutatjuk az új technológiákat és próbálunk minden felmerülő kihívásra megoldást találni, így például a nagyobb alapterületű kertek hatékony nyírására is. Most mutatjuk be a CEORA elnevezésű, új technológián alapuló robotfűnyírónkat, amely 10-szer akkora területet, mintegy 5 hektárt is képes kezelni és határolóvezeték nélkül, műholdak segítségével működik az egyedileg fejlesztett EPOS™ rendszernek köszönhetően. Emellett visszatérő kérdés a nagy parkok és közösségi területek robotizálása, amelyet immár két éve folyamatosan vizsgálunk.”

– tette hozzá a szakember.

Címkék: robot, fűnyíró, husqvarna, akkumulátor, kert, drón, stadion, felmérés, magyarország
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Flexibilis megoldás a kukorica-gyomirtásban – Változó ...

A szántóföldi növénytermesztés egyik fontos jellegzetessége, hogy folyamatosan változó körülmények között kell ...