TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Van új a nap alatt: már létezik a hátkímélő ásó

Van új a nap alatt: már létezik a hátkímélő ásó

Kertészet - 2023.06.01

Az ásó meglehetősen régi találmánya az emberiségnek, de még ennél az egyszerű szerszámnál is lehet újdonságot kitalálni. Például azt, hogyan lehet vele hátkímélő módon dolgozni.

Ásózni nem könnyű dolog, hiszen előbb erőteljes lábmunkára van szükség, hogy a szerszám feje a talajba hatoljon, majd görnyedt-hajlott testtartásban kell kiemelni és megforgatni a földet.

Ez már évszázadok, vagy talán évezredek óta így megy, ezért is különös, hogy még nem terjedt el jobban a Backsaver Autospade, vagyis a hátkímélő „automata” ásó, amelynek a prototípusát már egy évtizede bemutatták.

Ennél hátul egy pedálszerűség található, amellyel könnyen bele lehet taposni az ásó fejét a földbe. Utána pedig már csak a biciklikormány szerű nyelet kell hátrahúzni, és az újfajta ásó rögtön lelöki magáról a földet. Dobás közben a „pedál” segíti a megtámaszkodásban, így lehet nagy erőt kifejteni rá.Ugyanerre a „témára” több hasonló találmányt kifejlesztettek már. Az olasz ValMas cég ásója ugyanakkor kissé bonyolultabbnak, ezáltal nehezebben használhatónak tűnik az előbbi megoldásnál, amint az alábbi videó alapján is gondolható.

Az ásó feje és nyele között ugyanis egy csuklószerű szerkezet található, azon pedig egy aktiváló pedál, amelyet minden földbe nyomás után a lábfejünkkel meg kell „pöccenteni”. A továbbfejlesztett változatnál pedig a nyéllel kell „ügyeskednünk”, ám ez mindenképpen fárasztó vesződségnek tűnhet egy hosszabb munkavégzés során.Címkék: ásó, fejlesztés, találmány, pedál, hátkímélő, kertészet
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Előnnyel a munkaerőpiacon

Valós szakmai tapasztalat, piacképes diploma, kiépülő kapcsolati tőke – ezek egyebek mellett a duális képzés ...