TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 85.393,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 215.090,65 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 75.592,82 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 80.251,50 Ft (tonna)
Repcemag: 207.187,88 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.009,72 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 658 Ft
Benzin ára: 640 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 409,26000
USD: 389,96000
CHF: 431,28000
GBP: 484,64000
Hirdetés
Bodza: csodát tesz az immunrendszerünkkel

Bodza: csodát tesz az immunrendszerünkkel

Kertészet - 2023.05.17

Eljött az idő, hogy feltöltsük készleteinket bodzából készült ínyencségekkel, amelyek nem csupán finomak, de az immunrendszerünkkel is csodát tehetnek.

A fekete bodza (Sambucus nigra) egész Európában, így hazánkban is elterjedt, olyannyira, hogy városokban is megtalálható. Ahhoz azonban, hogy számtalan pozitív hatását ki tudja fejteni, csakis tiszta, vagyis szmog- és permetmentes helyről érdemes gyűjteni, szedni. 

A bodza a természetgyógyászatban ősidők óta az egyik legkedveltebb és leghatékonyabb gyógynövény. Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatását már az indiánok is alkalmazták, terméséből gyógytea főzetet készítettek, melyet a bőr ápolására, a szem borogatására használtak. A népi hagyományok szerint a bodza köhögésre, légúti megbetegedésekre, székrekedésre és gyomorfájdalomra is megfelelő segítséget nyújt.

Napjainkban immunrendszerünk erősítésére az egyik legalkalmasabb háziszer a bodza virágából készült gyógytea. Az őszi hónapokban, amikor a meghűléses megbetegedések gyakorivá válnak, az antivirális tevékenységű bodzatea a legjobb orvosság.



A bodza C-vitamin tartalma duplája a citrusokénak, amelyhez A-, és B- vitamin, speciális flavonoidok, antioxidánsok, gyümölcssavak és bioflavonoidok társulnak. A bodza hatásainak listája szinte végeláthatatlan, hogy csak néhányat említsünk: immunerősítő, erős izzasztó hatása révén lázcsillapító, vízhajtó tulajdonsága miatt fogyasztó, testsúlycsökkentő, enyhe hashajtó, enyhíti a székrekedés tüneteit, köptető, köhögéscsillapító, felszabadítja a légutakat.

Sokan csak a virágra koncentrálnak, pedig az érett bogyókat is hasznosíthatjuk. DE a bogyókat főzni kell, hogy lebomoljon bennük a szambunigrin nevű anyag, ami hányást, hasmenést okozhat.

Ezt követően a bogyók csonthéjas magjait a gyümölcs átpasszírozásával tudjuk eltávolítani. Lekvárt úgy tudunk készíteni, hogy a bogyókat alaposan megmossuk, a cukrot a vízzel feltesszük főni. Időnként kevergetve sűrű sziruppá főzzük. Belekeverjük a bodzabogyókat, és lassú tűzön, időnként megkeverve sűrűre főzzük.

(Fotó: Pixabay)

Címkék: bodza, egészség, immunrendszer, szörp, lekvár, természetgyógyászat
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Változások a traktorok energiaellátásában (3. rész) – Az olasz ...

A padovai (Olaszország) „Agribot GPS” vállalat által kifejlesztett OXE-E®vezető nélküli ...