Bodza: csodát tesz az immunrendszerünkkel
Kertészet - 2023.05.17
Eljött az idő, hogy feltöltsük készleteinket bodzából készült ínyencségekkel, amelyek nem csupán finomak, de az immunrendszerünkkel is csodát tehetnek.
A fekete bodza (Sambucus nigra) egész Európában, így hazánkban is elterjedt, olyannyira, hogy városokban is megtalálható. Ahhoz azonban, hogy számtalan pozitív hatását ki tudja fejteni, csakis tiszta, vagyis szmog- és permetmentes helyről érdemes gyűjteni, szedni.
A bodza a természetgyógyászatban ősidők óta az egyik legkedveltebb és leghatékonyabb gyógynövény. Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatását már az indiánok is alkalmazták, terméséből gyógytea főzetet készítettek, melyet a bőr ápolására, a szem borogatására használtak. A népi hagyományok szerint a bodza köhögésre, légúti megbetegedésekre, székrekedésre és gyomorfájdalomra is megfelelő segítséget nyújt.
Napjainkban immunrendszerünk erősítésére az egyik legalkalmasabb háziszer a bodza virágából készült gyógytea. Az őszi hónapokban, amikor a meghűléses megbetegedések gyakorivá válnak, az antivirális tevékenységű bodzatea a legjobb orvosság.
A bodza C-vitamin tartalma duplája a citrusokénak, amelyhez A-, és B- vitamin, speciális flavonoidok, antioxidánsok, gyümölcssavak és bioflavonoidok társulnak. A bodza hatásainak listája szinte végeláthatatlan, hogy csak néhányat említsünk: immunerősítő, erős izzasztó hatása révén lázcsillapító, vízhajtó tulajdonsága miatt fogyasztó, testsúlycsökkentő, enyhe hashajtó, enyhíti a székrekedés tüneteit, köptető, köhögéscsillapító, felszabadítja a légutakat.
Sokan csak a virágra koncentrálnak, pedig az érett bogyókat is hasznosíthatjuk. DE a bogyókat főzni kell, hogy lebomoljon bennük a szambunigrin nevű anyag, ami hányást, hasmenést okozhat.
Ezt követően a bogyók csonthéjas magjait a gyümölcs átpasszírozásával tudjuk eltávolítani. Lekvárt úgy tudunk készíteni, hogy a bogyókat alaposan megmossuk, a cukrot a vízzel feltesszük főni. Időnként kevergetve sűrű sziruppá főzzük. Belekeverjük a bodzabogyókat, és lassú tűzön, időnként megkeverve sűrűre főzzük.
(Fotó: Pixabay)
Címkék: bodza, egészség, immunrendszer, szörp, lekvár, természetgyógyászatA szőke szépség (2. rész) – Haflingi ló felvezetésben, ...
Olajfák a szőlőhegyen? – Zöldség- és gyümölcstermesztő ...
A KWS nem csak zsákban méri a kukoricahibridjeit
Ahol hisznek az ésszel végzett forgatásos talajművelésben, ott ...
JÖN A 43. AGROmashEXPO
Terméshozam és ellenállóképesség – Jönnek a szezon legjobb ...
Növényvédelem és ami mögötte van – A HORSCH fejlett talajművelő ...
A forgatásos talajművelés előnyös a kultúrnövény fejlődése ...
Gondolkodjunk komplexen! – A legelő botanikájától a biohúsig
A mezőgépek veteránjai – KÜHNE HUNGÁRIA DRILL vetőgép