TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Időjárás: rossz idő lesz kedden is, késik a tavasz, az ország fele elázik

Időjárás: rossz idő lesz kedden is, késik a tavasz, az ország fele elázik

Időjárás - 2023.03.06

Még mindig nem beszélhetünk igazi tavaszról, éjszakánként néhány napig továbbra is megjelennek a fagyok. Az előttünk álló napon pedig Magyarország déli fele elázik.

Hétfő estétől általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, de nyugat felől átmeneti jelleggel szakadozik, vékonyodik majd a felhőtakaró. Többfelé várható csapadék: az északkeleti határ mentén helyenként havas eső, a hegyekben havazás, míg az ország déli felén több hullámban valószínű eső, zápor. A légmozgás mérsékelt marad – jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +4 fok között valószínű, az északi részeken lesz a leghidegebb.

Kedd reggeltől a nap első felében még erősen felhős, borult lesz az ég, majd délutánra csökken a felhőzet. Eleinte a Dunántúlon és a déli megyékben, majd estétől már a Dunától keletre várható elszórtan eső – délelőtt az Észak-Dunántúlon még havas eső is előfordulhat. A déli, délnyugati szél többfelé megélénkül, északkeleten és Sopron térségében olykor erős lökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 10, a déli határnál pár fokkal magasabban alakul.

Az OMSZ aktuális agrometeorológiai jelentése érdekes összevetést végzett Kecskemét és Miskolc térségére vonatkozóan, mégpedig abból a szempontból, hogyan alakultak az őszi vetésű kalászosok és a repce számára az időjárási paraméterek a nyár vége óta.

Augusztus utolsó dekádjában több hullámban jelentős csapadék hullott, így az őszi káposztarepce vetése a történelmi aszály után már kellően nedves talajba történhetett. A csapadékos idő szeptemberben is folytatódott, így a repce szépen kelt és gyorsan fejlődött.

Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző száraz idő és optimális nedvességtartalmú talaj kedvező körülményeket teremtett. A hónap közepétől a talaj felső rétege egyre jobban kiszáradt, nehezítve ezzel a kelést. A november első hetében érkezett csapadékra igen nagy szükség volt az egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez, a sokáig kitartó enyhe időben az állományok kellően megerősödve indultak a télnek.A decemberi újabb bőséges csapadék hatására a talaj egyre mélyebb rétegei nedvesedtek át, töltődtek föl az Alföldön is, ami a növények tavaszi-nyári fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Az év első hónapjában folytatódott az esős idő, egymást követő mediterrán ciklonok hoztak országszerte kiadós csapadékot, melyet a talaj már befogadni nem tudott, így egyre nagyobb területen jelentek meg a belvízfoltok, elsősorban az Alföldön.

Január második felére már az ország túlnyomó részén elérte, a középső országrészben 100–150 mm-rel meg is haladta a szeptember eleje óta összegzett csapadék az őszi vetésű növények számára optimális mennyiséget. Január végén szárazabbra és kevésbé enyhére fordult az idő, de az igazi tél csak február első hetében érkezett meg.

Február első fele száraz, hideg időt hozott, a tenyészidőszak során először sikerült a talajnak 5–20 cm mélyen átfagynia, miközben a belvizes területek kiterjedése lassan csökkent. A télies időjárás azonban csak átmenetinek bizonyult, február közepén jelentően megenyhült az idő, de az egész hónap szárazabb maradt az ilyenkor szokásosnál. Ezzel együtt az összegzett csapadék az ország döntő részén még mindig meghaladja az optimális mennyiséget.

(Fotó: Victoria Watercolor/Pixabay)Címkék: időjárás, előrejelzés, március, csapadék, őszi kalászosok, repce
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Országos Jégkármérséklő Rendszer – mozgalmas szezonkezdés

Már az idei védekezési szezon első hetében bizonyított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által működtetett Országos ...