Hirdetés
Időjárás: összegezték, mennyi eső esett a héten – nem panaszkodhatnak a magyar gazdák

Időjárás: összegezték, mennyi eső esett a héten – nem panaszkodhatnak a magyar gazdák

Időjárás - 2023.05.18

Pénteken hivatalosan is véget érhet a tavaszi időjárás, hirtelen robban be a (kora) nyár. Jó kis esőkkel örvendeztetett meg minket a május, bár a 100 mm fölötti mennyiségek talán már túlzásnak tarthatók.

Csütörtök estétől kelet felől tovább vékonyodik a felhőzet, az erősen felhős vagy borult részek a Dunántúlra szorulnak. A csapadékhullás egyre inkább nyugat felé, a Dunántúlra és a Duna vonalának környezetére korlátozódik. Az északias szél fokozatosan veszít erejéből – jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 6 és 12 fok között alakul, de a szélvédett északi völgyekben ennél akár hidegebb is lehet.

Péntek reggel még a Dunántúl nyugati részén eshet, így ott felhősebben indul a nap, majd ott is csökken a felhőzet és mindenütt napos idő várható a gomolyfelhő-képződés mellett. Napközben már csak helyenként fordulhat elő zápor, a keleti határ közelében esetleg zivatar. A légmozgás mérsékelt marad.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17 és 24 fok között alakul, a nyugati területeken mérhetjük az alacsonyabb értékeket.

A múlt hét közepe óta csapadékosra fordult időjárásunk. Csütörtökön délnyugat felől érte el hazánkat az első mediterrán ciklon, melyet azóta több is követett. Az eső mellett záporok, zivatarok is előfordultak, 17-én helyenként felhőszakadás is kialakult villámárvizekkel.

Összességében az elmúlt 10 nap során nagy területen esett 40–70 mm, de a Dunántúlon 100 mm fölötti összegek is előfordultak, több folyónkon árhullám vonul le. Kevesebb esett a Tiszántúlon, főleg annak északi részén: arrafelé helyenként még 20 mm sem jött össze.

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege hazánk nyugati kétharmadán jelentősen, helyenként 60–90 mm-rel is meghaladja a sokéves átlagot, míg Szolnok térségében és a Tisza felső folyásánál 20–25 mm-rel elmarad attól.

A hőmérséklet az elmúlt napokban 2-4 fokkal alacsonyabban alakult az ilyenkor szokásosnál, a borongós, tartósan csapadékos tájakon csak 12–15 fokig melegedett a levegő, míg máshol 18–23 fokot mérhettünk.Címkék: időjárás, előrejelzés, magyarország, május 19, péntek, felmelegedés, csapadék, hőmérséklet
Kiemelt hírek