Hirdetés
Küzdelmes szántást mutatott be egy öreg Zetor, a gazda valódi ámokfutást végzett vele

Küzdelmes szántást mutatott be egy öreg Zetor, a gazda valódi ámokfutást végzett vele

Gépesítés - 2023.04.28

A szakszerű és okszerű szántásnak még ma is van létjogosultsága, bár tényleg csak akkor, ha hasznára vagyunk vele a talajunknak. Egy bosnyák gazda megmutatta, hogyan nem szabad végezni a forgatást.

A szántásnak akkor van igazán értelme, ha azt szakszerűen végzik. Ugyanakkor egyre többen döntenek napjainkban az eke teljes vagy részleges elhagyásáról, mert a klímaváltozás miatt szükségessé vált, hogy a talaj nedvességtartalmát minél nagyobb mértékben megőrizzük.

A szántás elsősorban a növényi maradványok, a gyomok és a trágya leforgatására szolgál, optimális nedvességű talajon pedig segítheti a talajszerkezet javítását, illetve a kórokozók megsemmisítése is a hasznai közé tartozik.

Persze nem akkor, ha a szántást úgy végzik el, mint az alábbi videóban, amelyet egy bosnyák gazda készített. Az erőgépként szolgáló, kissé már öregecske Zetor 6245 traktort 1985 és 1992 között gyártották a csehek. A 3,5 literes, négyhengeres motorral hajtott masina mindössze 61 LE teljesítményű, így nem csoda, hogy eléggé küszködik az adott talajviszonyok mellett.Mögötte ezúttal egy Vogel-Noot HF L800 háromfejes váltvaforgató ekét láthatunk, ezzel a gépkapcsolattal kellett volna tehát szép munkát végeznie a bosnyák gazdának a – valljuk be – nem túl nehéz, inkább homokos, bár kissé dimbes-dombos területen.

Az indulásnál nem is volt gond, szépen elindult a traktor a munkagéppel, ám a tábla szélén, sarkán már alaposan feladta nekik a leckét a sokkal ragacsosabb föld. Itt a gazda valódi ámokfutást rendezett, a kiforgó hátsó kerekekkel csúnya pusztítást végzett a talajon, a forgatás hasznát érvényesíteni nem tudta, inkább csak ártott vele a táblájának. A lényeg 4:35 perctől látható az alábbi videóban, érzékeny lelkűeknek kevésbé ajánlott:Címkék: zetor, traktor, szántás, káros, talaj, eke, forgatás nélkül, nedvesség
Kiemelt hírek