TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Betiltják a túl nehéz mezőgazdasági gépeket? Állítólag új uniós előírás készül

Betiltják a túl nehéz mezőgazdasági gépeket? Állítólag új uniós előírás készül

Gépesítés - 2023.04.11

Bajba kerülhetnek bizonyos mezőgépgyártók, ha az Európai Unió valóban betiltja a „túl nehéz” gépek alkalmazását. Kérdés, hogy hol húzzák meg a határt.

Az utóbbi évtizedekben jelentősen megújult a mezőgazdaság, a földeken például egyre nagyobb erő- és munkagépek dolgoznak. Mindez növeli a termelékenységet, hatékonyságot, ami nem elhanyagolható szempont akkor, amikor a szélsőségesebbé vált időjárás miatt egyre rövidebb idő áll rendelkezésre a munkafolyamatok optimális elvégzésére.

A nagyobb méretű és tömegű gépek ugyanakkor káros talajtömörödést okoznak már rövidebb távon, ami nem kívánatos fejlemény, hiszen ez érzékelhető hozamcsökkenéssel jár. Talán emiatt röppent fel az a szóbeszéd, miszerint az Európai Unió a túl nehéz mezőgazdasági gépek betiltására készül.

Kérdés persze, hogy mit jelent a „túl nehéz” kifejezés, de ez azért egzakt számadatokkal kifejezhető. A hírek szerint maximum 10 tonnás tengelyenkénti terhelést tartanának elfogadhatónak a direktíva készítői, ám ez persze ebben a formában „hasraütésszerűen” kijelölt határt jelent, kérdés, hogy milyen előzetes tanulmányok alapoznák meg a bevezetését.A törvényalkotók kényes talajon mozognak, hiszen Európának fenn kellene tartania a jelenlegi mezőgazdasági termelési szintjét, ugyanakkor a műveléshez használt nagygépek miatt máris érzékelhető a kontinensen a terméshozamok hanyatlása.

A 10 tonnás határérték bizonyos szempontból nagyon szigorú, hiszen Franciaországban például tengelyenként 13 tonna fölött tiltják a járművek haladását a közutakon. A traktorok talán nem lennének veszélyben, mert egy Fendt 1050 Vario nagytraktor is „csupán” 14 tonnát nyom, vagyis tengelyenként 7 tonnát, ám egy hígtrágya-kijuttató, vagy egy termetesebb vetőkombináció már biztosan leverné a lécet.

(Fotó: Samson Agro)

Címkék: európai unió, betiltás, tervezet, mezőgép, tömeg, káros, talajtömörödés, terméshozam
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tartsuk a vizet a tájban!

Országos felmérést végzett több mint tízezer, mély fekvésű területen tevékenykedő gazda körében a Nemzeti ...