TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Titokzatos számok a traktorgumik oldalfalain – vajon mit jelentenek?

Titokzatos számok a traktorgumik oldalfalain – vajon mit jelentenek?

Gépesítés - 2023.04.03

Mit jelentenek a traktorgumik oldalfalain feltüntetett terhelési, illetve sebességindexek? Nem tanácsos őket figyelmen kívül hagyni, annyi bizonyos.

Az optimális abroncsnyomás fenntartása a mezőgazdasági erőgépeknél is elengedhetetlen, hiszen rengeteg dolgot meghatároz a káros talajtömörödés kiküszöbölésétől a fogyasztás csökkenéséig. Jól jönnek ezen a téren a tanácsok minden gazdálkodónak.

Nemrég az agriculture.com oldal szedte össze, mit is érdemes tudniuk a felhasználóknak a traktorok esetében. Érdemes figyelembe venni a gumik által hordozott tömeget, valamint azt, hogy mekkora munkasebességgel kívánunk dolgozni, és természetesen az adott talajkörülményeket sem lehet figyelmen kívül hagyni.

A terhelési, illetve sebességindexek fontosságát a magyarországi abroncsforgalmazók sem győzik hangsúlyozni. A terhelési index (Load Index, LI) a gumi maximális terhelhetőségét mutatja, természetesen kerekenként, és az adott érték kizárólag a gyártói előírásoknak megfelelő keréknyomás esetén érvényes. A sebességindex (Speed Index, SI) pedig értelemszerűen a maximális megengedett sebességet mutatja meg, amit az abroncs még probléma nélkül elvisel.Szakértők azt javasolják, hogy egy traktorgumi szükséges sebességindexénél ne csak azt vegyék figyelembe a gazdák, hogy a szántóföldön mennyivel fognak haladni a gépükkel, hanem azt is, hogy vonulás közben milyen tempóval mennek majd.

Az értékek az abroncsok oldalain is megjelennek, egy „173 D” jelű guminál például a számsor a hordozható tömegre utal, a betű pedig a sebességre. A hozzájuk tartozó pontos értékeket a gyártók táblázatban szokták feltüntetni, de a D általában 65 km/h sebességet takar. A 173-as szám pedig egy Michelin 800/70R38 MachXBib abroncsnál 6500 kg terhelhetőségre utal, mégpedig 23 psi nyomásnál, és a már említett 65 km/h tempónál. Vásárlás és felhasználás előtt tehát mindenképpen érdemes átbogarászni az abroncs oldalfalán feltüntetett értékeket.

Címkék: gumiabroncs, jelölés, michelin, sebesség, terhelés, index, tanács, traktor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Növényvédelmi gépek és permetező drónok kötelező ...

A növényvédelmi gépeket – ide értve a permetező drónokat – gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat ...