TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Megérkezett a Case IH Quadtrac óriásgép egy békési gazdához, nincs, aki ne irigyelné ezért

Megérkezett a Case IH Quadtrac óriásgép egy békési gazdához, nincs, aki ne irigyelné ezért

Gépesítés - 2023.04.02

Közel 700 lóerő, elképesztő tömeg, mégis talajkímélő munkavégzés: ez a Case IH Quadtrac 620-as nagytraktor, amelyből immár Medgyesegyházán is dolgozik egy példány.

Óriási előrelépés, amikor egy mezőgazdasági vállalkozás megengedheti magának (és persze igénye is mutatkozik rá), hogy egy valódi nagytraktort vásároljon. Így tett nemrég a Medgyesegyházán, Békés megyében gazdálkodó Oravecz Tamás is, aki egy Case IH Quadtrac 620-as monstrumot vehetett át.

A nagy eseményről videó is készült a forgalmazó AGRI CS Magyarország békéscsabai telephelyén. Ebből megtudhatjuk, hogy a gazda három évtizede gazdálkodik a dél-békési földeken, és a kezdetek kezdetén még MTZ-vel kezdték.

Aztán viszonylag hamar beszereztek egy 270 LE-s Case IH traktort, bő 20 ezer munkaóra került bele, és a kedvező tapasztalatok miatt vásároltak utána egy 310-est modellt is. Ezt mind a mai napig használják, sőt, az még az eredeti fényét is megtartotta.Most pedig sikerült egy csúcsteljesítményű, közel 700 LE-s, gumihevederes járószerkezetű Quadtrac 620-asra beruházniuk, részben persze kényszerűségből. Egyrészt egy precíziós pályázat keretében kaptak rá támogatást, másrészt pedig az öntözésre felfejlesztett gazdaságuknak volt szüksége egy talajkímélőbb erőgépre.

A gumihevederes traktor Oravecz Tamás véleménye szerint is kiválóbb megoldás a kerekes traktoroknál, az öntözéssel tömörödött talajra sokkal jobban vigyáz. Amikor vásároltak egy 6 méteres Bednar lazítót (kétévente muszáj lazítózniuk), ahhoz kaptak kipróbálásra egy valamivel kisebb, 450-es Quadtracot, és már akkor látták, hogy ez a járószerkezet mennyi előnyt tartogat a konvencionális gumiabroncsok képest.A 620-as verzió meghajtásáról 12,9 literes, hathengeres Common Rail dízelmotor gondoskodik.  A négyvágányú alváz folyamatos és megszakítás nélküli érintkezést garantál a talajjal, a tagolt koncepció pedig finom fordulókat tesz lehetővé a táblavégeken. Az átvitelről 16/2 fokozatú PowerDrive terhelés alatt kapcsolható, és CVXDRIVE fokozatmentes sebességváltók gondoskodnak. A négypontos rugózott fülke páratlan kényelmet biztosít.

Medgyesegyházán kiváló tapasztalatokat szereztek az 5,6 négyzetméteres járófelülettel, amely teljesíti az elvárásokat, sokkal kisebb a taposási káruk. A nagy teljesítmény is jól jön persze, hiszen kettős művelést alkalmaznak: előveteményként például borsót vetnek, utána pedig csemegekukoricát, esetleg napraforgót, márpedig ezeknek gyorsan elő kell készíteni a földet, nincs idő vacakolásra.

További részletek a videóban:Címkék: Case IH, traktor, quadtrac, gumihevederes járószerkezet, békés megye, gazda, vásárlás, video, agri cs
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Okosabb szántóföldi kultivátort szeretne?

Művelje olyan mélyen a talajt, amennyire szükséges, és olyan sekélyen, amennyire lehetséges