Hirdetés
Édes kis Lamborghini traktor, igen borsos áron

Édes kis Lamborghini traktor, igen borsos áron

Gépesítés - 2023.03.31

Kevesen tudják, hogy a Lamborghini története traktorgyártással kezdődött a második világháború után, és csak az 1960-as években kezdtek sportkocsikat készíteni. Itt egy retró erőgép, borsos áron.

A Lamborghini a legismertebb olasz sportkocsimárkák egyike. Kevesen tudják, hogy eleinte traktorokat gyártottak, ebből a célból alapította a névadó Ferruccio Lamborghini a céget 1948-ban. A legenda szerint elégedetlen volt a Ferrarijával, és ezt Enzo Ferrari képébe is vágta, hozzáfűzve, hogy majd ő csinál jobbat. Így kezdett bele a sportautógyártásba 1964-ben.

A Lamborghini traktorok azon gyűjtők kedvencei, akik az olasz cég méregdrága verdáit nem tudják (vagy nem akarják) megvásárolni. A silodrome.com oldal nemrég egy veterán DL25-ös erőgépet járt körbe, amelyet 1956-ban készítettek.

A kistraktor 2,5 literes, kéthengeres dízelmotorral van felszerelve, amely a típusjelzésnek megfelelően 25 lóerős teljesítményre képes. Természetesen mezőgazdasági célból készítették, és annak idején a legkelendőbb Lamborghini erőgépek közé tartozott. Nagyjából 900 darabot készítettek belőle 1952 és 1959 között.Ferruccio Lamborghini apja szőlőtermesztő volt, ez vonzotta a fiút is a mezőgazdaság felé, és először második világháborús járműveket alakított át. A DL25-ös traktor vörös és szürke színekben pompázik. Akárcsak a többi társa, ez is gyorsan népszerűvé vált az innovációi, a tartóssága és alacsony fenntartási költsége miatt. Lamborghini sokat költött a motor fejlesztésére, az üzemanyag-hatékonyságra és a kezelői kényelemre.

Az erőgép mai szemmel nézve is mutatós, bár a vezetése nem lehetett túl könnyű, hiszen hiányzik a kerékrugózás és az ülésrugózás is, vagyis alaposan kapaszkodnia kellett a kezelőnek az egyszerű kormánykerékbe. Elvileg ez a legolcsóbb fennmaradt Lamborghini traktorok közé tartozik, bár az árveréseken körülbelül 20–30 ezer dollár (7–10,5 millió forint) körüli értéken szoktak elmenni a példányai.(Fotó: silodrome.com)

Címkék: lamborghini, olasz, traktor, ferrari, sportkocsi, kompakt, kényelmes, motor
Friss hírek
Kiemelt hírek