A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius

Ilyet még nem láttunk, a Bobcat ismét nagyot dobott, iránymutatóvá vált

Ilyet még nem láttunk, a Bobcat ismét nagyot dobott, iránymutatóvá vált

Gépesítés - 2023.03.19

A Bobcat ismét iránymutatóvá vált legújabb fejlesztésével, megalkotta ugyanis a világ legelső teljesen elektromos hajtású csúszókormányzású rakodóját. Mellette egy izgalmas koncepciógépet is bemutattak.

Ilyet még nem láttunk, a Bobcat ismét nagyot dobott, iránymutatóvá vált


A Bobcat márka sok magyar gazda számára ismerős és kedvelt a kompakt és a teleszkópos rakodói révén. Az amerikai gyökerű márka nevéhez fűződik a csúszókormányzású rakodók kifejlesztése, ma viszont már a dél-koreai Doosan Group tagjai közé tartozik a patinás vállalat.

A fejlesztések természetesen folyamatosak náluk is, most azonban az amerikai ConExpo kiállítás kapcsán olyat láthattunk tőlük, amit korábban még soha. A Bobcat rögtön két tisztán elektromos hajtású géppel rukkolt elő. Az ő nevükhöz fűződik az első elektromos csúszókormányzású rakodó, és mellette egy önműködő (humán kezelő nélküli) koncepciót is a nagyközönség elé tártak.

Fotó: Bobcat SX7

A vállalat 1960-ban mutatta be az első csúszókormányzású rakodót, és a fürge, agilis, kompakt M400-as géppel új korszakot nyitott az építőiparban és a mezőgazdaságban egyaránt. Most pedig egy elektromos változattal próbálják meghódítani a piacot, amelynek egy 60,5 kWh teljesítményű lítium-ion akkumulátor biztosítja az energiát.

Az elektromotorokkal hajtott S7X gép állítólag sokkal nagyobb nyomatékot képes kifejteni a hagyományos (dízelhajtású) rakodókhoz képest. Meggyőző az üzemidő is, töltés nélkül a gép 8 órás folyamatos munkavégzésre képes. Az újratöltés aztán egy éjszaka (10 óra) alatt megtörténhet.

Fotó: Bobcat Rogue X

A Bobcat második újdonsága a Rogue X nevet viselő koncepció. Ez is egy teljesen elektromos hajtású gép, amely ráadásul önműködő, és talán egy gumihevederes rakodógéppel rokonítható, de azért attól is eltér bizonyos mértékben. Fülkéje természetesen nincs, ezáltal jelentősen csökkenthető a tömege, és az energiát itt is lítium-ion akkumulátor biztosítja. A fejlesztés korai fázisában jár még, ezért sokkal több adatot nem árult el róla a gyártó.

Videók az újdonságokról:


Címkék: bobcat, elektromos, koncepció, csúszókormányzás, rakodó, újdonság, akkumulátor

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...