A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius

Ijesztő, ahogy a lejtőn meglódul ez az erőgép

Ijesztő, ahogy a lejtőn meglódul ez az erőgép

Gépesítés - 2023.03.17

Brutális helyen dolgozik az a forwarder, s van az a pillanat a videóban, amikor egy pillanatra eláll a lélegzetünk.

Ijesztő, ahogy a lejtőn meglódul ez az erőgép


A kihordó, vagy angol nevén forwarder, egy speciális erdészeti traktor, ami a hegy- illetve dombvidékek megmászására termett - ettől függetlenül természetesen, előnyei miatt sík területeken is használják őket. Az utóbbi évek fejlesztéseinek hála, már nem csak a faanyag mozgatásában, hanem egyéb erdészeti munkálatok elvégzésében is sikeres. A kihordók speciális célgépek, amelyek erdészeti traktorokon alapulnak. Erőgépes részük alváza csuklóban végződik, ide kapcsolódik az utánfutó alváza egy függőleges királycsappal. A két géprész között hidraulikus munkahenger található, mellyel a törzskormányzást lehet végezni. A kihordók különböző teherbírással készülnek. Nevelővágásokhoz 3-5 t, véghasználatokhoz 5-10 t teherbírású gépeket használnak.

A gép a nagy, kivágott fákat kiközelíti olyan úthoz, ahol könnyen fel tudják rakodni teherautókra, melyek tovább szállítják. A vonszológépekkel (Magyarországon ezek sorában közkedvelt az LKT traktor) ellentétben a forwarder a rönköket a talajtól távol tartja, így a drága faanyag nem szennyeződik földdel, ráadásul a talajnyomás is csökken.

Az erdészeti rakodó- és kiközelítő gépek rájuk érvényes jogosítvánnyal vezethetők. Bármennyire is stabilnak tűnő gépek, borulni ezekkel is lehet: néhány évvel ezelőtt Somogy megyében, Tapsonyban borult fel egy forwarder utánfutója, mellyel a gépkezelő épp egy beton fedlapon állt meg, ami nem bírta el a fával megrakott pótot. Utóbbi felborult, a lezuhanó fák két embert maguk alá temettek, egyikük azonnal meghalt.;


Címkék: forwarder, erdő, erőgép

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...

Array ( [1] => hirek [menu_id] => 528 [url] => Array ( [0] => hirek [1] => gepesites [2] => 9432-ijeszto-ahogy-a-lejton-meglodul-ez-az-erogep ) [lang] => hu [option] => com_content [view] => article [catid] => 21 [id] => 9432 [pcat_id] => 2 )