TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Legfőbb kincsünk, a föld

Legfőbb kincsünk, a föld

Gépesítés - 2023.03.12

A termőtalaj mennyisége korlátozott, de képesek lehetünk megújítani

A gazdálkodók a megfelelő technológia és gépek alkalmazásával nem csupán a termőföld megtartását, hanem akár annak újbóli kialakítását is célul tűzhetik ki. Mire is van ehhez szükség?

Szárazság, aszály és belvíz! Ha valaki nagyon távolról szemléli a mezőgazdaságot, akkor azt látja, hogy nekünk semmi sem jó. Amikor süt a nap, azt kérdezik, miért nem esik már, tavasszal meg sok helyen a „belvíz” viszi el a termést, okoz kárt. Dombvidéken ugyan nincs belvíz, hiszen gyorsan lefolyik, de a nagyon intenzíven művelt parcellákat gyakran be is viszi a faluba. Amint valaki elkezdi a mulcsos talajművelést, ezt a jelenséget drasztikusan, nagyon gyorsan vissza lehet szorítani. Egy-két év alatt már a nagyobb esőzések sem viszik el a földet. Az is igaz, hogy a valamikori termőrétegnek mára se híre se hamva, nagyon régóta nem is tudjuk, hogy min és miből termelünk.

A termelők viszont nagyon lassan, sok energiával és technológiai váltással földet is tudnának építeni! Egyszerű a képlet: intelligens takarónövény-termesztés. Minél nagyobb diverzitású a takarónövény, annál jobb. A gyökerek fonják át a talajt, és a felszín is borítva legyen. Ősszel, télen mindez páracsapdaként működik, így plusz nedvességet csapolunk le a környezetből, és viszünk a talajra. Ezt követően, amikor már „megértünk” a következő lépésre, jöhet majd a NoTill.A mulcsos technológia előnyei

Azonban a talajoknak be kell „érniük”, és forgatásos után a mulcsos technológián keresztül vezet az út a jövőbe. A mulcsos technológia a kombájn mögött kezdődik (Címképen: Cura 9 TC – ultrasekély talajművelés). Az ultrasekély vagy sekély tarlóhántást elvégezve biztosítjuk a kihullott magvak talajkontaktusát és talajfelszínt egyengetünk. Az árvakelést sem hagyjuk nagyra nőni, szintén azokkal a munkaeszközökkel el tudjuk tüntetni, amivel a tarlóhántást végeztük (1. kép). Száraz, csapadékmentes nyár után az árvakelés bedolgozása akár az alapműveléssel is egybeeshet.

Legfőbb kincsünk, a föld

1. kép. Joker RT – sekély intenzív talajművelés

Az őszi vetésűeknél is nagyon fontos, hogy miként kerül a mag a talajba. Milyen a vetőmagágy, mekkora szármaradvány-mennyiség borítja? Az apró magok vetésénél már majdnem mindenki elfogadja, hogy mulcsos technológiában hasonló vagy jobb eredményekkel is lehet termeszteni, mint az intenzív forgatásosban. Természetesen mint minden újdonságot, itt is meg kell tanulni a növényvédelmet. A többi csak egyszerűbb lehet.

A forgatásos után a mulcsos technológián keresztül vezet az út a jövőbe.

Horsch Pronto, az ideális vetőgép

A Horsch egyik legismertebb mulcsba vető aprómag-vető gépe a Pronto. Nagyon sikeres, vajon miért? A vetőgép elején egy rövidtárcsát találunk, amely a vetőmagágyat készíti (2. kép). A tárcsák csapágyazása olajban futó, nagyon jó a tömítésük. Teljesen karbantartásmentesek, és mivel nem kell zsírozni, így az a helyzet sem áll fent, hogy esetleg elfelejtjük, illetve túlnyomjuk, így hosszú az élettartamuk is. A rövidtárcsát fokozatmentesen lehet állítani, mindig annyira, amennyire éppen szükséges. A tárcsa keveri a felszínen a szalmát és a földet, aprít és akár kivágja vagy betakarja a kikelt növényeket.

Legfőbb kincsünk, a föld

2. kép. Pronto rövidtárcsa
 

Legfőbb kincsünk, a föld

2B kép. Fokozatmentes állitású rövidtárcsa poziciójele

A tárcsamezőt a gumikerekes henger követi (3. kép). Ez a traktorkerék-mintázatú gumikerekes henger egyengeti a felszínt, visszatömörít, és szinte „autópályát” készít a vetőcsoroszlyák számára. A vetés alá tömörítve visszaáll a kapillaritás, és a gyökerek egyenletesen tudnak fejlődni. Egy-egy kerék mögött két vetőcsoroszlya halad. A műtrágyaverziós vetőgépeknél a kerekek előtt találjuk a műtrágyaszóró csoroszlyákat. Ez a PPF rendszer. Két vetőcsoroszlyához tartozik egy műtrágyacsoroszlya, és a műtrágyás verzióhoz osztott tartály jár. Az adagolók alatt található lappanccsal irányítjuk, hogy a kiadagolt anyag hova kerüljön, így egyszerűen lehet kiválasztani, hogy melyik tartály legyen a vetőmagé és melyik a műtrágyáé. Az alapműtrágya kijuttatása mellett kevés műtrágyát a vetőmag mellé is tudunk irányítani, így a nagyobb mennyiségű szármaradvánnyal borított területeknél sem okoz gondot a szalma rothadása.

Legfőbb kincsünk, a föld

3. kép. A gumikerekes henger és előtte a PPF csoroszlya

Minden gumikerék mögött két vetőcsoroszlya halad. A TurboDisc vetőcsoroszlya egy dupla tárcsás egységből és a mélységtartó, illetve lezárókerékből áll (4. kép). A vetőcsoroszlyák között egy önbeálló sártisztítót találunk, aminek nagy jelentősége van a nedves, ragadós talajokon történő vetéskor, ugyanis a vetőtárcsák közé beesett földet kitakarítja és így biztosítja a vetőbarázda tisztaság és megfelelő mélységét. A vetőmagvakat a vetőbarázda aljára a guminyelv kényszeríti.

Legfőbb kincsünk, a föld

4. kép. TurboDisc

A vetési mélység állítása a kiemelő munkahengereken történik, klipszek segítségével. A csoroszlyanyomást négy gumibak biztosítja. Egy orsón keresztül a vetőgép súlyát helyezzük a vetőcsoroszlyákra, mindig annyit, hogy a csoroszlya nyugodtan haladjon a talajon. A búza vetésénél is ugyanaz érvényes, mint a kukoricánál. A vetőmag körül az árkot és a környezetet ne tömörítsük túl! Főleg nedves talajkörülmények közepette lehet a vetőmagot „bebetonozni”, ezért a Prontónál a könnyű csoroszlyanyomás-állítással mindig csak annyit súlyt teszünk a csoroszlyára, hogy az tartsa a mélységet, és a vetőmag talajkontaktusa is meglegyen.

A szemenkénti vetésből származik a magfogó kerék. Ezt a kereket lehet használni a Pronto csoroszlyánál is. A TurboDisc SiSy (5. kép) csoroszlyánál a guminyelv helyett magfogó kereket találunk. Hasonló eredménnyel, mint a szemenkénti vetőgépeknél, a vetőmag és talaj kontaktusa még jobb, így a kelés is még egyöntetűbb.

Legfőbb kincsünk, a föld

5. kép.  SiSy csoroszlya – tökéletes magbeágyazás

A Pronto vetőgépet akár 4 tartállyal is szerelhetjük. Ezekből kettő nagy, kettő pedig MiniDrill. Annak köszönhetően, hogy egyre több mezőgazdász kezdett el foglalkozni a talajélettel és az egészségesebb növények termesztésével, még több tartályra lett szükség a különféle vetőmagok egyszerre történő vetésére.

A gumikerekes henger egyengeti a felszínt, visszatömörít, és szinte „autópályát” készít a vetőcsoroszlyák számára, így visszaáll a kapillaritás, és a gyökerek egyenletesen tudnak fejlődni.

Újítások a tartós működés érdekében

A megújult Pronto vetőgépben még jobban rámentek a kevesebb hibázási lehetőségre, amivel a vetőgépek még biztonságosabban üzemeltethetők. Az egyik ilyen, hogy a ventilátor motorja egy visszacsapó szelepet kapott, így a hidromotor még jobban védve van. A műtrágya-változatú vetőgépekhez egy levegőmelegítőt is lehet opcióban rendelni, ami késő ősszel, amikor a műtrágyát is adagoljuk, felmelegíti a levegőt, csökkenti a páratartamot, és így a porosabb műtrágyával is kevesebb a gond.

A Pronto 6 DC gumikerekes hengerénél a golyóscsapágyat kétsoros kúpgörgős csapágyra cserélték, ami ötszörös terhelést bír ki az elődjéhez képest. A gumikerekek vastag (1,9 cm) és erős fallal, valamint tíz réteg szövettel készülnek.

A Pronto vetőgépet soronkénti elzárással is szerelhetjük. A forgókon, parcellaszéleken az átfedést minimálisra tudjuk csökkenteni, így értékes vetőmagot spórolunk, valamint a gombabetegség-gócpontot is csökkentjük. A soronkénti elzárással bármilyen permetezőszélességhez művelőutat tud képezni a vetőgép. Bérvállalkozóknak óriási könnyebbség, ugyanis itt már nem kell az elzárókat más helyre pozicionálni, minden automatikusan történik (6. kép).

Legfőbb kincsünk, a föld

6. kép. RowControll

A NoTillel kísérletezők számára a Pronto vetőgépekben a mellső rövidtárcsa helyébe fel lehet szerelni egy hullámos tárcsasort, ami csak a vetőcsoroszlyák előtt hasítja meg a földet, és csak ebben a kis sávban készít magágyat (7. kép).

Legfőbb kincsünk, a föld

7. kép. Pronto NoTillben

A parcellák körül a fák, cserjék ültetése is egyre fontosabbá válik, ugyanis egy jól beállt rendszerben csökkenteni lehet a rovarölő szerek számát, illetve mennyiségét, és így lehet egészségesebb terméket előállítani.

Szász Zoltán

+36 30 743 0302 

Címkék: horsch, talajművelés, talajművelő gép, vetőgép, rövidtárcsa, csoroszlya, föld, termőföld, termőtalaj, mulcsos technológia
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megjelent a kertészeti ültetvények telepítését támogató új ...

Több mint 25 milliárd forint keretösszeggel új pályázati felhívás jelent meg az ültetvénytelepítés és ...