TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Biztosan drágább lesz a gépi bérmunka

Biztosan drágább lesz a gépi bérmunka

Gépesítés - 2023.02.24

Nemcsak az inputanyagok ára okoz nehézséget, megbízható szakembert is egyre nehezebb találni.

A szolgáltatók jelentős áremelésre kényszerülnek az idei szezonban az inputanyagok drasztikus drágulása miatt. Hogy ez hozzávetőleg vagy akár pontosan mit jelent, milyen a géppark átlagéletkora és van-e elegendő jól képzett, munkájára igényes traktoros – e kérdésekre vártuk a válaszokat tőlük.

A Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. gépparkjának átlagéletkora 15 év. Mint azt Kocsis János gépcsoportvezetőtől megtudtuk: az erőgépparkot egy CLAAS ARION 620-as, 13 darab John Deere, 16 MTZ traktor, három John Deere, egy-egy Byron és Ploeger kombájn, egy John Deere permetező, valamint 8 darab rakodógép alkotja.

Minimum 20%-kal több

Biztosan drágább lesz a gépi bérmunkaKocsis János gépcsoportvezető a CLAAS traktor előtt.

Náluk az állattenyésztési ágazatba nehéz megfelelő munkaerőt találni
 

„A hajdúböszörményi Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiummal kötöttünk képzési szerződést, melynek keretében részt veszünk a tanulók gyakorlati oktatásában. A növénytermesztési ágazatunkban minimális a fluktuáció, a gépműhelyben megüresedett állásokat a nálunk korábban gyakorlaton részt vett tanulókkal tudtuk betölteni. Nagyobb a gond az állattenyésztő ágazatokban, itt újsághirdetések útján keresünk munkavállalókat – tudtuk meg Kocsis Jánostól. – Ami pedig a gépi bérmunkadíjakat illeti, a tavaly bekövetkezett inputárrobbanás már év közben is több alkalommal a tarifáink újragondolására kényszerített bennünket. Különösen igaz ez a gázolaj beszerzési árára, amit árnyalt az a tény, hogy cégünk saját automatizált üzemanyagkúttal rendelkezik, és szerződéses keretek között vásároljuk az üzemanyagot a Moltól. A védett áron vásárolható, 480 forintos gázolajhoz az előbbiek miatt szerződéses úton nem juthattunk hozzá. A 2023. évi tarifatáblázatunkat áprilisig igyekszünk kidolgozni, igazodva a környéken hasonló volumenben gépi szolgáltatást végzők árszínvonalához. Ezért pontos adattal még nem rendelkezünk, de úgy vélem, 20 százalékos emelés minimum várható.”

Nagyítóval keresik a jó gépészt

Biztosan drágább lesz a gépi bérmunkaDr. Nagy Barnabás szerint reálisan 40-50 százalékot emelhetnek idén a díjakon
 

A zalaegerszegi székhelyű Zalagroup cégcsoport 1700 hektáron gazdálkodik és több száz hektár integrációját látja el. Zala megye legnagyobb tehenészete is a cégcsoport része, am meghatározza a vetésszerkezetet. Jellemzően termesztett növényeik az őszi búza, a káposztarepce, a kukorica, a napraforgó, a silócirok és a lucerna.

„A termeléshez két darab 350 lóerős gumihevederes, egy 400 lóerő feletti, öt 200 lóerő feletti, kettő 120 lóerő feletti traktor és 3 teleszkópos rakodógép áll rendelkezésünkre, a géppark átlagéletkora 7,4 év – tudtuk meg dr. Nagy Barnabás cégvezetőtől. – Sajnos egyre nehezebb a megfelelő szakember-utánpótlás. Ismeretségen, meglévő gépkezelőkön keresztül tudunk új munkavállalót felvenni. De a tapasztalt, jó képességű, dolgozni tudó és akaró gépész már szinte a lehetetlen kategória. A szakoktatás színvonala és a munkamorál nagyon gyenge a felvételre jelentkezők többségénél.”

A cégvezető érdeklődésünkre azt is elmondta: a bérmunkák díjai tavaly átlagosan 30 százalékkal nőttek 2021-hez képest.

„Ezt az alkatrészhiány, a beszerzési nehézségek és az inputanyagárak emelkedése idézte elő. 2023-ban a gázolajársapka eltörlése és az alkatrészárak emelkedése miatt, úgy gondolom, alsó hangon 40, de az aratási, illetve nehéz talajmunkák esetében az 50 százalékos díjemelés is reálisnak mutatkozik – fogalmazott dr. Nagy Barnabás.

 

A tapasztalt, jó képességű, dolgozni tudó és akaró gépész már szinte a lehetetlen kategória.

Még nincs itt a vége

Biztosan drágább lesz a gépi bérmunkaPető Márton cége a tavalyi 30 ezer helyett 60-70 ezer forintért végezheti az aratást hektáronként


A Somogy megyei Mikén és a település 40 kilométeres körzetében, illetve Nagyatádon és környékén vállal gépi bérmunkát Pető Márton. Tárcsás tarlóhántás, magágykészítés, szántás, szántáselmunkálás, vetés, műtrágyaszórás, szárzúzás, pótkocsis szállítás és vegyszerkeverés szerepel szolgáltatói kínálatában.

„A nagyobb vonóerő-igényű, így magasabb üzemanyag-fogyasztással járó munkálatok – mint például a szántás – díjai a tavalyi év hasonló időszakának áraihoz viszonyítva közel megduplázódtak vagy triplázódtak mostanra – hallottuk Pető Mártontól. – De ennek nemcsak a gázolaj áremelkedése az oka, hanem az is szerepet játszik benne, hogy az alkatrészek is brutálisan megdrágultak. Úgy vélem, ha folytatódik az inputanyagok drágulása, akkor kénytelenek leszünk tovább emelni a bérmunkadíjakat is.”

Pető Márton hozzátette: a legolcsóbb a műtrágyaszórás és a permetezés lesz, a legdrágább pedig a talajlazítás, majd a szántás. A vetés 20 ezertől indul hektáronként. Az aratás is brutálisan drágult, tavaly 30 ezerbe került egy hektár levágása, idén nyárra 60-70 ezer is lehet.

A magasabb üzemanyag-fogyasztással járó munkálatok –például a szántás – díjai a tavalyi év hasonló időszakának áraihoz viszonyítva közel megduplázódtak vagy triplázódtak mostanra.

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: gépi bérmunka
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Antibiotikum-rezisztens baktériumok környezeti ...

Magyarország több száz pontján vizsgáltak két közegészségügyi szempontból kritikusnak számító baktériumfajt a ...