A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Csodatraktorként ünneplik a Monarch-ot

Csodatraktorként ünneplik a Monarch-ot

Gépesítés - 2023.01.18

Az agrárgépgyártás nagy durranása lehet az amerikai Monarch traktor. Az első gépeket már leszállították a megrendelőknek. Vajon képes lesz a mesterséges intelligenciával és érzékelőkkel ellátott intelligens elektromos traktor megoldani a mezőgazdaság problémáit?

Csodatraktorként ünneplik a Monarch-ot


Az amerikai Monarch traktorgyártó traktorja teljesen elektromos meghajtású, 40 és 75 lóerő közötti teljesítménnyel. A Monarch szerint az erőgép az "első kereskedelmi forgalomban kapható elektromos, vezető nélküli intelligens traktor", amit a jövő mezőgazdaságának szinte minden jelentős problémájának megoldására terveztek. "Az iparág legfejlettebb traktorja gördült le a futószalagról", amint azt a Monarch Tractor sajtóközleményében bejelentette. Az első hat traktor nem kisebb ügyfélhez került, mint a világ legnagyobb bortermelője és az USA legnagyobb sörimportőre, a Constellation Brands. A traktort keskeny nyomtávú traktorként, főleg szőlőültetvényeken használják.

Két évvel azután, hogy a Monarch bemutatta traktorát, az első MK-V decemberben elhagyta a kaliforniai Livermore-ban található gyártóüzemet. A Monarch szerint a keskeny nyomtávú traktort úgy tervezték, hogy segítse a gazdálkodókat karbonlábnyomuk csökkentésében, a mezőgazdasági műveletek egyszerűsítésében, a munkaerőhiány kezelésében és nyereségük növelésében.

Az MK-V elektromos traktor akkumulátorának élettartama meghaladja a 14 órát. Azokra a napokra pedig, amikor éjszakába nyúló használatot igényel, a Monarch cserélhető akkumulátort kínál. Célja, hogy az autonóm traktorral való 24 órás működés valósággá váljon.

A Monarch MK-V vezető nélkül képes végrehajtani előre programozott feladatokat. A traktor munkavégzés közben adatokat szolgáltat a hozambecsléshez és a növényegészségügyi teendőkhöz is.

Alighogy kijöttek a gyárból az első gépek, a Monarch Tractor jelentősen megemelte a gép árát. A mintegy 30 százalékos áremelkedés okai az inflációs nyomás és a növekvő nyersanyagköltségek voltak. A Monarch Tractor MK-V alapgépként jelenleg 88 998 dollárba kerül, ami körülbelül 83 000 eurónak felel meg. ;t=17s
Forrás: agrarheute.com


Címkék: elektromos, autonóm, monarch, traktor

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...