TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,26
USD: 369,47
CHF: 405,17
GBP: 457,03
Hirdetés
Csodatraktorként ünneplik a Monarch-ot

Csodatraktorként ünneplik a Monarch-ot

Gépesítés - 2023.01.18

Az agrárgépgyártás nagy durranása lehet az amerikai Monarch traktor. Az első gépeket már leszállították a megrendelőknek. Vajon képes lesz a mesterséges intelligenciával és érzékelőkkel ellátott intelligens elektromos traktor megoldani a mezőgazdaság problémáit?

Az amerikai Monarch traktorgyártó traktorja teljesen elektromos meghajtású, 40 és 75 lóerő közötti teljesítménnyel. A Monarch szerint az erőgép az "első kereskedelmi forgalomban kapható elektromos, vezető nélküli intelligens traktor", amit a jövő mezőgazdaságának szinte minden jelentős problémájának megoldására terveztek. "Az iparág legfejlettebb traktorja gördült le a futószalagról", amint azt a Monarch Tractor sajtóközleményében bejelentette. Az első hat traktor nem kisebb ügyfélhez került, mint a világ legnagyobb bortermelője és az USA legnagyobb sörimportőre, a Constellation Brands. A traktort keskeny nyomtávú traktorként, főleg szőlőültetvényeken használják.

Két évvel azután, hogy a Monarch bemutatta traktorát, az első MK-V decemberben elhagyta a kaliforniai Livermore-ban található gyártóüzemet. A Monarch szerint a keskeny nyomtávú traktort úgy tervezték, hogy segítse a gazdálkodókat karbonlábnyomuk csökkentésében, a mezőgazdasági műveletek egyszerűsítésében, a munkaerőhiány kezelésében és nyereségük növelésében.

Az MK-V elektromos traktor akkumulátorának élettartama meghaladja a 14 órát. Azokra a napokra pedig, amikor éjszakába nyúló használatot igényel, a Monarch cserélhető akkumulátort kínál. Célja, hogy az autonóm traktorral való 24 órás működés valósággá váljon.

A Monarch MK-V vezető nélkül képes végrehajtani előre programozott feladatokat. A traktor munkavégzés közben adatokat szolgáltat a hozambecsléshez és a növényegészségügyi teendőkhöz is.

Alighogy kijöttek a gyárból az első gépek, a Monarch Tractor jelentősen megemelte a gép árát. A mintegy 30 százalékos áremelkedés okai az inflációs nyomás és a növekvő nyersanyagköltségek voltak. A Monarch Tractor MK-V alapgépként jelenleg 88 998 dollárba kerül, ami körülbelül 83 000 eurónak felel meg. ;t=17s
Forrás: agrarheute.com

Címkék: elektromos, autonóm, monarch, traktor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megfelelni a zöldséghajtatás növényvédelmében jelentkező ...

Olyan szakmai és társadalmi elvárások jelentkeznek a zöldségtermesztésben használatos növényvédő szerekkel ...