TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,34
USD: 359,17
CHF: 408,24
GBP: 455,43
Hirdetés
A bálázógép-tűzben többé nem ég porrá a traktor, fantasztikus találmány született

A bálázógép-tűzben többé nem ég porrá a traktor, fantasztikus találmány született

Gépesítés - 2023.01.10

A nagy forróságok idején gyakran okoz tetemes anyagi kárt, ha kigyullad a készülő bála, és vele együtt a bálázógép. Egy okos találmány most abban segít, hogy legalább a traktor ne égjen porrá.

Hirdetés

Az Agromek Észak-Európa legnagyobb mezőgazdasági kiállítása, amelynek a híre ritkán jut el hozzánk. Az expót kétévente tartják Dániában, és jó néhány érdekességet, újdonságot vonultat fel az agrárium világából. Ezek közé tartozik az a friss találmány is, amely a traktor épségét óvja meg, ha kigyullad a bálázógép.

Ilyen baleset viszonylag sűrűn előfordul, és a legnagyobb kárt az jelenti, ha nemcsak a bálázó, de a vontatását végző erőgép is porrá ég vele együtt. Ennek megelőzésében segít a dán Siwi cég által kifejlesztett automata gyorscsatlakozó rendszer, amelyet a FireSafe névre kereszteltek. A szabadalmaztatott műszaki megoldás lehetővé teszi, hogy a traktort villámgyorsan lekapcsolják a vontatmányról, ha a bálázógép hirtelen lángra kap.

A bálázógép-tűzben többé nem ég porrá a traktor, fantasztikus találmány született

A találmány ötlete és megvalósítási módja számos efféle baleset tanulmányozása során született. A Siwi szerint ilyenkor a legtöbb kezelő megpróbálja szétválasztani a gépkapcsolatot, ami nyilvánvalóan életveszélyes egy tűzeset során. A hidraulikát és az elektromos csatlakozásokat azonban a legtöbbször nincs idő leválasztani, vagyis egyszerűen kitépik azokat a traktorral, ami óriási javítási költséget von maga után.

A 10 ezer eurós (4 millió forintos) bekerülési költség azonban sok gazdát elriaszthat a FireSafe rendszer megvásárlásától is, ezért érdemes körbenézni a piacon, hátha akad más alternatíva (Angliában ilyen például a feleennyibe kerülő M-Connect). A dán FireSafe egyébként mindenféle bálázógéppel kompatibilis a K80 vonószem egyfajta toldataként. Tűz esetén a kezelőnek csupán le kell lassítania, aztán egy kapcsolót átkattintania a fülkében, végül pedig megnyomnia egy gombot – a véletlenszerű lekapcsolás tehát teljesen kizárt.

Címkék: bála, bálatűz, bálázógép, találmány, traktor, gyorscsatlakozó, biztonság
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Lefelé tendáló árak a gabona- és az olajnövénypiacon

Az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint 65,9 ezer ...