A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Mindenkit meghökkentett a Lemken új prototípus munkagépe

Gépesítés - 2022.11.30

Egyelőre az ikonikus kék festést sem kapta meg a Lemken új munkagépe, amelynek prototípusa a párizsi SIMA kiállításon mutatkozott be. A gyomfésű 2024-ben kerül piacra.

Mindenkit meghökkentett a Lemken új prototípus munkagépe


A Lemken a közelmúltban kötelezte el magát a kémiai gyomirtást végző munkagépek háttérbe szorítása, leváltása mellett, hogy a környezetkímélőbb mechanikai gyomirtásban támogassa eszközeivel a gazdákat. Ennek a fordulatnak fontos lépése volt a holland Steketee 2018-as felvásárlása, de a novemberi párizsi SIMA mezőgazdasági szakkiállításon is okoztak ezzel kapcsolatban meglepetést.

A Profi magazin szemfüles újságírói vették észre a Lemken standján azt a gyomfésűt, amelyet olyannyira prototípusnak, „vázlatnak” tartanak egyelőre, hogy még a német vállalat jól ismert kék festését sem kapta meg, ehelyett fekete-fehérben szerénykedett. A gyomfésű alapvető feladata a gyomritkítás, illetve a talajszellőztetés, mégpedig a felső talajréteg lazításával, de a műtrágya bekeverésére is alkalmas.

A standon készített fotó tanúsága szerint a Lemken munkagépe 5 támkerékre támaszkodik, és a 9 méter munkaszélességű eszköz összes foga hidraulikusan állítható, a nyomásuk 100 gramm és 5 kilogramm közé pozícionálható. Ennek köszönhetően egyenletes munkavégzés garantálható a teljes munkaszélességben. A 8 sorban elhelyezett fogak 8 mm átmérőjűek, meglehetősen strapabíróak tehát, ugyanakkor rugalmasak, a kiosztásuk pedig 31,25 mm. Opcionálisan karbidheggyel, extra tartós kivitelben is elérhetők.

A gép szárnyai természetesen összecsukhatók, hogy a közúti szállításnál se okozzon problémát a szélesség. A tervek szerint hamarosan elkészül a gyomfésű 6, illetve 12 méteres verziója is. A gyártó úgy kalkulál, hogy 10 darab prototípust tesztel majd a következő évben, a termék így tehát 2024-ben kerül majd csak piacra.


Címkék: lemken, mechanikai gyomirtás, újdonság, gyomfésű, steketee

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...