TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
Rövidtárcsa a nagysebességű alapműveléshez: Väderstad Carrier XT

Rövidtárcsa a nagysebességű alapműveléshez: Väderstad Carrier XT

Gépesítés - 2022.08.06

Kettős évfordulót ünnepel idén az innovatív talajművelő és vetőgépeiről ismert Väderstad. A svéd mezőgépgyártó céget kereken 60 éve alapították, míg önálló magyarországi leányvállalata, a Vaderstad Kft. 25 éve kezdte meg működését. Azóta átélhettünk néhány „rázós” évet az agráriumban, ám a hazai képviselet – Magyarországon alighanem egyedülálló módon – eddig minden esztendőben felvonultatta újdonságait szántóföldi bemutatókon a gazdáknak.

Idén sem volt ez másképp, ezúttal július legvégén hat helyszínen tartottak demózást, amelyek közül az AgrárUnió a biharkeresztesi rendezvényre látogatott el a Kutas 95 Zrt. területére. 2022-ben egyértelműen az ország nagy részét sújtó aszály jelentette eddig a legnagyobb kihívást a termelőknek, ezért minden korábbinál aktuálisabbak voltak a hazai talajok elismert szakembere, Dr. Birkás Márta szántóföldi előadásai, amelyekből a résztvevők megtudhatták, milyen talajművelési módszerekkel védekezhetnek az időjárási szélsőségek káros hatásaival szemben.

Vaderstad010

Az idei bemutatón 8-9 különböző Väderstad talajművelő és vetőgépet láthattak munka közben a gazdák, eltérő talajtípusokon, más-más technológiai feltételek mellett. Természetesen a szezonális modelleket demózta a magyarországi képviselet, a Cultus, Opus és TopDown kultivátorok, valamint a Rapid és Tempo vetőgépek mellett három Carrier rövidtárcsát is. Az utóbbiak közül egy teljesen friss újdonságnak számított, a Carrier XT 425-625 munkagép 2022 őszétől válik elérhetővé.

Vaderstad005

Dr. Kalmár Tibor, a Vaderstad Kft. ügyvezető igazgatója azt már többször elmondta az AgrárUniónak is, hogy a Magyarországon rendkívül népszerű Carrier modellcsalád klasszikus, illetve XL (vagyis nagyobb lapátmérőjű) változatának egyaránt lehet helye, létjogosultsága ugyanabban a gazdaságban. A 47 cm-es tárcsalapokkal szerelt gép a tarlómunkákban, a különféle alapművelések (szántás, lazítás) elmunkálásában és magágykészítésben igazán jó (sőt a CrossCutter Disc tárcsákkal az ultrasekély talajművelésben is), míg az 51 vagy 61 cm-es lapátmérőjű XL verzió a nagyobb mennyiségű szármaradvány bekeverése, illetve mélyebb művelés esetén bizonyíthatja hasznosságát.

Vaderstad006

A most debütáló Carrier XT 425-625 ugyanígy nélkülözhetetlenné válhat, hiszen nagysebességű alapművelésre, valamint magágykészítésre egyaránt használható. Forradalmi különlegessége, hogy az összes tárcsalap szöge egyetlen mozdulattal, egyszerre állítható a gépen, vagyis a függesztett vagy vontatott Carrier XT mindig az adott munkamélységhez optimalizálja a tárcsaszögeket, pontos mélységtartással. A típusszámban jelölt értékek a 4,25–5,25–6,25 méteres munkaszélességre utalnak, és a háromféle modell 34, 42 vagy 50 darab tárcsalappal van felszerelve (125 mm-es laptávolsággal). A munkamélység 2–12 cm, és a gép húzásához legalább 150 LE-s traktor szükséges.

Vaderstad001

A Carrier XT a tárcsatartó gerendely hidraulikus úton történő elforgatása révén képes optimalizálni az átművelés intenzitását sekély munkamélység esetén, ugyanakkor pontosabban tartja a beállított munkamélységet a mélyebb művelések során. A forgási szög a kivágási intenzitást határozza meg: a nagy szög teljes mértékű átművelést biztosít sekély munkavégzés során, míg a kis szög optimalizálja a talajáramlást mélyebb munkavégzés esetén. A dőlésszög ugyanakkor a talajba hatolás mélységét határozza meg: a kis szög a sekély munkavégzésnél előnyös, a nagy szög pedig segíti a talajba hatolást nagyobb munkamélység esetén.

Vaderstad007

A rövidtárcsa szárnyai vertikálisan felhajthatók 2,3 vagy 2,95 méteres szállítási szélességre (a függesztett, illetve vontatott verzióknál), a szárnyreteszelés pedig hidraulikusan működtethető a traktorfülkéből. A Väderstad a munkagéphez tömörítő hengerek teljes skáláját kínálja, a termőhelyi adottságokhoz igazodóan a Carrier XT különböző egysoros, valamint dupla tömörítő henger típusokkal rendelhető meg. A hígtrágya bedolgozásához akár galvanizált változat is választható.

Vaderstad003

Műszaki adatok:

Carrier XT (függesztett)

Carrier XT függesztett tabl

 

Carrier XT (vontatott)

Carrier XT vontatotttabl

https://www.youtube.com/watch?v=WryLHqxhVxI

Vaderstad002

Címkék: rövidtárcsa, Väderstad, Carrier, Vaderstad Kft., Carrier XT
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Növényvédelmi gépek és permetező drónok kötelező ...

A növényvédelmi gépeket – ide értve a permetező drónokat – gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat ...