A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max

 A német minőség győzött

A német minőség győzött

Gépesítés - 2022.05.20

Gabanyecz Attila, a Csányi Gabona Kft. ügyvezető-tulajdonosa nem a kompromisszumok embere: stratégiai fontosságú rakodógépeitől maximális minőséget és megbízhatóságot vár el. Ennek alapján választotta a Kramer KT 407 típust.

A német minőség győzött


kramergaGabanyecz Attila, a Csányi Gabona Kft. ügyvezető-tulajdonosja
Családi állapot: nős, 2 kislány édesapja
Hobbi: utazás, síelés

 

A „Minden, ami mag!” vállalkozás élete a szemes termények körül forog. Csak másodsorban termelnek gabonát, körülbelül száz hektáron, fő tevékenységük a felvásárlás, raktározás, kereskedés, viszonylag nagy léptékben. Ahogy a világhelyzet engedi – aktuálisan lezárult a Kelet, exporttilalom is előfordult –, exportálnak terményt, ömlesztve és big-bag zsákokban, Angliába, Olaszországba. Hirtelen csúcsok adódnak, amikor határidőre kell megrakni uszályt, 40-50 kamiont vagy egy irányvonatot. Ilyenkor nagyon nagy munkamennyiség és felelősség hárul a rakodógépre, és ez a tényező is komoly szerepet játszott a típus kiválasztásában.

Évente mintegy harmincezer tonna gabona, napraforgó zúdul keresztül a cégen, havonta átlagosan csaknem 2500 tonna, de nem ez mérvadó, hiszen nagy az idényszerű ingadozás. A január szinte holtidő, annál nagyobb a forgalom nyáron és ősszel: csúcsidőszakban eléri a napi ötszáz tonnát, de volt már ezres napjuk is. A raktárkészlet kezelése, feltúrása magas szinte a tetőig, kamionok megrakása a rakodógép feladata, normál napokon nyolc órát dolgozik, de a munka dandárjának idejében kétszer ennyit is. Itt nem engedhető meg fennakadás! Még csak a tankolás idejére sem; szempont, hogy napközben ne kelljen utántölteni. Tehát szigorúak a követelmények!

Választás

A cégnek tízéves tapasztalata van különféle márkájú rakodógépekkel. Gabanyecz Attila úgy látja, hogy két-három évente indokolt cserélni, akkor még, az árfolyamváltozások miatt, szinte új áron lehet eladni, mielőtt, két-három ezer üzemóra után kezdenének a hibák előjönni. Hadd jöjjön új, elölről kezdődő garanciával!

Előző gépükkel voltak problémák, és a „Made in Germany” címkétől várható minőség és megbízhatóság felé hajlott a cégvezető. A kerekes rakodógépek hazai piacán viszonylag új szereplő a német Kramer, de korántsem kezdő, hiszen sokáig gyártotta a CLAAS SCORPION-t, majd saját nevén, új típusokkal jelent meg. Vetélytársaitól az különbözteti meg, hogy Németországban gyárt, sőt ott vannak a fő komponensek beszállítói is, ígynem függ az ellátási láncok világszerte tapasztalható akadozásától, illetve hogy a típusai nem „fapadosak”, jól felszereltek, kényelmesek. Nagy előnyük a fokozatmentes hidrosztatikus hajtómű, simán, egyenletesen gyorsulnak fel 40 km/óráig. Persze nem olcsók, de jó az ár-érték arányuk. Magyarországon a Valkon Kft. képviseli a márkát, innen kért ajánlatot Gabanyecz Attila.

kramer2

Tehát Kramer lesz. De melyik típus? A 2,5 köbméteres gabonakanál súlya önmagában hatszáz kiló, benne a gabona 1700-1800, tehát 2,3-2,4 tonnát mozgat a gép. Magasra kell emelni, messzire kinyújtani a teleszkópos gémmel, és hogy ilyenkor se közelítse meg a billenési pontját a gép, a nagyobb, négytonnás KT 407-re esett a választás. K: Kramer, T: teleszkópos, 40: 4,0 tonna, 7: rakodási magasság, méterben. Természetesen négyféle módban kormányozható.

És milyen felszerelést kért a vállalkozás gazdája? Légrugós ülést, állítható kormányoszlopot (a műszeregység fix), hétcolos monitort, rádiót, kilenc munkalámpát, a kezelést jelentősen egyszerűsítő adapterszög-memóriát, a joystickről gombnyomással aktiválható rázófunkciót, bizonyos funkciókat automatizáló SmartHandling rendszert (raklapvilla- és kanálüzemmóddal), a napi karbantartás két nyűgétől mentesítő automatikus központi zsírzót és megfordítható fújási irányú hűtőventilátort. Szép lista, ám ha nekem kellene látástól vakulásig dolgoznom a gabonaraktárban, ugyanezeket kérném.

Átadás, kezdés

kramer3 5Ha új gépet vásárol valaki, érthetően szeretné mielőbb birtokba venni. Jelenkorunk chip- és kábelkorbácshiánya, akadozó gyártási, szállítási folyamatai közepette sajnos általános a jócskán, akár hónapokra elhúzódó átadás. Ezúttal viszont Gabanyecz Attila mellé szegődött a szerencse: a Valkonnál éppen készleten állt egy megfelelő gép, hamar nyélbe ütötték a vásárlást, két hét múlva, 2021 májusában már le is gurult a trélerről a Kramer KT 407 Csányban, a Gabona Kft. udvarán. A Valkon szervizes szakembere ott helyben, rögtön bemutatta a gépet, és megtanította a használatára Sulyok Bélát, a kezelőt.

Az első nyáron maga Attila ült a fülkébe, hipp-hopp, megrakott mintegy száz kamiont, úgy találta, hogy finom, jó, profi gépet vett, klasszisokkal áll a más márkájú régi fölött, élvezettel passziózott szerzeményével.

Utólag visszatekintve derűs történet, hogy első munkanapján azzal állt elő Béla, hogy „Főnök, ezzel a géppel nem lehet dolgozni!” Averziójának oka persze nem a Kramer használhatatlansága volt, hanem hogy a nagyon rutinos, ügyes ember szinte összeforrt az előző masinával, mintha testének kiterjesztése lett volna, de az újban sok minden másképp volt. Némi adaptáció, átszokás után alapvetően változott meg a véleménye, nemcsak úgy-ahogy tudott dolgozni, hanem egyre nagyobbra értékelte a KT 407 kényelmét, ergonomikus kezelését a tenyérbe simuló joystickkel, fürge mozgását, alacsony zajszintjét, szűk helyeken érvényesülő kompakt felépítését. Külön bemutatta nekem, milyen jól megvilágítják a homályos, de vakító ablaksorú raktárban a munkaterületet a fényszórók. Rákérdeztem, miért nem szedte le az ülésről az izzasztó nejlonhuzatot, de csak vállvonással válaszolt. Bizonyára minél tovább őrizné meg a testbarát textilkárpit újszerűségét – jó kézbe került ez a gép. Béla most már azt mondogatja: „Főnök, nem kell más!”

Mint tudjuk, egyetlen gép sem lehet jobb, mint a szervize. Az elején akadt egy apró probléma, villámgyorsan, fennakadás nélkül elhárította a Valkon. A kötelező szervizeket az üzemeltető telephelyére kijáró szervizcsapat intézi el, az elsőre már sor is került, száz üzemóránál. A műszerből kiolvashatóan látogatásomkor 364 óránál tartott a vadonatújnak tűnő rakodógép. Bizonyára nem okoz majd csalódást a megbízhatósága.

Persze én is beleültem, könnyű beszállni, külön nyitható az oldalablak, úgy vesznek körül a kezelőszervek, hogy magától talál rájuk a kezem. Jó a kilátás felfelé is. Nem érezném büntetésnek, ha le kellene húznom néhány műszakot a Csányi Gabona Kft.-ben befutott német minőségű, színvonalú géppel!

 
Szerző: Karlovitz Kristóf


Címkék: rakodógép, KRAMER KT407

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...