TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,06000
USD: 358,25000
CHF: 403,53000
GBP: 463,15000
Hirdetés
Spóroljon műtrágyát a Horsch vetőgépeivel! – Mi adjuk a megbízható technológiát, Önre bízzuk a megvalósítást

Spóroljon műtrágyát a Horsch vetőgépeivel! – Mi adjuk a megbízható technológiát, Önre bízzuk a megvalósítást

Vető- és talajművelő gépek - 2022.04.22

Oroszország a műtrágyát, Magyarország a gabonát nem engedi ki az országból, a kérdés csak az, hogy ki jár ezzel jól. Ha jobban belegondolunk, mindkettőt meg lehet érteni. Az egyik Nyugat-Európát akarja nehéz helyzetbe hozni, a másik pedig szeretné biztosítani a saját ellátását. Ebben a helyzetben csak arra tudunk koncentrálni, hogy a drága műtrágyát miként tudjuk a leghatékonyabban felhasználni.

Szórás helyett adagoljuk a műtrágyát

Sokszor írtunk már a depóműtrágyázásról. Ezt ősszel az alapműveléssel együtt végezzük. A különböző tartályokból akár kétféle műtrágyát is össze tudunk keverni, így kapjuk meg a komplexet. A kapa mögött a mélybe, depóba lerakott műtrágya kis felületen találkozik a talajjal. Azon talajok esetében, ahol gond van a pH-értékkel, nagyon kifizetődő technológiáról beszélünk. (1. kép) Akár kalászos, akár kapásnövény következik, a depóműtrágyázás mindegyik esetében hasznos.

1 Terrano eTŽ s Partner talajmuTŽĹveleTŽ s eTŽ s muTŽĹtraTŽ gyaTŽ zaTŽ s min

1. Terrano és Partner – talajművelés és műtrágyázás

Ezenfelül a vetéssel egy időben kijuttatott műtrágyát is meghálálják a növények. Egy időben azt mondtuk, hogy vessük korábban a búzát, így erősebben fog bokrosodni, és majd nagy termést hoz. Igen ám, de bizonyos rovarölő szerek forgalomból való kivonása következtében a vetésidőt későbbre kell halasztani. Ez azt is jelenti, hogy bár enyhék a telek, az őszi intenzív bokrosodás elmarad. Ezen úgy lehet segíteni, hogy a növény gyökérzónájához közel tápanyagot helyezünk ki, ami serkenti a fejlődést és az őszi bokrosodást. (2., 3. és 4. kép)

2 A Sprinter Duett csoroszlya

2. Sprinter Duett csoroszlya – a vetőmag ikersávba kerül, középen a vetési sík alá a műtrágya

 

3 Sprinter PPF van muTŽĹtraTŽ gya nincs muTŽĹtraTŽ gya min

3. Sprinter PPF nincs műtrágya – van műtrágya

 

4 Sprinter PPF gyoTŽékeTŽ rtoTŽémeg min

4. Gyökértömeg a Sprinter PPF használatával

Ezt a műveletet a Horsch vetőgépek zömével meg lehet oldani, legyen az Pronto, Sprinter vagy Maestro.

A kalászosoknál több lehetőségünk van. A Pronto esetében kisebb mennyiségben lehet a sorba a mag mellé a G&F rendszerrel, valamint a PPF rendszerrel külön csoroszlyán. (5. kép)

5 Pronto 6 DC PPF muTŽĹtraTŽ gya rendszer eTŽ s mikro tartaTŽ ly min

5. Pronto 6 DC PPF műtrágyarendszer és mikrotartály

A Sprinter egy olyan intelligens mulcsvető, amelynél ugyanazon a csoroszlyán keresztül jut ki a műtrágya, mint a vetőmag, csak mélyebbre. A vetőmag a műtrágyadepó felé két sávba kerül kijuttatásra.

A kapásnövényeknél, például a kukorica esetében, az alapművelésnél kijuttatjuk a foszfor 80%-át és a kálium 100%-át. A fennmaradó foszformennyiséget nitrogénnel keverve pedig a vetőgéppel a sor mellé tudjuk kiadagolni. (6. kép) A nitrogén kijuttatását is érdemes időben és térben széthúzni.

6 Maestro 16 SX tankolaTŽ s csigaTŽ s poTŽ tkocsival min

6. Maestro 16 SX tankolás csigás pótkocsival

A műtrágyával a növények gyökereit tudjuk irányítani. Például a kukoricánál nagyon fontos, hogy a koronagyökerek minden irányba terüljenek, ezt különböző nitrogén-műtrágyázási technikákkal érjük el. Vetés előtti magágykészítésnél dolgozzunk be valamennyi nitrogént, majd a vetéssel és később a sorközműveléssel. A nitrogén lehet szilárd vagy folyékony, annak függvényében, kinek milyen beszerzési és tárolási lehetősége van. (7. kép)

7 Maestro 8 DV osztott muőtraügyatartaüllyal

7. Mastero 8DV osztott műtrágyatartállyal

Tápanyagraktár takarónövényekből

A tápanyag-utánpótlás másik formája lehet még a takarónövények használata is. Ezek ősszel elvetve felhasználják a talajban levő, esetleg kimosódásra hajlamos szervetlen tápanyagot. Amennyiben jó koktélt választottunk, lesz benne mély és sekély gyökerezésű, nitrogénmegkötő növény, és mindezek a lebomlás után szerves, könnyen felvehető állapotban tárják fel a kultúrnövénynek a tápanyagot. A nagy gyökértömeg elbomlása után laza talajszerkezetet kapunk, ezenfelül nő a humusz mennyisége is a talajban.

A növények táplálását többféle módon oldhatjuk meg, azonban nagyon fontos odafigyelni, hogy melyik növénynek miből és mennyire van igénye a kelés után, amit a vetőgéppel kell kijuttatni. Ez azért is fontos, mert a vetőgéppel végzett műtrágyázás a területteljesítmény csökkenésével jár, és itt lép be a logisztika. Aki jól meg tudja szervezni a tankolásokat, és például Horsch nagy tartályos vetőgéppel rendelkezik, annál a vetési teljesítmény csökkenése minimális.

A vetés és a tápanyag-utánpótlás komplex feladat, amihez nagyon jól kell ismerni a talajt és a növények igényét.

Alapművelésnél a kapa mögött a mélybe, depóba rakjuk a műtrágyát, amely így kis felületen találkozva a talajjal nehezebben mosódik ki; a vetéssel egy időben pedig a növény gyökérzónájához közel hasznosul a legjobban.


Szász Zoltán
+36 30 743 0302

horsch logo min

 

Címkék: vetőgép, talajművelés, műtrágyázás, Horsch, Terrano, Partner, Pronto 6 DC, Maestro 16 SX , Mastero 8DV
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A tarlóápolás növényvédelmi hatásai

Nyári betakarítású növényeink, a kalászos gabonák és őszi káposztarepce tarlójának szakszerű ápolása számtalan ...