TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Új BorderTS határszóró eljárás az AMAZONE ZA-TS és ZG-TS műtrágyaszórókhoz

Új BorderTS határszóró eljárás az AMAZONE ZA-TS és ZG-TS műtrágyaszórókhoz

Gépesítés - 2022.02.16

Csak oda szór, ahová műtrágya szükséges. Maximális műtrágyamennyiség a tábla határáig.

Hirdetés

Annak érdekében, hogy a táblák határán nagy munkaszélességek mellett még pontosabban lehessen műtrágyázni, az AMAZONE kifejlesztette a BorderTS ernyőt a ZA-TS függesztett és a ZG-TS vontatott műtrágyaszórókhoz. A hagyományos szóráshatároló ernyőkkel ellentétben a BorderTS a műtrágyaszóró szoftverébe van integrálva. Az új ernyő az AutoTS tárcsával integrált szóráshatároló rendszerrel kombinálva kerül alkalmazásra, és speciális lamellaszerkezettel rendelkezik.

AMAZONE és határszórás – precizitás a tökéletességben

A nagy pontosságú határszórás mindig is kiemelkedő fontossággal bírt az AMAZONE számára. Már korán világossá vált, hogy mekkora hozampotenciál rejlik a szántóföldek peremrészein, és hogy itt a környezet védelme mellett műtrágyát is lehet megtakarítani.

Az olyan szóráshatároló rendszerek, mint a Limiter, segítettek a gazdáknak abban, hogy a fülkéből kényelmesen válthassanak a mezsgye-, a határ-, az árok- és a normál szórás között.

Nagyobb munkaszélességek esetén egyértelművé válik az AutoTS előnye. Ennél a tárcsával integrált szóráshatároló rendszernél egy rövid szórólapát aktiválódik, így a műtrágya kevésbé gyorsul fel, ennek következtében pontosan a kívánt távolságra kerül kiszórásra. Az AutoTS segítségével a műtrágya sokkal hatékonyabban kijuttatható egészen a szántóföld széléig, és így ezen a területen akár 17%-os többlethozam érhető el a hagyományos szóráshatároló rendszerekhez képest.

Mindkét szóráshatároló rendszer azon az elven működik, hogy a kiszórást az első művelőútról a szántóföld széléig végzik.

A még magasabb hozamok elérése érdekében a szántóföld szélén az új BorderTS ernyő mostantól az AutoTS-szel együtt is használható. A BorderTS esetében a műtrágyát közvetlenül a tábla határáról juttatják ki a növényekre. A táblahatár oldalán lévő adagolónyílás eközben zárva van. Az AMAZONE kifejezetten a TS szórószerkezetekhez fejlesztette ki az új BorderTS ernyőt, hogy az AutoTS-szel együtt kiváló eredményeket érjen el a keresztirányú eloszlásban egészen a szántóföld széléig anélkül, hogy a műtrágyát a határon túlra dobná. A peremterületen a külső öt méteren akár 27%-os többlethozam is elérhető a hagyományos szóráshatároló rendszerekhez képest.

Precíz műtrágyázás a határterületeken az új BorderTS ernyővel az AutoTS-sel kombinálva

Az új BorderTS-ernyőnek a kapásnövényeket tartalmazó területeken vagy a speciális művelőút-rendszerekkel való használata mellett az ernyő különösen hatékonyan használható az első alkalmazásnál. Mindig döntő fontosságú, hogy a teljes műtrágyamennyiség pontosan a tábla határáig kerüljön kijuttatásra, anélkül, hogy a műtrágyát azon túlra szórnánk. Ezáltal a határterületen a túlszaporodott növények növekedése nem kerül tartósan befolyásolásra az első alkalmazás során.


A BorderTS és az AutoTS együttes használatának ábrázolása:

amazone1

  • Műtrágya kiszórása a BorderTS ernyővel a tábla határától a növényállományba, a célmennyiség 50 %-ra történő automatikus csökkentésével. A táblahatár oldalán lévő adagolónyílás zárva van.
  • Az AutoTS esetében az első művelőúttól kifelé a peremrészeken szintén 50%-on történik a szórás, hogy összességében a peremrészeken is elérésre kerüljön a szükséges érték. A tábla oldalon normál szórás történik 100%-os célmennyiséggel.
  • A többi művelőúton normál szórás történik, mindkét oldalon 100%-os célmennyiséggel.

Minden érték előre eltárolható a szóró beállításaiban, így alkalmazási helyzettől függően a megfelelő beállítási paraméterek automatikusan betöltődnek.

Lamellaszerkezet és szoftverintegráció

Nagy munkaszélesség esetén a műtrágyát lényegesen jobban fel kell gyorsítani ahhoz, hogy az első művelőút szórási felületével jó átfedési területet érjen el. A granulátumok nagy energiája miatt a hagyományos rendszerek keresztirányú eloszlása a traktor mögött gyakran nem kielégítő. A BorderTS ernyő speciális lamellaszerkezettel és dőlésszögben állítható terelőlemezzel rendelkezik. A lamellák először csökkentik a granulátumok energiáját, melyeket aztán a terelőlemezen keresztül kíméletesen a talajra irányítanak. Az optimális kijuttatás érdekében a terelőlemez fokozatmentesen állítható egészen a tábla határáig. Ezen kívül egy érzékelő érzékeli a munkapozíciót. Az ernyő használatakor a műtrágya mennyisége és adagolási pontja a szórótárcsán automatikusan beállításra kerül, hogy a tárcsába integrált AutoTS szóráshatároló rendszer kombinálva a lehető legjobb keresztirányú eloszlást biztosítsa. Természetesen a különleges helyzetekre való reagálás érdekében a kiszórási mennyiség manuálisan bármikor felülbírálható.

amazone2

A BorderTS ernyő középen, a műtrágyaszóró mögött van felszerelve, és hidraulikusan aktiválódik.

 

amazone3

Aktivált állapotban a ZA-TS esetén a BorderTS ernyője felülről befordul a műtrágya röppályájába. A speciális lamellaszerkezetnek és a fokozatmentesen állítható terelőlemeznek köszönhetően a granulátumok kíméletesen kerülnek a talajra.
Forrás: Amazone

Címkék: Amazone, műtrágyaszóró, BorderTS, határszóró eljárás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Idén könnyítés várható a kötelező parlagoltatás szabályaiban

Magyarország és más uniós tagállamok hosszú hónapok óta vívott szakmai küzdelmei, valamint az európai ...