TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Házilag készített hibrid traktort egy gazdaság

Házilag készített hibrid traktort egy gazdaság

Traktorok - 2021.10.21

Saját maga szerelt össze egy traktort egy vállalkozó kedvű litván gazdasági csoport. Nem is akármilyet, hiszen az erőgép 400 LE teljesítményű, ráadásul hibrid, ugyanis biometánnal és elektromos árammal hajtott.

Az Auga Csoport 39 ezer hektáron termeszt biozöldségeket, illetve organikus gabonaféléket Litvániában, emellett 3400 egyedből álló tejelő állománnyal rendelkezik. A tehenek által produkált trágya pedig kiváló biometán-alapanyag, amellyel a saját gyártású traktor motorját működtetik. Az erőgép generátora a négy kerék elektromos motorjait hajtja – ismertette a profi.co.uk.

A litván cég nem sok technikai részletet árult el, de annyi bizonyos, hogy az M1 jelzésű traktor a fölös energiát akkumulátorokban tárolja, és a nem túl nagy erőt igénylő munkák során használja fel. Nehezebb feladatok esetén pedig rásegítést ad a motornak, és így az M1-es állítólag 12 órás folyamatos üzemre képes.

Az Auga Csoport azért fogott bele a házi barkácsolásba, mert nem igazán talált olyan nagyobb teljesítményű erőgépet a piacon, amely a biogazdálkodók számára is megfelel. A hibrid hajtással viszont környezetkímélő művelést tudnak végezni, ráadásul a legtöbb biometán-hajtású traktornál sokkal hosszabb távon, mert azok nagyjából 4 órányi folyamatos munkára alkalmasak jelenleg.

„A mérnökeink megoldást találtak az újratankolás problémájára, így biztosítani tudjuk a traktor zavartalan működését” – emelte ki Kęstutis Juščius, az Auga Csoport elnök-vezérigazgatója, nem fejtve ki a technikai részleteket.

A traktor hátulján hat darab biometán-tartályt helyeztek el úgy, hogy a kiürültet a lehető leggyorsabban tudják egy újra kicserélni. Ez persze nem a legprofibb megoldás, viszont alig akasztja meg a munkát. A traktor fontos mérföldkövet jelent az Auga Csoport életében, amely 2030-ra a teljes karbonsemlegességet tűzte ki célul.Címkék: traktor, hibrid, karbonsemlegesség, elektromosság, biometán
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Pályázati aktualitások a mezőgazdaságban

2023. október 31-én jelent meg a KAP Stratégiai Terv Vidékfejlesztési pályázati menetrend. Ez egy útmutató arra ...