TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Óriási meglepetés: önműködő traktor a Horschtól!

Óriási meglepetés: önműködő traktor a Horschtól!

Traktorok - 2021.09.03

A munkagépeiről ismert német Horsch önműködő traktor kifejlesztésén dolgozik. Az újdonságot az augusztus legvégi bajorországi sajtónapon is megmutatták az újságíróknak.

Nem volt benne a pakliban, hogy a Horsch is beszáll a robottraktorok fejlesztésének versenyébe, de a schwandorfi gyártóvállalat nemrég egy önműködő prototípussal lepte meg a közvéleményt. A Csehországban vásárolt AgroVation tesztfarm alighanem megfelelő helyszín lesz majd az újdonság folyamatos fejlesztésére. „Ha van egy traktor, amely GPS segítségével halad, és a fordulásokat is el tudja végezni, az csak az automatizáció első lépése, hiszen továbbra is szükség van egy humán kezelőre. A teljes automatikus működés már kezelő nélküliséget jelent, például a fülke is elhagyható az ilyen gépeknél, de még sok akadályt kell leküzdenünk, mire elérjük a teljes autonómiát” – számolt be Philipp Horsch ügyvezető igazgató a folyamat nehézségeiről.

Véleménye szerint három előfeltétele van, hogy a gépek legalább félautomata módon működjenek. Egyrészt a nyomvonal-tervezés, másrészt a geofencing (vagyis a globális helymeghatározáson alapuló körbekerítés), harmadrészt pedig a biztonsági előírások betartása. A Horsch jelenleg egy humán kezelő által, távirányítással tudja működtetni (500 méter sugarú körben) az autonóm gépét, aki felügyeli annak munkáját, illetve szükség esetén be is tud avatkozni.

horsch2

A német gyártó egyszerre több koncepció kidolgozásán ügyködik, és majd a tapasztalatok alapján fogják eldönteni, hogy melyik a helyes irány. Nehézséget jelent számukra, hogy a törvény egyelőre nem tesz különbséget a közutak és a szántóföldek között, vagyis az önműködő traktorokra ugyanazok a szigorú előírások vonatkoznak, mint az önműködő személyautókra.

„A mostani generációnak – amely imádja a légkondicionált fülkét, a csillogó motorháztetőt – lassan lejár az ideje. Már ott toporog mögötte a következő nemzedék, a mostani 14–18 éveseké, akik már digitális környezetben nőnek fel. Érintőképernyőt, okostelefont, tabletet kezelnek, intuitív módon bánnak ezekkel az eszközökkel, nem akarnak használati útmutatókkal bajlódni. Ők lesznek az új gépkezelők, nekünk pedig meg kell felelnünk az elvárásaiknak” – tekintett a jövőbe Michael Horsch, a cég másik ügyvezető igazgatója.

Érdekes infókért, videókért kövess minket TikTokon, Facebookon és Instagramon!

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, precíziós gazdálkodás, GPS, Horsch, önműködő, biztonság, geofencing
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Lehet hideg, problémás vagy száraz a talaj, GreenFert ...

Komoly vállalással mutatta be 2023-ban tápanyagait az a termelőknek 2022 derekán: olyan megalkotása volt a cél, ...