TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Szakszerű talajművelésre és vetésre tanít a Väderstad

Szakszerű talajművelésre és vetésre tanít a Väderstad

Vető- és talajművelő gépek - 2021.08.06

Szántóföldi gépbemutatót tartott a Väderstad július–augusztus fordulóján az ország hat különböző helyszínén. A svéd gyártó talajművelő és vetőgépeit felvonultató rendezvénysorozat záró állomásán, Hajdúnánáson, az Agro-Tilia Kft. területén hallgattuk végig az informatív ismertetőket és előadásokat.

A bemutató helyszínéül szolgáló, Hajdúnánás és Görbeháza közötti gabonatarló megfelelő körülményeket biztosított, annak ellenére, hogy előbb rekkenő hőség, majd (a demó előtti napon) komoly eső és vihar sújtotta a környéket. Az országjárásnak fontos apropót adott, hogy idén lenne 100 éves Rune Stark, a Väderstad 2008-ban elhunyt alapítója, akinek mind a mai napig a leszármazottai vezetik a céget.

Régi hagyományokra tekint vissza a 3–12,5 méter munkaszélességben elérhető Carrier talajművelő munkagép is, amelyet a forgalmazó munkatársai rövidtárcsa helyett jobban szeretnek síklapú porhanyítónak nevezni. Ennél ugyanis a tárcsatalpbetegség elkerülése érdekében újfajta, konkáv lapformát találtak ki, így a tárcsalap hátuljának soha sincs olyan pontja, ahol tömörítené a talajt. A kis átmérő pedig nagyobb fordulatszámot eredményez, amivel sokkal jobbá válik az aprító, keverő, porhanyító hatás. A Carrier valóban más munkát hagy maga után, mint a hagyományos tárcsák. A közelmúltban pedig megszületett hozzá a (nálunk cikkcakk tárcsának becézett) CrossCutter Disc, amellyel a gép ultrasekély művelésre képes. Ez főleg a repceárvakelés problémáját tudja megoldani, ugyanis a lapok akár 2 cm mélységben is képesek teljesen átkeverni a felszínt, így az árvakelés gyors és egyöntetű lesz.

A Carrier XL változatot oda ajánlják, ahol kukoricát is termesztenek, főleg, ha hosszú (10-20 cm-es) szármaradványokat hagynak a földön. Az XL verziót eleinte 45/47 cm-es lapokkal szerelték, de aztán 51/61 cm-re növelték az átmérőt, miközben megmaradt a konkáv lapforma.

A Väderstad kultivátorcsaládjának legkisebb tagja a függesztett Cultus. Ez nyírócsapos helyett rugós (nonstop) kapabiztosítással rendelkezik, a kapaszárak pedig C formát mintáznak, ezáltal a felvett talajszelvényt és szármaradványt folyamatosan maguk előtt forgatják, egyenletesen keverik be. A felső beforgatólemeznek köszönhetően nem dobják a földet a váz fölé.

A késosztás a Cultusnál 30 cm, míg az Opus kultivátornál már 27 cm, és utóbbi hidroakkumulátoros kapabiztosítással rendelkezik. Akárcsak a TopDown sokoldalú kultivátor, amely az intenzív tárcsás művelést, valamint a mélyebb talajlazítást kombinálja egyetlen menetben. A két sorban elhelyezett tárcsák sekélyen megvágják a felső talajréteget, finom szerkezetet hozva létre, ugyanakkor a kapák bekeverik a szármaradványt és meglazítják a talajt.

A kultivátorok a kedvenc munkagépei a bemutatón szintén részt vett dr. Birkás Márta professzor asszonynak, a hazai talajok elismert szakemberének is, mert ezekkel – véleménye szerint – kultúrát viszünk a talajba. Előadásában kifogásolta, hogy a csapadék megérkezése után sok gazda elővette az ekét, pedig a szántással csak vizet veszít a talaj. Most, amikor az esők hevesebbek, ütnek, a talajt inkább védeni kell, mert ha fogy belőlük a szerves anyag, akkor sokkal érzékenyebbé válnak az időjárási tényezőkre. Kevesen veszik figyelembe, hogy a humuszkolloid három és félszer annyi vizet tart meg, mint az agyagkolloid, szerves anyag hiányában azonban a talaj gyorsabban ülepszik, tömörödik, hamarabb szárad ki. Aki tehát lemond a tarlómaradványokról, az a szerves anyag utánpótlási forrásáról mond le.

A rendezvény végén a vetőgépekről esett szó, elsőként a kilencvenes évek eleje óta népszerű Rapid gabonavetőgép-családról, amely 3–8 méteres munkaszélességben érhető el. A Rapid előbb vet, utána tömörít, végül elrendez a követőboronával. Mivel a magároknyitó tárcsák nem párhuzamosak a haladási iránnyal, hanem 3 fokos szögben döntöttek, folyamatos daráló mozgást végeznek. Ezáltal pedig a rosszabbul előkészített magágyban is megfelelő mag-talaj kapcsolat alakulhat ki.

A 3–9 méteres Spirit hagyományosabb elvet követ, hiszen előbb tömörít, aztán dupla tárcsával vet, végül kis átmérőjű kerekekkel visszatömörít. Nem maradhatott ki a bemutatóról a 2012-ben megjelent Tempo sem, amely forradalmasította a nagy sebességű szemenkénti vetést. Ez a PowerShoot nyomott levegős rendszernek köszönheti pontosságát, szinte belelövi a magárokba a magot, és akár már 24 soros változatban is kapható.

Képgaléria megtekinthető itt!

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Szerző: AgrárUnió

Címkék: kultivátor, vetőgép, Väderstad, TopDown, Opus, Rapid , Carrier, gabonavetőgép, Vaderstad Kft., Cultus, szántóföldi gépbemutató
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Pályázati aktualitások a mezőgazdaságban

2023. október 31-én jelent meg a KAP Stratégiai Terv Vidékfejlesztési pályázati menetrend. Ez egy útmutató arra ...