TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 600 Ft
Benzin ára: 580 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 379,95
USD: 347,02
CHF: 393,67
GBP: 437,56
Hirdetés
Talajvédelem, trágyázás, növényvédelem – fenntartható módon

Talajvédelem, trágyázás, növényvédelem – fenntartható módon

Traktorok - 2021.05.31

Első Fenntarthatósági Napját tartotta május végén – online formában – a John Deere. Az amerikai cég képviselői arról beszéltek a gazdálkodókkal, tanácsadókkal és szakértőkkel, hogyan segíthet a mezőgazdasági gépipar megtalálni a gazdaság és az ökológia helyes egyensúlyát.

A gazdálkodóknak folyton újabb nehézségekkel kell szembenézniük, legújabban például az éghajlatváltozással és a mezőgazdaság szénlábnyomával. A politikusok és a fogyasztók egyre inkább a fenntarthatóbb élelmiszer-termelést szorgalmazzák, ezért a mezőgazdaságnak úgy kell táplálnia a világ növekvő népességét, hogy közben igyekszik kivédeni a klímaváltozás hatásait. A digitális megoldások különösen alkalmasak a környezeti hatások enyhítésére, és segíthetik a gazdákat abban, hogy kevesebb ásványi műtrágya, agrokémiai anyag és üzemanyag felhasználása mellett is ugyanolyan, vagy még magasabb terméshozamot érjenek el.

„A precíziós mezőgazdasági technológiák segítségével a gazdálkodók úgy is hatékonyan művelhetik a földet, hogy közben védik a környezetet, a természetet. Ezeknek a technológiáknak a segítségével 2030-ra jelentősen, akár 11 százalékkal csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás” – mondta a jövőbeli technológiákért felelős Peter Pickel professzor a rendezvény megnyitóján.

Markwart von Pentz, a John Deere mezőgazdasági üzletágának elnöke pedig arról beszélt, hogy a gazdálkodók klímavédőkké léphetnek elő, és hozzátette: „A digitalizáció az egyik legfontosabb tényező a gazdálkodás fenntarthatóbbá tételében. Ráadásul a hatékonyabb dokumentálás révén jobb átláthatóságot biztosít. Mindez lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy visszanyerjék a fogyasztók bizalmát.”

A Fenntarthatósági Napon a John Deere munkatársai három olyan területet különítettek el, amelyek különösen fontosak a fenntartható mezőgazdaság szempontjából:

• Talajvédelem – a talaj védelme modern tervezési megoldásokkal;

• Trágyázás – digitális tápanyagmérés alkalmazása az állati és hígtrágya értékes szerves trágyaként történő feljavítása érdekében;

• Növényvédelem – az agrokémiai anyagok felhasználásának csökkentése pontosabb kijuttatás (applikáció) révén.

1. Fokozott talajvédelem

Talajvédelem főként a mezőgazdasági gépek szélesebb gumiabroncs-használatával biztosíthatóak, ami segít elkerülni a talajt károsító tömörödést. A kisebb talajnyomásnak köszönhetően a talaj termékenyebb marad, porózussága nő, így több tápanyagot és vizet képes elraktározni.

Az elmúlt években a traktorok tagadhatatlanul nehezebbek lettek. A talajtömörödés ennek ellenére egyre csökkent, köszönhetően a nagyobb abroncsok használatának, és annak, hogy a járművek kisebb abroncsnyomással is üzemeltethetők. Egy modern, 22 tonnás traktor például mindössze 0,6 kg/cm2 nyomást fejt ki a talajra, míg az 1970-es években készült, 3 tonnás, 75 lóerős gép talajnyomása ennek többszöröse, 1,5 kg/cm2.

A lánctalpas traktorok még ennél is jobban kímélik a talajt. Az új, négyhevederes John Deere 8RX hatalmas, 4,6 m2-es talajlenyomatának köszönhetően az érintkezési felület nyomása nagyon alacsony, csak 0,4 kg/cm2. A szélesebb felfekvő terület kisebb nyommélységet is jelent, ami csökkenti a mélyebb talajrétegek tömörödését és a gördülési ellenállást. A kisebb gördülési ellenállás kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást, így alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást eredményez. A tesztek azt mutatják, hogy 10 százalékos üzemanyag-megtakarítás érhető így el, ezért ez az innovatív üzemeltetési technika aktívan hozzájárulhat a klímavédelemhez.

2. Precízebb trágyázás szerves trágyával

A termőföld szerves trágyával történő trágyázása gyakran képezi kiélezett, nyilvános vita tárgyát. Kétségtelen, hogy a hígtrágya értékes szerves trágya, ha helyesen alkalmazzák. Ez azonban csak akkor működik, ha a gazdálkodó képes meghatározni a növény tápanyagigényét, valamint a trágya tápanyagtartalmát. Manapság a talajból és növényekből vett minták alapján mindkettő nagyon pontosan megállapítható. Az eredmények alapján a gazdák applikációs térképeket készíthetnek, amelyek lehetővé teszik a termőhely-specifikus trágyakijuttatást.

A John Deere HarvestLab érzékelővel pontosan mérhető a szerves trágya tápanyagtartalma. Az érzékelő NIR technológiája azonosítja a nitrogén, a foszfor és a kálium pontos mennyiségét, még változó értékek esetén is. Az érzékelő aktív mérései és a kijuttatási térképek ajánlásai alapján, valós időben vezérelt traktor és hígtrágya-tartálykocsi automatikusan be tudja állítani az adagolási mennyiséget. Így biztosítható a szerves trágya pontos adagolása a növény egyedi igényeinek megfelelően. Segít megelőzni a túl- és alultrágyázást, ezáltal a levegő és a víz szennyezését, továbbá jelentősen csökkentheti az ásványi műtrágyák felhasználását. Ez a környezetnek is használ, hiszen a műtrágya-előállítás nagyon energiaigényes, és komoly mennyiségű szén-dioxidot termel.

3. Célzott növényvédelem

Kerülni kell az agrokémiai anyagok közötti átfedéseket és ezek túladagolását is. Műszaki szempontból ezek a problémák kiküszöbölhetők az AutoTracet, az intelligens SectionControlt és a John Deere ExactApply egyedi fúvókavezérlési rendszerét alkalmazó, GPS-vezérlésű üzemeléssel. Ugyanakkor egyre elterjedtebbek az olyan megoldások is, amelyek a teljes szántóföld egységes bepermetezése helyett helyspecifikusan, sőt, akár egyedileg kezelik a növényeket. A helyspecifikus applikációs rendszerek olyan zónákra osztják fel a teljes termőterületet, amelyek eltérő módon kezelhetők. A drónok vagy a műholdas képek például képesek mérni a terméssűrűséget és az ehhez tartozó betegségnyomást, hogy így biztosítsák a megfelelő gombaölő szerek alkalmazását. Az applikációs térképeknek köszönhetően pedig megoldható, hogy a gazdálkodó csak akkor kell kezelje a termőterület egyes részeit, ha ez valóban szükséges.

Ez a megoldás a termesztett növénytől és termőterülettől függően jelentős költségmegtakarítást eredményezhet.

A John Deere új See & Spray technológiája még ennél is pontosabb megoldást nyújt. Nagysebességű kamerák és mesterséges intelligencia segíti a növénypopulációk rögzítését, a See & Spray Select pedig képes azonosítani az egyes gyomokat, és a termőterület megfelelő pontjaira kijuttatni a gyomirtó szert. A következő lépcsőfok a fejlett See & Spray rendszer, amely meg tudja különböztetni egymástól a gyomot és a fejlődő haszonnövényt. Itt is csak az egyes gyomokat kezeli, a haszonnövényt nem. A See & Spray technológia fejlesztése jelenleg folyik a sorpermetező rendszerekhez, használatával a gyomirtó-felhasználás akár 90 százalékkal is csökkenthető.

A nagy sebességű kameratechnika alkalmazása a mechanikus gyomirtás területén is komoly előnyökkel jár. Az AutoTrac Implement Guidance rendszer lehetővé teszi a mechanikus sorközművelő kapák pontos vezérlését. A rendszer rendkívül precíz működésének köszönhetően a traktor egészen gyorsan, akár 16 km/h sebességgel is haladhat. Ez a technológia különösen a biogazdaságok számára kínál figyelemre méltó hatékonyságnövekedést. De a hagyományos művelésű gazdaságoknak is nagy hasznára lehet a vegyi és mechanikai intézkedések együttes alkalmazása, hiszen ezáltal jelentősen csökkenthetik a gyomirtók használatának költségeit és az ilyen szerekből fakadó környezeti terhelést.

Mindezek a technológiák önmagukban nem tehetik éghajlat-semlegessé a teljes mezőgazdaságot. Segíthetnek azonban a műtrágya, az agrokémiai anyagok és az üzemanyag költségeinek mérséklésében, ezenkívül jelentősen csökkentik a mezőgazdaság szénlábnyomát. A gazdálkodók részéről jól érzékelhetően megvan az akarat, hogy fenntarthatóbb módon állítsanak elő élelmiszert és energiát. Ehhez a szemléletmódhoz arra van szükség, hogy minden érintett fél aktívan fellépjen, és együtt olyan új irányt adjanak az európai mezőgazdaság fejlődésének, amely egyensúlyt teremt a gazdasági és az ökológiai szempontok között.

kite003 

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: élelmiszertermelés, precíziós gazdálkodás, John Deere, fenntarthatóság, KITE Zrt.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Részleges teljesítés után is fizethető támogatás az ...

Az agrártárca még az idei évben bevezeti az Agro-ökológiai Programban (AÖP) vállalt gyakorlatok részleges ...