TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Talajvédelem, trágyázás, növényvédelem – fenntartható módon

Talajvédelem, trágyázás, növényvédelem – fenntartható módon

Traktorok - 2021.05.31

Első Fenntarthatósági Napját tartotta május végén – online formában – a John Deere. Az amerikai cég képviselői arról beszéltek a gazdálkodókkal, tanácsadókkal és szakértőkkel, hogyan segíthet a mezőgazdasági gépipar megtalálni a gazdaság és az ökológia helyes egyensúlyát.

A gazdálkodóknak folyton újabb nehézségekkel kell szembenézniük, legújabban például az éghajlatváltozással és a mezőgazdaság szénlábnyomával. A politikusok és a fogyasztók egyre inkább a fenntarthatóbb élelmiszer-termelést szorgalmazzák, ezért a mezőgazdaságnak úgy kell táplálnia a világ növekvő népességét, hogy közben igyekszik kivédeni a klímaváltozás hatásait. A digitális megoldások különösen alkalmasak a környezeti hatások enyhítésére, és segíthetik a gazdákat abban, hogy kevesebb ásványi műtrágya, agrokémiai anyag és üzemanyag felhasználása mellett is ugyanolyan, vagy még magasabb terméshozamot érjenek el.

„A precíziós mezőgazdasági technológiák segítségével a gazdálkodók úgy is hatékonyan művelhetik a földet, hogy közben védik a környezetet, a természetet. Ezeknek a technológiáknak a segítségével 2030-ra jelentősen, akár 11 százalékkal csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás” – mondta a jövőbeli technológiákért felelős Peter Pickel professzor a rendezvény megnyitóján.

Markwart von Pentz, a John Deere mezőgazdasági üzletágának elnöke pedig arról beszélt, hogy a gazdálkodók klímavédőkké léphetnek elő, és hozzátette: „A digitalizáció az egyik legfontosabb tényező a gazdálkodás fenntarthatóbbá tételében. Ráadásul a hatékonyabb dokumentálás révén jobb átláthatóságot biztosít. Mindez lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy visszanyerjék a fogyasztók bizalmát.”

A Fenntarthatósági Napon a John Deere munkatársai három olyan területet különítettek el, amelyek különösen fontosak a fenntartható mezőgazdaság szempontjából:

• Talajvédelem – a talaj védelme modern tervezési megoldásokkal;

• Trágyázás – digitális tápanyagmérés alkalmazása az állati és hígtrágya értékes szerves trágyaként történő feljavítása érdekében;

• Növényvédelem – az agrokémiai anyagok felhasználásának csökkentése pontosabb kijuttatás (applikáció) révén.

1. Fokozott talajvédelem

Talajvédelem főként a mezőgazdasági gépek szélesebb gumiabroncs-használatával biztosíthatóak, ami segít elkerülni a talajt károsító tömörödést. A kisebb talajnyomásnak köszönhetően a talaj termékenyebb marad, porózussága nő, így több tápanyagot és vizet képes elraktározni.

Az elmúlt években a traktorok tagadhatatlanul nehezebbek lettek. A talajtömörödés ennek ellenére egyre csökkent, köszönhetően a nagyobb abroncsok használatának, és annak, hogy a járművek kisebb abroncsnyomással is üzemeltethetők. Egy modern, 22 tonnás traktor például mindössze 0,6 kg/cm2 nyomást fejt ki a talajra, míg az 1970-es években készült, 3 tonnás, 75 lóerős gép talajnyomása ennek többszöröse, 1,5 kg/cm2.

A lánctalpas traktorok még ennél is jobban kímélik a talajt. Az új, négyhevederes John Deere 8RX hatalmas, 4,6 m2-es talajlenyomatának köszönhetően az érintkezési felület nyomása nagyon alacsony, csak 0,4 kg/cm2. A szélesebb felfekvő terület kisebb nyommélységet is jelent, ami csökkenti a mélyebb talajrétegek tömörödését és a gördülési ellenállást. A kisebb gördülési ellenállás kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást, így alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást eredményez. A tesztek azt mutatják, hogy 10 százalékos üzemanyag-megtakarítás érhető így el, ezért ez az innovatív üzemeltetési technika aktívan hozzájárulhat a klímavédelemhez.

2. Precízebb trágyázás szerves trágyával

A termőföld szerves trágyával történő trágyázása gyakran képezi kiélezett, nyilvános vita tárgyát. Kétségtelen, hogy a hígtrágya értékes szerves trágya, ha helyesen alkalmazzák. Ez azonban csak akkor működik, ha a gazdálkodó képes meghatározni a növény tápanyagigényét, valamint a trágya tápanyagtartalmát. Manapság a talajból és növényekből vett minták alapján mindkettő nagyon pontosan megállapítható. Az eredmények alapján a gazdák applikációs térképeket készíthetnek, amelyek lehetővé teszik a termőhely-specifikus trágyakijuttatást.

A John Deere HarvestLab érzékelővel pontosan mérhető a szerves trágya tápanyagtartalma. Az érzékelő NIR technológiája azonosítja a nitrogén, a foszfor és a kálium pontos mennyiségét, még változó értékek esetén is. Az érzékelő aktív mérései és a kijuttatási térképek ajánlásai alapján, valós időben vezérelt traktor és hígtrágya-tartálykocsi automatikusan be tudja állítani az adagolási mennyiséget. Így biztosítható a szerves trágya pontos adagolása a növény egyedi igényeinek megfelelően. Segít megelőzni a túl- és alultrágyázást, ezáltal a levegő és a víz szennyezését, továbbá jelentősen csökkentheti az ásványi műtrágyák felhasználását. Ez a környezetnek is használ, hiszen a műtrágya-előállítás nagyon energiaigényes, és komoly mennyiségű szén-dioxidot termel.

3. Célzott növényvédelem

Kerülni kell az agrokémiai anyagok közötti átfedéseket és ezek túladagolását is. Műszaki szempontból ezek a problémák kiküszöbölhetők az AutoTracet, az intelligens SectionControlt és a John Deere ExactApply egyedi fúvókavezérlési rendszerét alkalmazó, GPS-vezérlésű üzemeléssel. Ugyanakkor egyre elterjedtebbek az olyan megoldások is, amelyek a teljes szántóföld egységes bepermetezése helyett helyspecifikusan, sőt, akár egyedileg kezelik a növényeket. A helyspecifikus applikációs rendszerek olyan zónákra osztják fel a teljes termőterületet, amelyek eltérő módon kezelhetők. A drónok vagy a műholdas képek például képesek mérni a terméssűrűséget és az ehhez tartozó betegségnyomást, hogy így biztosítsák a megfelelő gombaölő szerek alkalmazását. Az applikációs térképeknek köszönhetően pedig megoldható, hogy a gazdálkodó csak akkor kell kezelje a termőterület egyes részeit, ha ez valóban szükséges.

Ez a megoldás a termesztett növénytől és termőterülettől függően jelentős költségmegtakarítást eredményezhet.

A John Deere új See & Spray technológiája még ennél is pontosabb megoldást nyújt. Nagysebességű kamerák és mesterséges intelligencia segíti a növénypopulációk rögzítését, a See & Spray Select pedig képes azonosítani az egyes gyomokat, és a termőterület megfelelő pontjaira kijuttatni a gyomirtó szert. A következő lépcsőfok a fejlett See & Spray rendszer, amely meg tudja különböztetni egymástól a gyomot és a fejlődő haszonnövényt. Itt is csak az egyes gyomokat kezeli, a haszonnövényt nem. A See & Spray technológia fejlesztése jelenleg folyik a sorpermetező rendszerekhez, használatával a gyomirtó-felhasználás akár 90 százalékkal is csökkenthető.

A nagy sebességű kameratechnika alkalmazása a mechanikus gyomirtás területén is komoly előnyökkel jár. Az AutoTrac Implement Guidance rendszer lehetővé teszi a mechanikus sorközművelő kapák pontos vezérlését. A rendszer rendkívül precíz működésének köszönhetően a traktor egészen gyorsan, akár 16 km/h sebességgel is haladhat. Ez a technológia különösen a biogazdaságok számára kínál figyelemre méltó hatékonyságnövekedést. De a hagyományos művelésű gazdaságoknak is nagy hasznára lehet a vegyi és mechanikai intézkedések együttes alkalmazása, hiszen ezáltal jelentősen csökkenthetik a gyomirtók használatának költségeit és az ilyen szerekből fakadó környezeti terhelést.

Mindezek a technológiák önmagukban nem tehetik éghajlat-semlegessé a teljes mezőgazdaságot. Segíthetnek azonban a műtrágya, az agrokémiai anyagok és az üzemanyag költségeinek mérséklésében, ezenkívül jelentősen csökkentik a mezőgazdaság szénlábnyomát. A gazdálkodók részéről jól érzékelhetően megvan az akarat, hogy fenntarthatóbb módon állítsanak elő élelmiszert és energiát. Ehhez a szemléletmódhoz arra van szükség, hogy minden érintett fél aktívan fellépjen, és együtt olyan új irányt adjanak az európai mezőgazdaság fejlődésének, amely egyensúlyt teremt a gazdasági és az ökológiai szempontok között.

kite003 

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: élelmiszertermelés, precíziós gazdálkodás, John Deere, fenntarthatóság, KITE Zrt.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A vadkár-érem több oldala

Az elmúlt időszak egyik nagy port kavaró bejelentése Győrffy Balázstól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ...