TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
MachineryGuide RTK-szolgáltatás

MachineryGuide RTK-szolgáltatás

Gépesítés - 2021.01.14

Centiméteres pontosság, automata kormányzás nélkül A GPS-alapú helymeghatározás pontossága önmagában, korrekciós jel nélkül nem elegendő a mezőgazdasági felhasználáshoz.

A korrekciós jeleknek számos fajtája létezik, vannak többek között műholdról, illetve földi állomásokról sugárzott jelek, ingyenes, illetve fizetős szolgáltatások. Ingyenes korrekcióval méter alatti vagy maximum deciméteres sorcsatlakozási pontosság érhető el, de a visszatérési pontosság ekkor legjobb esetben is 1-2 méter körül alakul. Természetesen ez már többféle mezőgazdasági munkához használható, tipikusan nagy munkaszélességek esetén (permetezés, műtrágyázás), de a későbbi időpontban történő munkavégzések folytatása pontatlanságba ütközik. A visszatérési pontosság problémát okoz továbbá a mentett földterületek kezelésében is, mert a mentett táblák betöltésekor a föld peremkoordinátái a visszatérési pontosság miatt szintén pontatlanul jelenhetnek meg a kijelzőn (akár 1-2 méteres pontatlansággal). Az említett problémák kiküszöbölésére több fizetős korrekciós szolgáltatás létezik technológiától és kiépítéstől függően. Az egyik legelterjedtebb megoldás az RTK-korrekció. RTK-korrekció esetén a sorcsatlakozási és visszatérési pontosság egyaránt centiméteres szintű.

A Machinery-Guide saját telepítésű RTK-bázisállomások segítségével országos lefedettségű korrekciós jelet szolgáltat. A hálózatra csatlakozva az ország teljes területén 2-3 cm alatti pontosság érhető el, ami valamennyi mezőgazdasági munka végzésére alkalmas.

A MachineryGuide kínálatában a CM1-es és CM2-es vevőegység (illetve a hamarosan megjelenő NODE vezérlő) alkalmas az RTK korrekciós jel vételére.


Centiméteres pontosság 
automata kormányzás nélkül?

Gazdák részéről gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyire van értelme egy ilyen rendszert használni automata kormányzási berendezés nélkül, pusztán kézi kormányzáshoz. Természetesen az RTK-szolgáltatást legelőnyösebben ilyen kormányzást segítő berendezésekkel lehet legjobban kihasználni (a MachineryGuide kínálatában is hamarosan elérhető lesz), de ez korántsem jelenti azt, hogy ne lenne értelme ilyen pontosságú rendszert használni klasszikus sorvezetővel. Kézi kormányzás esetén is számos előnnyel bír a centiméteres pontosság, amit a következőkben foglalunk össze:

A) Mentett vagy KML/SHP fájlból importált táblák használatakor a sorvezető centiméteres pontossággal navigál a tábla széléhez vagy attól fél munkaszélességnyire a forgó elkészítéséhez.

B) Minden táblához lehet menteni az A-B pontokat, amelyekhez a későbbiekben vissza tud navigálni a rendszer.

C) Nem kell a tábla végén tolatni, a sorvezető pontosan kiszámolja a sortávolságokat, így lehetőség van csak a sokadik sorra rákanyarodni (amit már a traktor fordulási sugara megenged).

D) Vetés esetén szintén nem szükséges mindig 
a következő sorra ráfordulni, akár a nyomjelző használatát teljesen el is lehet hagyni.

A kézi kormányzás pontossága természetesen elmarad az automata kormányzásétól, de kis gyakorlattal ebben az esetben is el lehet érni akár a ±5–10 cm-t.

machinerybasesys

A szolgáltatás díja

Szemben a ma Magyarországon elérhető korrekciós szolgáltatásokkal a MachineryGuide a korrekciós jelet mindössze a jelenlegi piaci ár töredékéért biztosítja, 3000 Ft + áfa havidíjért. A hálózathoz való csatlakozás mobilinterneten keresztül történik. Az internetkapcsolatra a sorvezető kijelzője közvetlenül csatlakozhat, vagy telefonról megosztott Wifi-kapcsolaton keresztül is. A hozzáférés felhasználónévvel és jelszóval történik. A rendszer RTCM 3.0-s adatformátumot használ, az átlagos havi adatforgalom 500 MB. A Machinery
Guide hálózatában dual frekvenciás bázisállomások lettek telepítve, ami azt jelenti, hogy a különböző műholdrendszerek (GPS, GLONASS, Galileo, Beidou, QZSS) jeleit dupla frekvencia­sávban veszi és korrigálja a rendszer. 
Ez nagyon alacsony inicializálási időt eredményez a vevő oldalán. A MachineryGuide CM2 és NODE vevőegységek esetén 1-2 perc alatt már centiméteres pontosságot szolgáltat a rendszer.


machineryguide.hu

Címkék: GPS, RTK, MachineryGuide, helymeghatározás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Itt a tavasz, kezdődhet újra a tömegtakarmányok tartósítása! – ...

Egy újszerű szemlélet szerint a nyári TMR-ben célszerűbb többet használni az olyan szenázsokat, mint a lucerna, rozs ...