TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 600 Ft
Benzin ára: 580 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 379,95
USD: 347,02
CHF: 393,67
GBP: 437,56
Hirdetés
A gazdáknak nincs idejük akkumulátorokat töltögetni

A gazdáknak nincs idejük akkumulátorokat töltögetni

Traktorok - 2020.07.27

Miért vesződik egy gyártóvállalat koncepciótraktorok kifundálásával és megépítésével? A prémium márkává előléptetni kívánt Steyr most választ ad erre a kérdésre.

A CNH Industrial csoporthoz tartozó osztrák Steyr a 2019 novemberében rendezett hannoveri Agritechnica szakkiállításon mutatta be koncepciótraktorát, mintegy jelezve, hogyan képzelik el ők a mezőgazdasági gépek jövőjét. A prezentáció kétségkívül figyelemfelkeltőnek bizonyult, ráadásul a márka képviselői őszintén beszéltek arról is, miért a prototípusban felvázolt irányt tartják helyesnek a fejlesztési versenyfutásban.

„Úgy véljük, a tisztán elektromos hajtás nem olyan tiszta, környezetbarát megoldás, mint azt sokan hangoztatják. A mi vásárlóinknak az ilyen erőgépek biztosan nem lennének megfelelők, hiszen a földeken dolgozó gazdáknak nincs idejük arra, hogy kétóránként feltöltsék a lemerült akkumulátorokat. Ezért tettük le a garast a hibrid technológia mellett, amelynél a burkolat alatt dízelmotor dolgozik, de egy redukált szén-dioxid-kibocsátású gáz- vagy hidrogén-erőforrás szintén megfelelő lehet” – mondta Christian Huber, a CNH Industrial Austria GmbH ügyvezető igazgatója.

A Steyr mellett a Case IH és New Holland márkákat is magában foglaló CNH Industrial vállalatcsoport már 1999 óta kiemelten foglalkozik az egyre hatékonyabb traktor-komponensek kifejlesztésével, és eddigi eredményeik összegzésének is tekinthető a Hannoverben bemutatott prototípus. A Steyr Konzept projekt keretében alkotott hibrid traktor egy hagyományos, négyhengeres, 4,5 literes, 150 kW (201 LE) teljesítményű FPT dízelmotorral rendelkezne, a kerekeknél egy-egy elektromos erőforrással.

Forradalmi elképzelés az átviteli rendszer teljes elhagyása. A termelt áram egyenesen a kerékagyaknál lévő elektromotorokba futna bele, közvetlen meghajtást biztosítva számukra, míg egy ötödik elektromos erőforrás működtetné a TLT-t és a hidraulikaszivattyút, sőt ráadásként még az akkumulátorokat is folyamatosan töltené. Ezzel a megoldással a traktor egy órán keresztül akár a dízelmotor beindítása nélkül is dolgozhatna, ami istállókban és egyéb zárt helyeken ideális lenne. A szűk, nehezen megközelíthető helyeken a négykerék-kormányzás és négykerék-hajtás is nagy segítséget jelent.

A mechanikus és hidraulikus szerelvények jó részének elhagyása miatt a gép fenntartása olcsóbb és egyszerűbb volna. A fülkében minden szükséges adat a kezelő látóterébe vetítve jelenne meg. Kamerák javítanák a kilátást, sőt akár egy drón is integrálható lenne az erőgépbe, amely előtte repülve analizálná a talajt és a termést, az adatokat azonnal eljuttatva a traktornak.Címkék: traktor, Agritechnica, Steyr, hibrid, elektromos, koncepciótraktor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Jövő év elején indulnak az új agrár- és vidékfejlesztési ...

Elkészült a 2024. évi pályázati menetrend az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokhoz, csaknem 2900 milliárd ...