TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Nem kell tartani a gépvásárlástól

Nem kell tartani a gépvásárlástól

Gépesítés - 2020.05.07

Kisebb az esély a vírusfertőzésre, mint akár egy élelmiszerboltban A Kínából, Olaszországból vagy a globális koronavírus-járvány más gócpontjaiból érkező erő- és munkagépek aligha jelentenek komoly fertőzési rizikót. Egyrészt ezért sem érdemes elhalasztaniuk a gazdáknak a tervezett beruházásokat, másrészt a növények fejlődése sem áll meg, dolgozni muszáj.

Pár hónappal a koronavírus-járvány kitörése után a kutatóknak már vannak adataik arról, mennyi ideig marad életképes különböző anyagú felületeken a SARS-CoV-2 nevű, új típusú vírus. A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem és a Princeton Egyetem Nemzeti Egészségtudományi Intézete szerint műanyagon és rozsdamentes acélon 72 órán keresztül van jelen a kimutathatósági határon (LOD) belül, kartonpapíron legfeljebb 48 óráig, míg rézen már 8 óra elteltével a kimutathatósági határ alá kerül. Aeroszolokon, vagyis a levegőben lebegni képes részecskékhez kötve legfeljebb három óráig él, ami a hasonló vírusokat tekintve átlagosnak nevezhető. Mindezek az adatok laboratóriumi körülmények között születtek, így természetes környezetben a viselkedésük némileg eltérhet ettől.

A szellőztetés és a rendszeres fertőtlenítés sokat segíthet a betegség megelőzésében, már csak azért is, mert a kutatóknak egyelőre fogalmuk sincs, hogy egy szennyezett felületet megérintve milyen eséllyel tudjuk megfertőzni magunkat 
a vírussal. Az ember és ember közti cseppfertőzés sokkal gyakoribb, ezért – áttérve a mezőgazdasági vonatkozásokra – egy napokkal, hetekkel korábban külföldről beszállított erő- vagy munkagép aligha lehet szennyezettebb, mint a szupermarketben megvásárolt csomagolt kenyér műanyag fóliája. A környezeti, időjárási tényezők is fontos szerepet játszanak 
a vírus terjedésében, a meleg és párás levegő például kedvezőtlenül hatna a kórokozókra. Ezért is gond, hogy (az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint) szinte egész márciusban nem érte el hazánkat komolyabb, az egész ország területére kiterjedő csapadékzóna, így április legelejére a kritikus 40 százalék alá csökkent a felső 20 centiméteres talajréteg nedvességtartalma Magyarország túlnyomó részén. Vajon hogyan próbálják megvédeni kollégáik és partnereik egészségét a mezőgazdasági gépforgalmazók ebben a nehéz időszakban, és egyáltalán, kell-e tartanunk a járvány ázsiai és európai gócpontjaiból behozott munkaeszközöktől?

DM-KER: Az ellátás zavartalan

Az ellátás lényegében zökkenőmentes, még Olaszországból is folyamatosan érkeznek a gépek – tudtuk meg a szigetszentmiklósi központú DM-KER Nyrt.-től. Az általuk forgalmazott Tifone munkaeszközök várható szállítási ideje 6-8 hét, az Annovi üzeme szintén dolgozik, a takarmánykeverő-kiosztó kocsikat gyártó Storti ugyancsak működik, így elvileg nem lehet gond a rendelésekkel, de előzetes egyeztetésre – különösen a szállítási határidők tekintetében – mindenképpen szükség van. Már előzetesen is érkeztek negatív hírek az Arbos Group S.p.A. leányvállalatáról, a Goldoni S.p.A pedig a nehéz gazdasági körülmények miatt kénytelen volt bezárni kapuit. A DM-KER Nyrt. a ko­­­­­rábban értékesített eszközök utáni ga­­­ranciális kötelezettségeknek, alkatrészellátásnak természetesen továbbra is eleget tesz, sőt most „készletkisöprő” akciót is hirdetett, amelynek keretében Arbos traktorok és munkagépek (szemenkénti vetőgép, forgóboronával kombinált vetőgép, direktvető gép, műtrágyaszóró és Storti takarmánykeverő-kiosztó kocsi) akciós áron érhetők el. Mivel a készlet folyamatosan változik, itt is érdemes telefonon vagy e-mailen keresztül érdeklődni az aktuális állapotról.

 dm ker

Az Agrifac hollandiai gyára és a beszállítói is teljes kapacitással dolgoznak, egyedül az irodisták végzik a munkájukat otthonról. Az önjáró permetezőgépeket is lehet rendelni, a szállítási határidő jelenleg 3-4 hónap, de érdeklődés esetén most különösen érdemes kitérni erre a kérdésre az üzletkötőknél. A konkrét szállításoknál előfordulhatnak csúszások az épp aktuális határkontrollhelyzettől függően.

A Bobcat teleszkópos rakodók franciaországi gyárában a termelés április második hetében éppen szünetel, a szigetszentmiklósi cég azonban az általa megrendelt és már legyártott gépeket Magyarországra szállítja, a készleten lévő gépeket pedig folyamatosan értékesíti. A csehországi, csúszókerekes, hevederes kompakt rakodókat és minikotrókat gyártó üzemből (amelyben a gyártás nem szünetel) bármi rendelhető volt lapzártánk időpontjában. A Doosan Dél-Koreából érkező, derékcsuklós nagy rakodógépeinek értékesítése szintén zavartalanul folyik, ezeket Belgiumban rakodják ki, és onnan szállítják az európai forgalmazókhoz. Ha valakinek kisebb derékcsuklós rakodóra volna szüksége, annak a német Weycor gépeit ajánlják, amelyeknél egyelőre szintén problémamentesnek bizonyult a szállítás.

A szervizigényeket a DM-KER Nyrt. a be­­­­­­­­érkezések sorrendjében igyekszik ki­­elégíteni, a részletekről a cég weblapján vagy e-mailen, telefonon lehet érdeklődni. A forgalmazott gépek alkatrész-ellátása továbbra is biztosított, ám a gazdák jobban teszik, ha a webshopon történő rendelést, illetve az új weboldalon keresztüli vásárlást helyezik előtérbe, hogy ezáltal is csökkentsék a személyes kontaktusból adódó fertőzésveszélyt.


ODISYS: Időben feltöltötték 
a készleteket

A kecskeméti ODISYS Bt. az ázsiai és olasz beszállítások révén érintett a mára kialakult rendkívüli helyzetben. Normál időszakban nagyjából hetente érkeznek a szállítmányok, folyamatos a készletforgás. A szállítások most kissé megritkultak, már csak azért is, mert a kecskemétiek 
a januári AGROmashEXPO–Agrárgép- Show kiállítás előtt feltöltötték készleteiket, ami szerencsés döntésnek bizonyult. Az olasz Goldoni traktorokból csaknem az összes modell szerepelt a budapesti szakrendezvényen, így ezekből ma is van raktáron, de a Nobili és Sicma munkagépeknél is hasonlóan gazdag a rendelkezésre álló kínálat.

Az ODISYS telephelyein jelenleg megtalálható eszközök bő 90 százaléka még az olaszországi vis maior helyzet előtt érkezett Kecskemétre. Goldoni traktorok és Nobili permetezők viszont már újonnan is jöttek, ám ezeknél is szerencsés véletlen, hogy a külföldi berakodások a hét második felében történnek, így 
a gépek a hétvégéket rendszeresen a kamionokban töltik. A 3-4 napos elzártság elvileg indokolatlanná teszi a vírusfertőzéssel kapcsolatos aggodalmakat, de az ODISYS igyekszik még határozottabban elejét venni a problémáknak. Az új szállítmányok kicsomagolásánál minimalizálják a jelen lévő munkatársak létszámát (természetesen a védőfelszerelés is kötelező), a gépek pedig egy fertőtlenítőszeres forró vizes mosást is kapnak, mielőtt „karanténba” helyezik őket a telephely egyik sarkában. A szabadban tartás, illetve a többszöri éjszakai fagyok alighanem szintén 
a vírusok szaporodása ellen hatnak.

 odisys

Az ODISYS már jóval a járvány kirobbanása előtt elkezdte kiépíteni, fejleszteni, alkalmazni az elektronikus kapcsolattartás és online kereskedelem eszközeit, így ezekre már bátran támaszkodhatott a ki­­­járási korlátozások idején. Tapasztalataik szerint az előzetes elektronikus adatkérés révén hatékonyabbá vált a munka, tehermentesíteni tudták a kollégákat az időigényesebb személyes találkozások, telefonos beszélgetések megritkulásával, miközben az ügyintézés színvonala változatlan maradt. A gazdák online bármikor tudnak szervizre jelentkezni, egy fotó mellékelésével megfelelő alkatrészt rendelni, illetve az ügyeleti rendszer révén a személyes kapcsolattartás is zökkenőmentes.


SZEGÁNA: Azonnal elvihető gépek raktáron

A közúti szállítások most kicsit „izgalmasabbak”, és valamivel hosszabbak a teljesítési határidők is, de az ellátás ettől eltekintve zavartalan – összegezte az AgrárUnió számára a Kínától Törökországon át Olaszországig számtalan par­t­­­nerrel együttműködő SZEGÁNA Kft. A szegedi cég tapasztalatai szerint va­lamelyest a szállítási díjak is növekedtek, bár árcsökkenésről is hallani híreket azoknál a fuvarozóknál, ahol kevesebb a megbízás. A több napig tartó szállítások miatt a Magyarországra érkező erő- és munkagépek már aligha okozhatnak fertőzést, és a vírust az Olaszországból jövő kis csomagos áruk sem terjesztik. 
A SZEGÁNA a sürgős alkatrészeket Kínából repülőgéppel, expresszcsomagok formájában kapja meg, ám azoknál is 3-5 nap a kézbesítési idő. A többi áru hajókra rakott konténerekben utazik, és általában 6-7 hét alatt ér el hazánkba.

A szegedi cég még védőmaszkokat is rendelt Kínából, sőt ajándékba is kapott az ottani gyártópartnereitől, így el tudja látni kollégáit a munkavégzéshez és munkába járáshoz szükséges mennyiséggel, illetve a tárgyalópartnereiknek is jut maszk, gumikesztyű, fertőtlenítőszer és papírtörlő.

szegána

A március 28-án életbe lépett kijárási korlátozáshoz a gazdálkodók is gyorsan alkalmazkodtak, a SZEGÁNA tapasztalatai szerint mindenki igyekszik minimalizálni a személyes kontaktusok számát. A szerviz- és alkatrészellátás mindezzel együtt is zökkenőmentes, egyelőre az olaszországi gyárbezárások sem éreztették hatásukat, már csak azért sem, mert néhány üzem pár hét szünet után újraindította a termelést. A szegedi cégnél úgy gondolják, hogy a gazdáknak nem érdemes elhalasztaniuk a tervezett gépberuházásaikat, hiszen muszáj dolgozniuk, mert a növények fejlődése nem áll meg, 
az aktuális munkákat tehát mindig el kell végezniük. Meglátásuk szerint egyébként a mezőgazdaság valószínűleg nem fogja annyira megszenvedni a jelenlegi helyzetet, mint más szektorok, ahogyan 
a 2008/2009-es gazdasági világválságot is sikerült jobb állapotban átvészelnie. 
A SZEGÁNA nagyobb mennyiségű, azonnal elvihető raktári géppel rendelkezik, így a beszerzés nem jelenthet gondot 
a gazdák számára, de a rendkívüli helyzetekre is igyekszik rugalmasan reagálni 
a szegedi forgalmazó.


Mi újság odakint?

Az elsősorban vetőgépeiről ismert olasz Maschio Gaspardo 2020. március 25-én adta ki közleményét a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. A vállalat ebben azt közölte, hogy odahaza egyelőre fennakadás nélkül folytatják a termelést, indiai gyárukat azonban az ottani szigorítások miatt ideiglenesen bezárták. Az európai alkatrészellátást viszont a megszokott határidőkkel tudják biztosítani, így a magyar gazdáknak sem kell aggódniuk a tavaszi munkák miatt.

Az ugyancsak olasz, permetezőgépeket gyártó Caffini szintén kiadott egy közleményt, amelyben bejelentették, hogy – az olasz kormányzati előírásokkal összhangban – április 3-ig felfüggesztenek minden gyártási tevékenységet. Ez természetesen az alkatrészellátás ideiglenes leállításával is járt.

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: Szegána Kft., járvány, Odisys Bt., DM-KER Nyrt., koronavírus, gépvásárlás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 az innováció éve a növénytermesztésben!

Az előző évek változatos kihívásai után idén az agráriumban az innováció és a fenntarthatóság kerül előtérbe.