TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 598 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,54
USD: 352,65
CHF: 403,4
GBP: 444,34
Hirdetés
AGROmashEXPO–AgrárgépShow 2019 – Horsch

AGROmashEXPO–AgrárgépShow 2019 – Horsch

Permetezéstechnika - 2019.02.14

Mindig a közelgő tavasz és a gazdálkodókra váró munkák előhírnökéül szolgál az AGROmashEXPO–AgrárgépShow szakkiállítás, amelyet idén január 23–26. között rendeztek meg a budapesti Hungexpo területén. Négy nap alatt 48 ezer látogató tekintette meg a 350 kiállító termékeit, köztük partnereink újdonságait, amelyekből az AgrárUnió is válogatást készített.

Horsch: egyszerű működtetésű permetezőgép

horsch leeb 1A Horsch Leeb 4 AX vontatott szántóföldi permetezőgép is azon termékek közé tartozik, amelyeket a szakkiállításon (Gépesítés kategóriában) Nemzetközi Termékfejlesztési Díjjal jutalmaztak. A magyar gazdák a korábbi vontatott LT, GS és önjáró PT modellekről már jól ismerhetik az AX-en is használt, innovatív szórókeret-vezérlést, fontos különbség viszont, hogy itt kizárólag 50 cm-es fúvókaosztást alkalmaznak, míg a fentebb felsorolt változatoknál ez akár 25 cm is lehet. Köztudott, hogy a permetszer elsodródására a szórókeret és a célterület távolsága van a legnagyobb befolyással. A Horsch a 25 cm-es fúvókaosztással kényelmesen le tudott menni 50 cm alá a szórókerettel, ám ez bonyolult műszaki megoldásokkal jár, amelyek pluszköltségeit a kisebb gazdaságok nem szívesen vállalják magukra. Ráadásul a gyakorlatban a keretek általában egy méter környékén dolgoznak (a legjobbak talán 75-80 cm-en), mert a régebbi szórókeret-vezérlések még nem megbízhatóak, ezért a keresztirányú billegés miatt a legtöbb kezelő magasabbra állítja a keretet. A Horsch észlelte ezt a gondot, és elkészítette az AX permetezőgépet, amelynél a szórókeret-vezérlés megegyezik a korábbi verziókon használtakkal, így minden körülmények között képesek 45–50 cm között tartani a keretet. A kompromisszumok révén olyan barátságos árú termék született, amely már a kisebb gazdaságok számára is vonzó lehet. Az új gép további előnye, hogy akár egy 80-90 LE-s MTZ-vel is lehet vontatni, annyira egyszerűvé vált a működtetése.

Újdonságnak számított a Horsch standján a Cruiser XL sekély szántóföldi kultivátor is, amely 10–12 méteres változatban már létezett, ám ősz óta 5-6 méteres verziókban is elérhető. A 6 gerendelyre szétosztott rugós kapák 5–15 cm-es talajművelést valósítanak meg, vagyis „feketén” lehet tartani velük a földet. A glifozát hatóanyag körül évek óta zajló viták miatt ez ma már nem is olyan könnyű feladat, a Cruiser XL viszont képes helyettesíteni a totális gyomirtást, hiszen tarlóápolásra, tarlóhántásra és akár magágykészítésre is alkalmas. Egyengetőképessége olyan precíz, mintha vasalóval mennénk keresztül a ruhán, márpedig minél egyenletesebb a talajfelszín, annál jobban sikerül majd a vetés. A gép többféle dupla hengerrel szerelhető fel, ilyen például az új fejlesztésnek számító SteelFlex. Ez egy mélynyomó SD hengerből, illetve a mögötte osztásban elhelyezett laprugós hengerből áll, és leginkább kemény talajokhoz ajánlott. A lazább szerkezetű földekhez a dupla RingFlexet kínálják, amely a korábban RollFlexnek nevezett laprugós hengeren alapul (két sorban elhelyezve), ám a fejlesztések révén immár stabilabb, erősebb lett, és az átmérője is nagyobb.
Szerző: AgrárUnió, Fotó: Horsch

Címkék: kultivátor, permetezőgép, AgrárgépShow, Horsch, Cruiser, Leeb, AGROmashEXPO
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nedvességmegőrzés, talajépítés és sikeres szántóföldi ...

A talajművelésre dobott „atombomba” margójára. Ki mint vet, úgy arat – a közmondást ki ...