TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,05
USD: 368,85
CHF: 404,04
GBP: 460,32
Hirdetés
Okos húzás a Fendttől (+videó)

Okos húzás a Fendttől (+videó)

Traktorok - 2018.08.07

A traktor két tengelye közötti intelligens súlyelosztást teszi lehetővé az AGCO/Fendt által kitalált VarioPull rendszer. Az újítást a legutóbbi Agritechnica szakkiállításon ezüstéremmel díjazták.

Az új rendszer nemcsak a hatékonyságot növeli, és nagyobb menetkényelmet biztosít, hanem egyidejűleg kíméli a talajt és üzemanyagot takarít meg a gazdák számára. Az automatikusan szabályozott Fendt VarioPull munkaeszköz-felfüggesztés segítségével a traktor mellső és hátsó tengelyének terhelése menet közben optimalizálódik, így a traktor tömege egyenletesen kerül a talajra.

Az optimális teherelosztással elkerülhető a mellső tengely felemelkedése a talajtól, a talajállapot kevésbé sérül, és a különböző átmérőjű kerekek maximális kapaszkodóképessége is kihasználhatóvá válik. Eddig a traktortengelyek közötti súlyeloszlást kizárólag orrsúly, illetve keréksúly felhelyezésével, vagy a munkagép traktort terhelő részével lehetett szabályozni.

A Fendt VarioPull révén a munkagép traktort terhelő súlya a hátsó tengelytől a mellső tengely irányába tolódik el. A rendszer ezt a munkagép-csatlakoztatási pont hidromechanikus reteszelő-munkahengeren keresztüli eltolásával éri el, például úgy, hogy a hátsó vonókarokat – akár 80 centiméterrel – közelebb húzza a hátsó traktortengelyhez. Ezáltal az emelőkar (a munkagépbekötés pontja és a hátsó tengely távolsága) lerövidül, és egyidejűleg a mellső tengely tehermentesítése is csökken.

A Fendt VarioPull és a munkagép súlyának intelligens használatával a gazdának lehetősége adódik az orrsúly tömegének csökkentésére. A szántóföldön mozgatott össztömeg anélkül redukálható, hogy a vonóerő, illetve a traktor kapaszkodóképessége csökkenne.

A Fendt VarioPull rendszer további előnye a növekvő területteljesítmény a csökkenő szlip (kerékcsúszás) által, a csökkenő gördülési ellenállás a talajon, az üzemanyag-megtakarítás, a kevesebb károsanyag-kibocsátás és a talajkímélőbb munkavégzés. Az integrált munkagépkapcsoló-rendszer lehetőséget teremt különböző vonószerkezetek alkalmazására, például alsó húzó, golyós kapcsolószerkezet, PitonFix, Hitchhorog, illetve vonókarokéra.

A rendszer kifejlesztésénél lényeges szempont volt, hogy a traktoros könnyen tudja majd kezelni. Az integrált pozíciómérő rendszer segítségével a felhasználó folyamatos tájékoztatást kap a Fendt VarioPull pozíciójáról a vezetőülésben, illetve akár egy App-on keresztül.

Videó a rendszerről:

https://www.youtube.com/watch?v=VRgaE-GEGxo

 

 
Forrás: AXIÁL Kft.

Címkék: traktor, Agritechnica, Axiál, munkagép, Fendt, intelligens súlyelosztás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Érkezik a kárenyhítési juttatás a károsult gazdák számára

A tavalyi évben keletkezett káresemények után mintegy 1.680 mezőgazdasági termelő részesül március végéig 2,85 ...