TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,61
USD: 361,87
CHF: 398,93
GBP: 445,24
Hirdetés
Újdonságok az Agritechnicán

Újdonságok az Agritechnicán

Egyéb - 2015.11.12

Hagyományosan az év végi hannoveri Agritechnica az a rendezvény, amelyen a gyártók és forgalmazók bemutatják a következő évre szánt termékeiket. Lapunk azon újdonságok közül válogatott, amelyek jövőre a magyar piacon is megjelenhetnek és slágerré válhatnak.

Új traktorsorozat: Optum CVX

Újdonságok az Agritechnicán
A Case IH a Puma és a Magnum szériák (vagyis a közepes és nagy teljesítményű kategóriák) közötti átmenetnek szánja új traktorcsaládját, amely az Optum nevet kapta. A sorozat két modellből áll majd, a CVX 270 és CVX 300 típusmegnevezésekben a számok természetesen a lóerőkre utalnak, míg a CVX betűsor a fokozatmentes váltóra. A 6,7 literes, 2100-as névleges motorfordulatszámmal rendelkező NEF FPT Industrial motorok Hi-eSCR technológiával készülnek, amely az egyetlen utókezelő megoldás a maximális égési hatékonyság elérésére. Az Optum CVX traktorok 630 literes gázolaj- és 96 literes AdBlue tartályokkal kerülnek forgalomba.


Átépített bálázók, új kötözőfej

Újdonságok az AgritechnicánA CLAAS eszközök közül a 120×70 cm-es bálaméretet eddig a Quadrant 3200 és 2200 nagykocka-bálázók szolgáltatták. Most mindkettő komplett átépítésen ment keresztül, ami a CLAAS legrégebbi szabadalmát, a kötözőfejet is érintette, s ezáltal az új Quadrant 5200-as és 4200-as is képes nagy kötésszilárdságú csomókat kötni a bálákra. Ezenfelül a nagy teljesítményű kötözőegység most egy túlterhelés-érzékelő szenzorral és aktív légtisztítással rendelkezik. A kötözőfejet és a zsinegszorítót úgy változtatták meg, hogy hosszabb kötélvéggel is képes legyen dolgozni, és a legkülönbözőbb minőségű zsinegekkel is biztosan tudjon kötözni.
„Zöldsoros” újdonságok
A szálastakarmány-betakarító gépek tulajdonosainak komoly érdeklődésére tarthat számot a DISCO 1100 C/RC kasza és a CARGOS 9000 rendfelszedő kocsi. 
A 10,7 m munkaszélességű DISCO 1100 C/RC tárcsás kasza a piacon elérhető legnagyobb, traktorra függeszthető, tárcsás szársértős kombináció. A munkagép egy hidraulikusan szét- és összehúzható sín segítségével felel meg a közúti közlekedés szabályainak. 2016-ban a CLAAS a gazdaságosság igényéhez igazodva kilenc új front-, illetve hátsó függesztésű kaszát is bevezet 2,6–3,4 m közötti munkaszélességgel. Az új CARGOS kombikocsi három modellje (9400, 9500 és 9600) 38, 44 és 
50 m³ raktérrel rendelkezik.
Kombájnfejlesztés

Újdonságok az Agritechnicán
A fejlesztőmérnökök a tisztításra, a másodlagos leválasztásra, valamint a szalmaszecskázóra és az elektronikára koncentráltak a CLAAS LEXION 700 modelleknél. Az új, nagyobb teljesítményű típusokhoz 4D-tisztítórendszert fejlesztettek ki. A ro--tortakaró lemezek lejtőtől függő vezérlése a gép kereszt- és hosszirányú dőlésének, illetve a leválasztás és a tisztítás aktuális terhelésének függvényében automatikusan történik, nem terheli a gépkezelőt. A 780-as és 770-es csúcsmodellekben az új generációs, 15,6 literes, hathengeres Mercedes-Benz motor dolgozik, amely 626 lóerő leadására képes. A LEXION 750 és 740 modellek energiaforrása egy 10,7 literes Mercedes-Benz motor. A LEXION 760 Perkins motort kapott. A két legnagyobb modell, a LEXION 780 TERRA TRAC és 770 TERRA TRAC már 13 500 literes magtartállyal is rendelhető.
Új utánfutó henger

Újdonságok az Agritechnicán
A sávosan tömörítő henger felhasználási lehetőségének bővítése érdekében fejlesztette ki az Amazone az új eszközváltozatot. A henger különlegessége a mátrix abroncsok speciális hosszanti és keresztirányú profilja. Míg a hosszanti profillal a talaj sávos visszatömörítését érjük el, addig a profil keresztirányú, keskeny gerince a még finomabb, aprómorzsás földről gondoskodik, amellyel optimális csírázási feltételeket biztosítunk. A Certos TX nagyméretű kompakt tárcsás boronára vagy a Cenius TX mulcskultivátorra kapcsolva az új henger több előnyt is biztosít. Az új profil és a 650 mm-es abroncsátmérő kombinációja csökkenti a gördülő-ellenállást és ezzel a vonóerőigényt a szántóföldi munka során. A könnyű talajokon kedvezőbb a teherbíró képesség és jobb az átfolyás. A nehezebb talajokon a mátrix abroncsprofil nedves feltételek mellett is gondoskodik a jó porhanyításról.
Variálható vetőgépek

Újdonságok az AgritechnicánA Tempo szemenkénti vetőgépek családja legújabb, V modellje függesztett kivitelű, összecsukható vázú munkaeszköz. Hét különböző változatban rendelhető, a sorok száma modelltől függően 6–12, a munkaszélesség pedig 4,2–6,6 m között változhat. A vetőgép könnyen átállítható a 45 cm-es sortávolságú, 12 soros változatból a 75 cm-es sortávolságú, 8 soros típussá. A vázszerkezete úgy lett kialakítva, hogy a vetőegységet és a műtrágyacsoroszlyákat bármilyen pozícióban el lehet rajta helyezni. Páratlan sorszámú kivitel (például 9 sor, 60 cm sortávolság) szintén megvalósítható vele. 2016-tól minden Tempo modell az új fejlesztésű alumínium magadagoló egységgel lesz felszerelve, amelynek leeresztő nyílása megkönnyíti a fajták közötti váltást.
Keskenyebb kultivátorok
Az Opus 600 és 700 szántóföldi kultivátorok kedvező fogadtatását követően a svéd gyártó két új, kisebb munkaszélességű modellt mutat be. Az Opus 400 és 500 a nagyobb méretű változatokkal teljesen megegyező, erős vázra épül, ugyanakkor könnyű manőverezhetősége megmarad. A 27 cm-es kapaosztásnak, valamint a 80 cm-es hasmagasságnak köszönhetően az Opus kultivátor nagy mennyiségű tarlómaradványt képes kezelni. A kapák mögött hidraulikusan állítható rögrendező tárcsasor található. A munkagéphez széles választékban kínálnak kopóhegyeket és szárakat, köztük a keményfém betétes Marathon típust, valamint a rendkívüli mennyiségű szármaradvány bekeverésére alkalmas MixIn késszárat. A lezáró hengersor kétféle változatban rendelhető. A SoilRunner U profilú gyűrűtagokból áll, amelyek a munka során feltöltődnek talajjal, így sajátos felszínt hagynak hátra. A hengersor dönthető, így a tömörítés mértéke változtatható. A másik típus a SteelRunner acél hengersor, amely elsősorban nehezebben művelhető agyagtalajokra ajánlott.
Ballonos, flotációs abroncsok

Újdonságok az Agritechnicán
Az Alliance Tire Group a mezőgazdasági gumiabroncsok specialistája. A 380 VF típusú, 650/55R26.5 méretű flotációs radiál gumiabroncsai a korábbi, hasonló kivitelekhez képest ugyanolyan belső légnyomás mellett 40%-kal jobban terhelhetők, illetve 30%-kal alacsonyabb belső légnyomásnál a korábbival azonos terhet hordozhatnak. A szokásos radiál abroncsokkal szemben 25%-kal nagyobb felfekvőfelületű, talajkímélő abroncsok a mezőgazdasági szállítójárműveken érvényesülnek igazán. A nagy belső légtérfogatú, hasonló előnyöket kínáló IF gumiabroncsokat permetezőgépekhez, traktorokhoz, magajáró betakarítógépekhez és hígtrágya-kijuttató tartálykocsikhoz fejlesztették ki.
Kisgazdaságok profi rendterítője

Újdonságok az Agritechnicán
A Pöttinger a nagy munkaszélességű gépein korábban végrehajtott fejlesztéseket most a vontatott, hatrotoros, 745 cm munkaszélességű HIT 6.80 T rendkezelőjén is érvényesítette. Az alacsony teljesítményigényű gép kisebb traktorokkal is jól üzemeltethető. Az 1,67 m átmérőjű DYNATECH rotorok hat-hat ívelt karján nem akadhat fel a termény, és nem csavarodhat fel a rotorra sem. Jelszavuk a négyszeres tisztaság: tiszta felszedés, tiszta termény, tiszta terítés és tiszta gép.
Könnyű súlyú, technikás bajnok
A dimbes-dombos, egyenetlen terep igazi kihívást jelent a rendfelszedő-rakodó kocsik számára. A piacon világelső Pöttinger legújabb, BOSS ALPIN 211, 251 és 291 modelljei éppen erre az igénybevételre készültek: nagy teljesítményűek, könnyen vontathatók és lejtőn is biztonsággal mozognak. Az új BOSS ALPIN modellek ingázó felfüggesztésű rendfelszedője a domborzat követésekor 150 mm kitérést tesz lehetővé. Hátfaluk hidraulikusan nyitható-zárható.
Kisebb veszteséggel

Újdonságok az Agritechnicán
A Horsch az Agritechnicán mutatja be a 4000 és 5000 literes tartállyal rendelkező Leeb LT permetezőgépét. A BoomControl rendszer még nagy sebességnél és egyenetlen talajon is mereven tartja a szórókeretet. Az ECO modell alapfelszereltséggel bír, kézi működtetésű dugattyús membránszivattyúval rendelkezik. 
A más modelleken megtalálható CCS rendszer az automatikus belső tisztítást jelenti. A Leeb LT tiszta vizes tartálya 500 literes, a szórókeret 18 és 42 méter közötti művelési szélességben választható. A gép speciális (25, valamint 50 cm közt változtatható) fúvókaosztása minimális elsodródást és tökéletes vegyszerhasznosulást eredményez.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hírek, információk a szántóföldről- A repce őszi gyomirtásáról

Közelednek, sőt, részben már itt is vannak a nyár végi és az őszi munkák a szántóföldeken.