TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Talajgyógyítás, humuszépítés és sekély talajművelés

Talajgyógyítás, humuszépítés és sekély talajművelés

Gépesítés - 2024.07.07

Talajművelő gépek a jelen és a jövő mezőgazdaságának kihívásaira

A humuszban gazdag talajok tárolják a vizet és tápanyagokkal látják el a növényeket, azaz termékenyek. Ez a jövedelmező szántóföldi gazdálkodás alapja. Amennyiben a gazdák hosszú távon növelni akarják a terméshozamot, a termesztést úgy kell megtervezni, hogy a humusztartalom növekedjen és jó talajszerkezet jöjjön létre.

Talajgyógyítás, humuszépítés és sekély talajművelés

Azonos növénytermesztési technológiát alkalmazva, szakszerűen művelt talajon a kukorica terméshozama akár 80 százalékkal magasabb is lehet! A humuszban gazdag talaj nem csak CO2-nyelőként működik, a magas humusztartalom növeli a termőföld vízbeszivárgási és vízraktározási kapacitását is. Ez megakadályozza az eróziót és a belvizeket, nő a termésbiztonság a száraz időszakokban is.

A humusz „építésének” folyamata sok türelmet és odafigyelést igényel, és lassú növekedésre lehet számítani akkor is, ha mindent megteszünk. A főnövény kultúrák között téli takarónövény vagy júliustól-szeptemberig köztesnövény termesztéssel tudjuk takarni a felszínt, védeni a talaj szerkezetét, támogatni a biológiai életet és élő gyökerek segítségével lazítani a talajt.

A LEMKEN Koralin 9-et használhatjuk ultrasekély tarlóhántásra a főnövény betakarítása után és elővetemény növényeink terminálására is. Ilyenkor, nyáron, fontos, hogy ne bolygassuk a nedves talajt, csak a felső talajréteget dolgozzuk meg (legfeljebb 5 cm). A szimmetrikusan elhelyezett 510 mm-es átmérőjű mellső tárcsalapok bevágják a talajt a kapák alatt, ez később segíti a nyári záporok egyenletes beszivárgását.

Talajgyógyítás, humuszépítés és sekély talajművelés

LEMKEN Koralin 9 hibrid kultivátor

A LEMKEN Karat 10 szántóföldi kultivátort használhatjuk sekély tarlóhántásra a főnövény betakarítása után, és egy menetben elvethetjük a köztesnövény vetőmagkeveréket, a munkagépre épített ISOBUS-os Multihub pneumatikus vetőgéppel. A precíziós vetőgép szakaszvezérléssel rendelkezik, és ütközőlapok segítségével teríti a vetőmagot a lezáró hengerek elé, ezzel biztosíthatjuk a talajfelszín mielőbbi nyári takarását élő növénnyel. A növények gyökerei sekélyen átszövik a talajt, a gyökérsavak aktivizálják a talajbaktériumokat, a képződő zöldtömeg pedig később növeli a talaj szervesanyag-tartalmát.

Talajgyógyítás, humuszépítés és sekély talajművelés

Karat 10 Multihub vetőgéppel kombinálva

A Karat 10 sokoldalúságát mutatja, hogy sekély tarlóhántásra és középmély talajlazításra egyaránt használható − egyetlen kapacserével. A szárnyas kapa 10-15 cm mélyen, teljes munkaszélességben végez keverő, gyomirtó munkát. A keskenyebb lazító kapákkal 25-30 cm mélyen tudjuk lazítani a talajt. A talajlazítással nő a talaj hézagtérfogata, javul a levegőzöttsége, vízbefogadó képessége és mélyebben tud beázni, nagyobb vízmennyiséget tud tárolni. A lazítás talajgyógyító eljárás, mely kíméletesen szünteti meg a tömörödött talajállapotot, pezsdíti a biológiai tevékenységet.A humuszépítés egyik módja, ha a táblákat mindig „zölden” tartjuk. A köztesnövény-termesztés hatékony és egyszerű, áttelelő vagy nyári köztes kultúrákkal egyaránt dolgozhatunk. A nyári ultrasekély talajműveléssel egyidőben ápoljuk és védjük a talaj termőrétegét, teljes felületen gyomirtást végzünk és vegyszert takarítunk meg!

Talajgyógyítás, humuszépítés és sekély talajművelés

LEMKEN Karat 10 kapacsere közben

Azonos növénytermesztési technológiát alkalmazva, szakszerűen művelt talajon a kukorica terméshozama akár 80 százalékkal magasabb is lehet!

Talajgyógyítás, humuszépítés és sekély talajművelés

LEMKEN Karat 12 intenzív grubber

Talajgyógyítás, humuszépítés és sekély talajművelés

Karat 10 kultivátor


További kérdésekkel kapcsolatban keressék a LEMKEN márkakereskedőket!

Póczik Balázs
Lemken Hungária Kft.
Értékesítési vezető - Nyugat-Magyarország
Tel.: +36 30 748-5380
E-mail: poczik@lemken.com

Marosi Roland
Lemken Hungária Kft.
Értékesítési vezető - Kelet-Magyarország
Tel.: +36 30 852-5787
E-mail: r.marosi@lemken.com

 
 Szerző: Marosi Roland

Címkék: lemken, karat, kultivátor, grubber, karolin, talajművelés, sekély talajművelés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szedd magad málna 2024 - Országos lista

A nyár egyik legnagyobb ajándéka a friss málna, amelynek édes és fanyar íze azonnal elvarázsolja az ízlelőbimbókat. A ...