TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Csak precízen!

Csak precízen!

Gépesítés - 2024.06.25

A preciziós gazdálkodás térhódítása az utóbbi időben egyre nagyobb léptékűvé vált, mely köszönhető az ezen technológiát támogató pályázatoknak is. Sokan most kezdenek neki, illetve gondolkodnak rajta, de vannak olyanok is, akik már régebb óta tudatosan építik fel így tevékenységüket. Ezúttal a Bács-Kiskun vármegyei Sükösd-Szántópusztán jártunk, a Sárköz Kft.-nél, ahol Hódos Parti Miklós ügyvezető már néhány éve tudatosan ezen az úton jár, van, amiben úttörőként.  

Hódos Parti Miklós: A Sárköz Kft. 400 hektáron gazdálkodik, klasszikus növényforgóban. Őszi búzát, őszi árpát, szóját, kukoricát és egy kevés spenótot termesztünk. Ezelőtt volt még napraforgónk és csemege kukoricánk is, de a felvásárlási árak negatív tendenciái miatt váltottunk, így jelenleg az előbb említett növényekkel foglalkozunk. Édesanyámmal, aki a Kft. tulajdonosa, ketten irányítjuk a céget, de a napi feladatokat én végzem, vele a terveket, nagyobb beruházásokat és a terményeladásokat szoktuk átbeszélni, illetve dönteni ezekről. Emellett a mindennapi tevékenységünkről is be szoktam neki számolni.

Magamról annyit, hogy 2015-ben Baján, az Eötvös József Főiskolán (Vízügyi Főiskolán) végeztem, mint építőmérnök, majd abban az évben idejöttem a nagyapámhoz, dr. Parti Istvánhoz dolgozni. Miután sajnos lebetegedett, átvettük az ő cégét, így 2016 óta a napi irányítás az én feladatom. Emellett levelező tagozaton, 2017-ben elkezdtem Gödöllőn a mezőgazdasági tanulmányaimat, amit 2021-ben sikeresen befejeztem, agrármérnök lettem, ezzel megszereztem a második diplomámat. Jelenleg is folyamatban van, hogy újra beülök az iskolapadba és folytatom a tanulást, szintén Gödöllőn, növénytermesztő mérnöki MSc-n, majd utána szeretném a növényvédői szakmérnöki végzettséget is megszerezni, hogy így teljes legyen a paletta.

Csak precízen!

A Sárköz Kft. az AXIÁL Kft. gépeit és precíziós gazdálkodáshoz szükséges megoldásait választotta

AgrárUnió: Mikor fogalmazódott meg Önben, hogy a precíziós technológia útjára lép?

H. P. M.: 2019 év végén gondoltam arra, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Olyan gazdáknál érdeklődtem és kértem tőlük tanácsot gépberuházásokról, tápanyag gazdálkodási tervek készítéséről, hozamtérképezésről, akikről tudtam, hogy már elindultak ezen az úton. Emellett nagyon sok ilyen témájú szakcikket elolvastam. Ezután döntöttük el, hogy mi is ezt a technológiát szeretnénk folytatni, de mivel a munka mellett végeztem az egyetemet, nem igazán tudtam benne elmélyedni. Aztán a végső döntés 2021-ben született meg, amikor hírt kaptunk arról, hogy elindul a precíziós pályázat. Több cég ajánlatát is meghallgattam, és a végén az AXIÁL Kft. mellett döntöttünk. A területi képviselőjükkel, Kocsmárik Jánossal és még több kollégájukkal is, közösen átbeszéltük, hogy mire van itt szükségünk, hogy ez megvalósulhasson és beadtuk a pályázatot, amit meg is nyertünk. Ebbe a csomagba egy CLAAS TUCANO kombájn, egy CLAAS AXION traktor, egy BERTHOUD vontatott szántóföldi permetező és egy SULKY függesztett műtrágyaszóró került. Előtte már vásároltunk egy MONOSEM 6 soros szemenkénti, - és egy HORSCH 3 méter-es gabona vetőgépet, valamint a tavalyi évben érkezett egy CLAAS ARION traktor is, amivel kiegészült a precíziós gépflottánk.

„Amikor megvettük az új MONOSEM vetőgépünket, 2021-ben, és 200 hektárt vetettünk vele, az előző, szintén MONOSEM, de mechanikus meghajtású vetőgéphez képest 10 százalékos vetőmag megtakarítást értünk el.”

Csak precízen!

Egyetlen monitorról többféle munkagép vezérelhető, a monitoron   mindig az aktuális munkagép kezelőfelülete jelenik meg

A U.: Mit vár ettől a technológiától?

H. P. M.: A legegyszerűbben úgy mondanám, hogy tudatos input anyag felhasználással, legalább akkora hozamokat érjünk el, mint eddig, vagy többet. Persze ehhez szükség van a szakmaiság előtérbe helyezésére, a precíz, mindenre kiterjedő számításokra, a jó gépbeállításokra, amiken sok múlik. Ehhez mindjárt egy példát is mondanék: aAmikor megvettük az új MONOSEM vetőgépünket, 2021-ben, és 200 hektárt vetettünk vele, az előző, szintén MONOSEM, de mechanikus meghajtású vetőgéphez képest 10 százalék-os vetőmag megtakarítást értünk el. A következő évben, amikor tovább finomítottam a gépet, további 2 százalék megtakarítás jelentkezett. Most, 2024-ben pedig már differenciált vetést is végeztünk vele a zónatérképek alapján, de a SULKY-val a műtrágya kijuttatása is e szerint történt.

Csak precízen!

A táblán belüli zónák helyének és termőképességének meghatározása a helyspecifikus gazdálkodás legalapvetőbb lépése

A.U.: Mit jelent a differenciált vetés, hogyan képzeljük ezt el?

H. P. M.: Ez azt jelenti, hogy mAXI-MAP rendszerben, (ahol megtervezzük a kijuttatási térképeket), meg lehet határozni az egy hektárra vetített tőszám tartományt, ahol én 65 000−-75 000-es értéket állítottam be, és a zóna térképek alapján − amit nekem az AXIÁL elkészített – a szoftver kiszámolta, hogy adott zónába mennyi mag kerüljön. Persze lehet egységesen is vetni, de én úgy gondoltam, hogy az „erősebb” talajoknál (ez a mintavételek alapján kerül meghatározásra) nagyobb tőszámot vetünk, ahol gyengébb minőségű, ott pedig kevesebbet. Ez a módszer jelenleg teszt fázisban van, majd az aratáskor fog kiderülni, milyen eredményt hozott. A zónatérképek nagy előnye, hogy a kijuttatni kívánt mennyiségeken én bármikor tudok változtatni, ha mondjuk belvizes rész lesz benne, vagy vadak járják át.

Csak precízen!

Amennyiben van a gépparkban más gyártmányú, nem AXIÁL Kft. által forgalmazott és rendszerrel működő gép is, a TRIMBLE AutoSync megoldása automatikusan egységes adatbázist alakít ki

A.U.: Milyen adatok alapján készítik el a zónatérképeket?

H. P. M.: A zónatérképeket a több évre visszamenő műholdas hozamtérképek elemzése alapján, a növényi állomány kiértékelésével tudta elkészíteni az AXIÁL. Mivel a régi CLAAS MEGA kombájnunk nem tudott hozamtérképezni, így maradt az előbbi megoldás. Őszre már korrigálni tudjuk mi is a térképeinket a hozamok alapján, mert az új CLAAS TUCANO-t ilyen felszereltséggel vásároltuk meg.

Csak precízen!

A precíziós technológia alkalmazásához szükség van a traktor automata kormányzással való felszerelésére, ennek működtetéséhez pedig egy biztos RTK- korrekciós jelszolgáltatóra

A. U.: Egy kicsit gyorsan belemélyedtünk a dolgokba. Milyen lépései voltak a precíziós gazdálkodás bevezetésének?

H. P. M.: Ahogy említettem, az első volt a zónatérképek elkészítése a műholdas hozamtérképek alapján. Ekkor átbeszéltük az AXIÁL-os kollégákkal, hogy mik az eredmények és mivel számoljak. Ezután készültek el a talajlabor vizsgálatok és a tápanyag gazdálkodási tervek, ami a precíziós pályázat szolgáltatási részében benne van, ezt vállalni is kell. Ehhez meg kellett mondanom, hogy milyen növényi kultúrák lesznek az adott táblákban, az adott évben, ezeknél mekkora az elvárt hozam, mekkora volt az elmúlt évben, kalászosok esetében a szalmakezelés módja, nitrát érzékenység, és lesz-e szervestrágya kijuttatás. Az adatok összesítése után kaptam meg azt a szaktanácsot, hogy a számításaik szerint mennyi nitrogénre, foszforra, káliumra lesz szükség. Ez a mAXI-MAP rendszerben érkezik meg hozzám, viszonylag gyorsan, egy1 héten belül, és ebben tudok én is dolgozni, ahogy már a vetésnél utaltam rá. Néhány kattintással komplett tervet tudok készíteni, és ide jön vissza a hozam adat is. Ahhoz, hogy az adatokat a traktorokba lévő monitorokba is eljuttassuk, szükség van a TRIMBLE rendszerére is, mely teljesen kompatibilis az AXIÁL szoftvereivel. A TRIMBLE által tudom az egész gépparkot felügyelni, megjeleníteni a munkautasításokat, ebben a rendszerben van a törzsállományom. Ami még nagyon lényeges:, ha a gépparkunkban van olyan traktor, olyan rendszerrel, monitorral, amit nem az AXIÁL forgalmazott, abba is fel tudjuk tölteni a mAXI-MAP-ban elkészített kijuttatási tervet, amit az SHP -formátumban ment ki, mert ez minden rendszerrel kompatibilis. A TRIMBLE rendszerében is látható a más rendszerrel üzemelő gép, mivel annak a felhő adatait folyamatosan szinkronizálja, így nem kell egyszerre lecserélnünk a gépparkunkat, folyamatos lehet az átállás.

Persze a gépeknek, amiket ebben a rendszerben használunk, alkalmasnak kell lenniük a precíziós technológia alkalmazására. Ehhez pedig az is szükséges, hogy a traktorban legyen automata kormányzási rendszer, és az erőgép kommunikáljon a munkagéppel, ami ISOBUS-on keresztül történik. A mi traktoraink, és a már említett munkagépek is ilyenek, így egy egyszerű csatlakozóval párosítható a két gép, a TRIMBLE rendszere pedig kezel mindent egy monitoron. Természetesen a CLAAS TUCANO kombájn is a digitális megoldások kezelésére alkalmas felszereltségben lett megvásárolva.

Ami még nagyon fontos, hogy legyen egy biztos RTK- korrekciós jelszolgáltatónk. Mi ehhez szintén az AXIÁL-t választottuk partnernek. A mAXI-NET 2.0 a nagyon fejlett hazai RTK- bázisállomás rendszerre épülve, az ország teljes területén elérhető 2,5 cm pontos helymeghatározást biztosít. A hálózathoz való csatlakozás automatikusan, gépkezelői beavatkozás nélkül történik, nincs szükség, egy adott bázisállomáshoz való csatlakoztatásra, és ehhez, az új TRIMBLE eszközök esetében 1 darabb SIM kártya is elég. Amennyiben elveszne a mobiljel, akkor a TRIMBLE x-Fill megoldása, maximum 20 percig biztosítja az RTK- pontosságot. Nagyon stabil a rendszer! Mindkét CLAAS traktorunk és a CLAAS kombájn is ezzel a rendszerrel dolgozik.

„Az AXIÁL-tól nagyon sok segítséget kapok a rendszereik és a gépeik működtetéséhez, tapasztalom a rendszerben rejlő erősségeket, így bízom a precíziós technológia sikerében!”

Csak precízen!

A mAXI-NET 2.0 a nagyon fejlett hazai RTK- bázisállomás rendszerre épülve, az ország teljes területén elérhető 2,5 cm pontos helymeghatározást biztosít

A.U.: Úgy tudom, van az AXIÁL rendszerében egy olyan TRIMBLE modul, amit jelenleg csak kevesen használnak az országban. Hallhatnánk erről?

H. P. M.: Én is ezt hallottam, pedig nagyon hasznos dolognak tartom, és a kollégáim is szeretik az egyszerűsége miatt. Ez pedig a TRIMBLE munkautasítás. Habár én is tartok hagyományosan, munkakezdéskor egy eligazítást, hogy kinek mi, melyik táblán lesz feladata, milyen műtrágyával, növényvédőszerrel, vetőmaggal dolgozzon, de elkészítem a munkatervet egyszerűen a laptopomon, vagy akár okostelefonon is egy alkalmazásban, és ezt mindenkinek kiküldöm a TRIMBLE monitorára, amit elolvasva a traktorban, csak el kell fogadnia egy gomb megnyomásával és a gépi beállítások automatikusan megtörténnek, a kezelőnek ilyen irányú teendője nincs is.

Csak precízen!

A TRIMBLE munkautasítás- modul használatával lényegesen legyszerűbbé válik a munkaszervezés, de eddig még kevesen fedezték fel a benne rejlő lehetőségeket

A.U.: Milyen tervei vannak a közeljövőben a digitális térben?

Az AXIÁL flottakövető rendszerével fejlesztenék, ami nagyon sok hasznos információval szolgál a gépekről. Nem csak a munkavégzés helyét, idejét mutatja meg, hanem a motorolaj, hidraulikaolaj hőmérsékletétől és szintjétől kezdve az üzemanyag fogyasztási adatokat is, külön a munkavégzéskor és külön a vonuláskor, de jelzi a szervizciklusokat, és még nagyon sok hasznos információval lát el. Ezt szeretnénk bevezetni a közeljövőben.

Az AXIÁL-tól nagyon sok segítséget kapok a rendszereik és a gépeik működtetéséhez, tapasztalom a rendszerben rejlő erősségeket, így bízom a precíziós technológia sikerében!

Csak precízen!

A gazdaságban a következő fejlesztés az AXIÁL flottakövető rendszer bevezetése lesz, mely nagyon sok hasznos információt nyújt a felhasználónak

Csak precízen!
Szerző: AgrárUnió - Hatala László

Címkék: precíziós gazdálkodás, axiál kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bodobács - Árt vagy használ a kertben?

Kora tavasztól késő őszig találkozhatunk az élénk piros, a kisgyermekek által olykor katicabogárnak hitt, fekete ...