TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 618 Ft
Benzin ára: 610 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,17
USD: 358,68
CHF: 402,97
GBP: 463,56
Hirdetés
Erős hármas a John Deere-től

Erős hármas a John Deere-től

Traktorok - 2024.06.22

Idén februárban, az Egyesült Államokban a Commodity Classic kiállításon, a Texas állambeli Houstonban mutatta be a John Deere a 9RX csuklós traktorok három új modelljét, a 9RX 710, 770 és 830 típusokat. Szakértői vélemények szerint a 9RX 830, a maga 913 LE-s teljesítményével a valaha sorozatban gyártott traktorok között a legerősebb.

Erős hármas a John Deere-től

Az új 9RX 830-as típus

(High Horsepower 9rx Tractors 5B7 (mungfali.com)

A fejlesztők szerint az új 9RX modellek a jövő előhírnökei a jelenben, mivel olyan alkalmazásokkal rendelkeznek, amelyek az egyre terjedő precíziós gazdálkodási követelményeknek eleget tesznek. E mellett a példátlan vontatási teljesítmény és a magasabb szintű vezetői kényelem emeli korábbi társaik fölé az új modelleket.

A három új modellre jellemző fontosabb technikai adatok a következő táblázatban láthatók:

Erős hármas a John Deere-től

„Külsőre” a három új típus teljesen hasonló. Jól tükrözi ezt az alábbi oldalnézeti kép.

Erős hármas a John Deere-től

A 9RX 710-es modell oldalnézetben
High Horsepower 9rx Tractors 1E1 (mungfali.com)
 

A sorozat csúcsmodelljének számító 9RX 830-as típus teljes hossza 8,83 m, közel 3 m széles és 3,77 m magas. A tengelytáv: 4 620 mm.

Erős hármas a John Deere-től

913 lóerős maximális teljesítményével a John Deere 9RX 830 a világ legerősebb traktora let 

(9rx 830 F67 (mungfali.com))

A korábbi típusokhoz képest az új modellek néhány fontos jellemzője – a hozzáférhető információk alapján – a következőkben foglalható össze:

 • Motor: az új modellek a legújabb, saját fejlesztésű hathengeres, 18 literes JD 18X motorral felszereltek. A motor, az alacsony fajlagos fogyasztás mellett, a csúcsmodell esetében 913 LE maximális teljesítmény és 4 234 Nm nyomaték leadására képes. Fontos jellemző, hogy a dízel kipufogógáz-folyadék (DEF)/AdBlue® használata nélkül teljes mértékben megfelel a Stage V emissziós normának. A kétsoros turbófeltöltővel és a hűtött kipufogógáz-visszavezetéssel (EGR) ellátott motor kiváló teljesítményt nyújt, miközben a szervesanyag-kibocsátást az EGR-szelep mellett részecskeszűrővel is szabályozzák.
 • Hidraulika rendszer: opciós, három szivattyúval ellátott, maximálisan 636 l/min szállítási kapacitással rendelkezik. A meglévő hidraulikus teljesítményvezérlés (IPM) szükség esetén akár további 40 LE-t jelent, ami még a legnagyobb hidraulikus igénnyel rendelkező munkagépekhez is elegendő kell, hogy legyen.
 • Sebességváltó: az új, teljesen mechanikus áttételű e21™ PowerShiftTM sebességváltó kényelmesen és rugalmasan kezeli a traktorok nagy motorteljesítményét és nyomatékát. Az e23TM sebességváltóból ismert Efficiency Manager automatikus terhelésszabályzás kivételes vezetési kényelmet biztosít. A 21 sebességfokozat sűrű kiosztással rendelkezik, így a kezelők könnyen beállíthatják a különböző feladatokhoz illeszkedő optimális munkasebességet. A maximális sebesség 40 km/h (25 mph).
 • Járószerkezet: az új megoldás a korábbiaknál nagyobb, 1 200 mm átmérőjű hajtőkerekei 1100-os átfogási szöggel rendelkeznek és a nyomatékot 7,5”-os belső hevederbordák közvetítik. A 38 100 kg-os maximális pótsúlyozott tömeg stabil talajfekvést és megbízható teljesítmény- és nyomatékátvitelt biztosít. Az új traktorok ugyan nagyobb össztömeggel párosulnak, azonban a fajlagos talajnyomást sikerült a korábbi, kisebb modellek szintjén, 0,58 kg/cm2 értéken tartani.

Erős hármas a John Deere-től

A 9RX 830 járószerkezetének egy tagja a négyből

(John Deere › John Deere 9RX serie trekkers met veel vermogen en vier rupsbanden | Trekkerweb.nl - Mechanisatienieuws voor de landbouw en groensector)

Erős hármas a John Deere-től

A megnövelt futófelületeknek köszönhetően a talajnyomás megegyezik a korábbi, kisebb modellekre jellemző 0,58 kg/cm2 értékkel

 (Tracteur 9rx 770 DC7 (mungfali.com))

A gépkezelő kényelméért

Tudott, hogy a mezőgazdasági munkavégzés általában nem igazodik a napi nyolcórás munkarendhez. A gépkezelőnek gyakran napi 10-12 órát kell dolgoznia, mégpedig úgy, hogy figyelme nem lankadhat, hiszen a munkavégzés minőségi és személybiztonsági kívánalmai mellett fontos a gondjaira bízott, nagyértékű berendezés megóvása is. Mindezek alapján a gyártók egyre nagyobb figyelmet fordítanak a gépkezelő kényelmét és biztonságát elősegítő technikák kifejlesztésére. A John Deere e tekintetben is élen jár, bizonyítják ezt a 9RX típusoknál alkalmazott megoldások, melyek közül fontosabbak a következők:

 • Az új rugózott CommandViewTM 4 Plus fülke 15%-kal nagyobb alapterületet és 20%-kal növelt oldalirányú kilátást biztosít. Az így kialakított fülkében nagyobb a tárolókapacitás az ételek, italok elhelyezésére és összességében komfortosabb, a vezető számára nagyobb biztonságot és kényelmet nyújt. Az új, rugózott felfüggesztés és a szigetelt fülkealváz hatékonyan csökkenti a zajt, valamint véd az ütődésektől, göröngyöktől és káros rezgésektől.
 • 5GPlus Command Center, amely tartalmazza az összes SmartFarming technológiát.
 • A számos kényelmi funkció, például az integrált Apple Car Play és Android Auto, tovább növelik a felhasználói élményt.
 • Az aktív kormányzás (Active Command Steering - ACSTM) a haladási sebesség alapján állítja be a kormányzás érzékenységét és áttételét, ezzel biztosítva a könnyű, ugyanakkor pontos kezelhetőséget. A 9RX traktor jobb irányíthatóságának érdekében a szántóföldön mindössze 3,5, közúton pedig 5 kormányfordulatra van szükség a törzscsuklós kormányzás végállásainak eléréséhez. Ez jelentősen növeli a gépkezelő kényelmét.

Erős hármas a John Deere-től

A CommandView 4 Plus fülke 15%-kal nagyobb alapterülettel rendelkezik a nagyobb kényelem érdekében

(High Horsepower 9rx Tractors DE1 (mungfali.com))


Erős hármas a John Deere-től

A kilátás jó, a kezelőszervek a vezető üléséből könnyen elérhetők

(9rx 830 33F (mungfali.com))

 • Az akár 1.952 literes dízeltartályhoz tartozik egy „Fast Fuel" rendszer, amely a John Deere szerint kevesebb mint négy perc alatt lehetővé teszi a tankolást. Ez a lehetőség tovább növeli a géphasználat hatékonyságát és jelentősen csökkenti az állással töltött időt. Emellett a napi karbantartási pontok a talajról, illetve a fülke körüli szervizrámpáról könnyedén elérhetők. A hidraulikaolaj 4000 órára meghosszabbított csereperiódusa és a hűtőventilátor opcionálisan megfordítható forgásiránya tovább növeli a hasznos üzemidőt.

A berendezések felkészítése az autonóm működésre

 • A fejlesztők szerint az „autonóm-kész” csomag minden olyan hardvert, szoftvert és biztonsági funkciót kínál, amelyről feltételezik, hogy a jövőben szükség lesz rájuk az autonóm működéshez. Az új csomag tartalmazza az Ethernetet, az új láthatósági funkciókat, a tartalék riasztót, a 330 amperes generátort, a fékvezérlőt és szelepet, valamint az összes szükséges csatlakozót, vezérlőt és kábelköteget. Az egyetlen további elem, amelyet a gazdálkodónak a jövőben hozzá kell adnia a gyári csomaghoz, az észlelési rendszer lesz. Ez a rendszer az autonóm működéshez szükséges kamerákból és képfeldolgozó egységekből áll.

Néhány konkrét technikai részlet:

 • A 9RX traktor valamennyi fejlett, precíziós gazdálkodáshoz szükséges megoldással rendelkezik, beleértve a 32,5 cm-es (12,8”), nagy felbontású G5Plus CommandCenter™ kijelzőt, valamint az integrált John Deere precíziós mezőgazdasági alkalmazásokat, mint például a változtatható mennyiségű kijuttatás, az 1-Click-Go-AutoSetup automatikus dokumentációt és feladatkiírást, a szakaszvezérlést és a teljes AEF ISOBUS-kompatibilitást.
 • Az alapfelszereltség része a JDLink™ vezeték nélküli adatkommunikációs rendszer, a tábladokumentáció, valamint a DataSync adatszinkronizálás, melyek növelik a gépüzemeltetés és gazdálkodás hatékonyságát. Az ingyenes John Deere Operations Center™ online felülete megteremti a kapcsolatot a gépek, a gépkezelők és a táblák között, lehetővé teszi az adatok importálását, illetve a szolgáltatóval történő megosztását.

Meddig még?

Látva az új típusok gigantikus teljesítmény-, illetve nyomatékadatait, felmerülhet a kérdés: meddig fokozható még a mezőgazdasági erőgépek teljesítménye? A válasz − legalábbis a gyártók részéről − egyszerű: mindaddig, amíg lesznek olyan vevők, akik egyre erősebb (értsd: nagyobb teljesítményű) erőgépeket igényelnek.

Erős hármas a John Deere-től

A nagy teljesítményhez megfelelően nagy munkavégző-képesség társul

(Run Faster, Run Easier: John Deere Announces New 9RX Tractor Models)

Kinek lehet szüksége ilyen teljesítményű traktorokra? Leginkább azoknak, akik rendelkeznek megfelelően nagy méretű területtel, illetve munkafeladattal és az azok ellátásához szükséges művelőszerszámokkal, munkagépekkel. A hektikusan változó időjárási viszonyok közepette egyre inkább előfordulhat, hogy nagyon kevés idő áll rendelkezésre adott feladat elvégzésére, ilyenkor jól jöhet a nagyobb teljesítményű gép. amellyel gyorsabban teljesíthető egy-egy munkafázis.

A gyorsabb munkavégzésnek, illetve a nagyobb teljesítménynek persze ára van. Konkrét típusok említése nélkül, egy közelmúltban megjelent információ szerint a traktorok esetében az 1 LE-re jutó beszerzési ár mintegy 1200 euró. Némi leegyszerűsítéssel élve: a teljesítmény növekedésével arányosan emelkedik a beszerzési ár is. Ha tehát valaki nagyobb teljesítményre vágyik, számoljon azzal, hogy mélyebben kell a zsebébe nyúlnia. Mivel a gépbeszerzés nagyértékű, hosszabb idő alatt megtérülő beruházás, nagyon meg kell gondolnia a gazdálkodóak, hogy rövidebb-hosszabb távon mit „nyer a réven és mit veszít a vámon”.

Mindezen „okoskodások” ugyanakkor semmit nem vonnak le a John Deere által kifejlesztett új 9RX 710, 770 és 830 típusok értékéből.

Erős hármas a John Deere-től

Éjszakai sziluett a 9RX 830-as típusról

(John Deere 9rx 830 Shatters Records As Farming's Ultimate Powerhouse 64E (mungfali.com)

 

Címkék: john deere, traktor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nyári repcepiaci szemle – Új repcehibrid-generációk a hazai ...

A 2022-es aszályos évet követően, az agrárium főbb növénykultúrái közt a repce 2023-ban betakarított mennyisége is ...