TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Elérkezett a gyomfésű ideje

Elérkezett a gyomfésű ideje

Gépesítés - 2024.01.30

Régi eszköz megújult technikai megoldásokkal, amivel száműzhető a vegyszeres gyomirtás

Hirdetés

A mechanikus gyomirtás visszatérését lehet várni a szántóföldi növénytermesztésben. Az ökológiai gazdálkodásban eddig is alapvető volt, de most már a teljes szántóföldi növénytermesztésben a reneszánszát éli! Pedig a 2,4D hatóanyag évtizedekkel ezelőtti megjelenése óta sokáig csak a kémiai kezelés jelentette a megoldást a gyomok kikapcsolására.

Az idők azonban változnak. A vegyszerhasználat szükségessége egyre inkább megkérdőjeleződik, ahogy a gazdasági és politikai nyomás is növekszik. Az engedélyeztetési eljárások megszigorodtak, termesztéstechnológiai szempontból fontossá vált hatóanyagok kijuttatási engedélyét a hatóság nem hosszabbítja meg. Az EU az „Európai Zöld Megállapodás” keretében 50%-kal csökkentené a növényvédőszer-felhasználást. Annak ellenére, hogy a legtöbb esetben a kémiai megoldás még lehetséges, a precíz mechanikus gyomirtástechnikával egyre többen barátkoztak már meg, különösen azok az előrelátó növénytermesztők, akik függetlenítenék gazdaságukat a várható hatóanyag-korlátozások lehetséges hatásától.

Elérkezett a gyomfésű ideje

Hidraulikus talajnyomás, pontos talajkövetés

A Lemken Thulit gyomfésűn a bonyolult rugók kombinációja helyett egy innovatív hidraulikus talajnyomás-állító rendszer biztosítja a fogak kiegyenlített nyomását a teljes munkaszélességben. A művelőelemenkénti talajnyomás menet közben fokozatmentesen állítható 0,1 és 5 kg között. A talajra kifejtett erőhatása pedig minden egyes pálcának a talajegyenetlenségektől függetlenül pontosan egyforma. Ennek eredményeként a Thulit pontosan követve a talajt a kívánt talajnyomással, elakadásmentesen „végigfésüli” a bokrosodó kalászoskultúrát, és a kelőben lévő 2-4 leveles gyomokat nagy hatékonysággal elpusztítja. A 3,125 cm-es sűrűségű osztással aszimmetrikusan elrendezett művelőpálcák nem tömődnek el.

Elérkezett a gyomfésű ideje

A Thulit 6 vagy 9 méter munkaszélességben a támkerekek segítségével követi a talaj egyenetlenségeit

A gép tervezésekor központi cél volt a váz tömegének minimálisra csökkentése. Ennek eléréséhez jelentősen csökkentették a mozgó alkatrészek számát a hasonló modellekhez képest, ami lehetővé teszi a Thulit használatát az alacsony emelőkapacitással rendelkező traktorok esetén is. A kezelő munka közben tisztán rálát a boronafogakra, figyelemmel kísérheti a munkaminőséget és menet közben hidraulikusan szabályozhatja a művelőpálcák talajnyomását. Szállításkor a keret hidraulikusan felcsukható, a művelőelemek pedig automatikusan összecsukódnak a nagyobb biztonság érdekében.

A mechanikus gyomirtás magas szakmai szintű visszatérése a növénytermesztésbe új fejezetet nyit a mezőgazdasági technológiai fejlődésben.

Műszaki adatok:

  • Gerendelyek száma: 4
  • Sorok száma: 8
  • Gerendelymagasság: 450 mm
  • Művelőpálcák távolsága: 31,25 mm (32 db/fm)
  • Munkaszélesség: 6 és 9 m

Elérkezett a gyomfésű ideje

A központi hidraulikus vezérlés segítségével a művelőelemek mindegyike ugyanolyan erővel nyomja a talajt

A művelet a gyomok keléséhez időzíthető

A kalászosok gyomirtására minden évben szükség van, hiszen a novembertől kelő T1, T2 és T3 életformájú gyomnövények a kalászos növények között lassan növekednek. Tavasszal az esők hatására elkezdenek csírázni a T4 életformájú gyomok is. Az addigra már bokrosodó, de még nem szárba indult kalászos növények fejlődését végig zavarják a jelen lévő gyomnövények.

A vegyszeres gyomirtást legtöbben az első gombaölő szeres védekezéssel együtt végzik, pedig a két kezelés optimális időzítése legtöbbször nem esik egybe. A gyomok kikapcsolását a gyomnövények fenológiai állapota szerint kell elvégezni, a gombaölő szer és a lombtrágya kijuttatásához pedig meg kell várni egy bizonyos lombfelületet, hogy a szer hatékonyan felszívódjon.

Elérkezett a gyomfésű ideje

A gyorscserélő rendszer egyszerűvé teszi a pálcák cseréjét

Az alacsony vonóerőigényű gyomfésű használata több okból is előnyös, és beleillik a mindenki által alkalmazott termesztéstechnológiába. A gyomirtás időzítését külön lehet választani a vegyszeres kezelés időpontjától, és a mechanikus gyomirtással már korai állapotban ki tudjuk kapcsolni a gyomokat, amikor a 0-5 oC hideg miatt a gyomirtó szerek használata még nem ajánlott. Ilyenkor a gyomfésű használatának további jótékony hatása, hogy munkája serkenti a kalászosok bokrosodását.

Ha a vegyszeres kezelést követő eső miatt netán a gyomok újra kelnek, a Lemken Thulit gyomfésűvel akár 1-2 nóduszos állapotig át tudunk szaladni a táblán, és kivehetjük a megjelent gyomokat. A mechanikus gyomirtás magas szakmai szintű visszatérése a növénytermesztésbe új fejezetet nyit a mezőgazdasági technológiai fejlődésben.

További kérdések esetén keressék a Lemken-viszonteladókat!

Elérkezett a gyomfésű ideje

Elérkezett a gyomfésű ideje

Címkék: lemken, gyomfésű, gyomirtás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

BuXa csomag – Pénztárcakímélő megoldás kalászosokban

Az őszi kalászosok gyomirtása a múlt év csapadékos időjárása miatt nagyon sok gazdaságban elmaradt. Ennek ...