TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Fenntartható talajművelés az OMIKRON KFT eszközével

Fenntartható talajművelés az OMIKRON KFT eszközével

Gépesítés - 2023.10.26

Legyen szó bármilyen talajtípusról, akár egy jó minőségű csernozjom – akár egy gyenge minőségű homoktalajról, legfontosabb feladatunk szervesanyag tartalmának megóvása.

A fedett talaj szerves anyagokban, így szénben is gazdag. Kutatások kimutatták, hogy a gyakran bolygatott talajba kerülő szerves anyagok széntartalmának 2/3 része szén-dioxiddá oxidálódva a levegőbe kerül, a növénytermesztés számára már nem hasznosul. Szántás nélküli talajművelés esetén a humuszgyarapító és lebontó folyamatok egyensúlyban vannak. A humuszanyagok fontos szerepet játszanak a talaj fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságainak alakításában, valamint a talaj tápanyag gazdálkodásának szabályozásában. A humusz tápanyagot juttat a növényeknek, szenet biztosít. A humuszban gazdagabb talajok jobban ellen tudnak állni a szél és víz eróziós hatásának is

Az OMIKRON KFT a kor követelményeinek eleget téve, számos olyan technológiai fejlesztést kezdeményezett, melyek megfelelnek a fenntartható szántóföldi talajművelés kritériumainak. Ezek többek között a szántóföldi kultivátorok.

Az ORG nehéz Gruber olyan univerzális munkagép, amely a betakarítás utáni tarlóhántásra, tarlóápolásra, valamint forgatás nélküli alapművelésre használható, max. 25-30 cm munkamélységig. A gép fő művelő elemei a két sorban elhelyezett kapák, melyeket 450 kp kioldási erővel rugó biztosít. A kapák formája kiváló keverő hatást biztosít minimális rögképződés mellett

Fenntartható talajművelés az OMIKRON KFT eszközével

Kapák felépítése: Vídiabetéttel erősített kopásálló orrkés, 240 mm széles erősített oldalazó (szárny) kapák és beforgató lemezzel ellátott csavart beforgató toldat. Fenti kapaösszeállítás biztosítja a mulcs, gyom, szármaradvány megfelelő talajba keverését. Kapák osztástávolsága 420 mm, átfedésük 85mm, ezáltal biztosított az erős szárú gyomok kivágása is teljes munkaszélességben. Kapaszárak, illetve a vázszerkezeten lévő kapaszár felfogó csomólemezek Hardox 400 minőségűek

Késszárak rugós biztosításúak, erőteljes igénybevétel esetén a késszár komplett tartóval együtt a rugó túlterhelés hatására felcsuklik.

A kapák után elhelyezett tárcsasor a felszín alakítását és egyengetését végzi, a szélső tárcsák a bakhát nélküli munkavégzést biztosítják. A rögtörésről, a fellazított talaj visszatömörítéséről és a beállított munkamélység pontos tartásáról az ékgyűrűs vagy Cambridge hengerből álló elmunkáló egység gondoskodik. Az elmunkáló bordás felületet képez a talajon, ezáltal hirtelen lezúduló csapadék esetén sem tud az eső megfolyni, a csapadék egyenletes felszívódása biztosított, csökken az erózió hatása.

A talajéletet, a talajállapotot rendkívül sok tényező befolyásolja. Jól megválasztott munka és erőgépekkel, valamint a megfelelő talajművelés megválasztásával, nagymértékben csökkenteni lehet a talaj fizikai romlását.

Múltunk – jelenünk – jövőnk a lábunk alatt van, tisztelni, óvni kell, hogy a későbbi generáció is élvezhesse gyümölcsét.

Címkék: talajművelés, gruber, omikron kft., kultivátor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Növényvédelmi gépek és permetező drónok kötelező ...

A növényvédelmi gépeket – ide értve a permetező drónokat – gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat ...