TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
HARDI AEON vontatott permetezőgép – Egy prémiummárka kimagasló típusa

HARDI AEON vontatott permetezőgép – Egy prémiummárka kimagasló típusa

Gépesítés - 2023.06.28

Minden szakterületnek megvan a maga rangsora, ha az autókéhoz hasonlítjuk a permetezőgépek gyártóit, akkor a HARDI megfelel az Audi, BMW, Mercedes hármasnak. Most a legfrissebb, innovációkkal megrakott AEON-nal ismerkedünk meg, amely inputanyag megtakarítással, a terméshozam növelésével és a gépkezelési hibák kiküszöbölésével teszi magát gazdaságossá.

A június végi felsőszentiváni sajtóbemutatót közösen rendezte a HARDI magyarországi képviselete, illetve a gépeik kiskereskedését, szervizszolgáltatását és alkatrészellátását vállaló egyik partnere, a Dorker Kft. (a másik az Agroázis Kft.). Az 1957-ben indult HARDI, magas standardjával az iparág vezető cégei közé emelkedett, épít önjáró, vontatott és függesztett permetezőket, több mint száz országba exportál, többek között Észak-Amerikába, Ausztráliába, Kínába. Országunkban több ezer HARDI dolgozik. Anno a KITE Zrt. képviselte, de a John Deere permetezők megjelenésével elengedte, majd jött az IKR, aztán kilenc évvel ezelőtt a mai felállás. Mivel a permetezés ma már szinte tudomány, és egy permetezőgép akár tudományos eszköznek tekinthető, a HARDI ACADEMY tanfolyamokon képzi ki ügyfeleit.

A Dorker Kft. 1992 óta kereskedik mezőgépek alkatrészeivel, de már erő- és munkagépekkel is. Neves márkákat vett fel portfóliójába, például a német high-tech Deutz-Fahr traktort, hazánkban 1500 ilyen szolgál. A szakmai bemutatón természetesen Deutz-Fahrok vontatták a HARDI permetezőit, köztük a 6210-es, 216 lóerős motorral, 54 plusz 27 fokozatú Powershift erőátvitellel, erős hidraulikával.  

HARDI AEON vontatott permetezőgép – Egy prémiummárka kimagasló típusa

A HARDI három típusa vonult fel, a Ranger, a NAVIGATOR, és, persze főszereplőként, a vadonatúj AEON Centura Line. Magyarországot nagyon nagy igényeket támasztó piacként értékelik, kivált a precíziós gazdálkodásban. A cég filozófiájának megfelelően előbb a nagy modellt, az AEON-t frissítették, utána jönnek az alatta állók. A hazánkban legnépszerűbb NAVIGATOR 24 méteres kerettel és 3-4000 literes tartálymérettel, de ha nagyobb kellene, akkor 5-6000 literes tartállyal is rendelhető. A Navigátort az eddigi közép kategóriából az új funkciói a felső kategóriába emelik a típust:  PrimeFlow (nyomás alatti keringetőrendszer és elektronikusan kiosztható 13 szakasz) ANC fúvókánkénti szakaszolással, az Auto Select Duo (Pneumatikus fúvókaváltás); a Pulse System (pulzáló fúvókarendszer, fúvókánkénti dózisszabályozás) és természetesen az Inteligens Funkciók (automatikus, intelligens mosás, felszívás; és kevertetés)  ami a precizitás legfelsőbb szintje. Nálunk erős a RANGER populációja, továbbra is helytáll a derékhadban.

HARDI AEON vontatott permetezőgép – Egy prémiummárka kimagasló típusa

Az AEON nagy újdonsága a teljesen egyedülálló elektronikus platform, a Smartcom rendszer, az egész gép „alfája és omegája”, funkciói intelligensen automatizáltak, nem engednek téves utasítást beadni, kezelni érintőképernyőkről lehet, magán a gépen, valamint a traktor fülkéjéből. Persze minden cég a maga portékáját dicséri, ezért veszem szemügyre nagyon alaposan, mérnöki szemmel, az aktuális masinát. Körüljártam, alá bújtam, felmásztam rá, megfigyeltem minden apró részletet. Szépek a hegesztések, simák a felületek, kiváló minőségű a fényezés, festés, láthatóan nagy gondossággal, odaadással szerelték össze. Semmin sem spóroltak, semmi se kotyog, még a két fokozatban lehajtható fellépő létra sem. Valamennyi fontos, kényes szerkezeti elemet nyitható burkolatok védenek. Elégedetten nézheti gazdája, és büszkén mutogathatja másoknak.

HARDI AEON vontatott permetezőgép – Egy prémiummárka kimagasló típusa

Az AEON egyik jellegzetessége a Comfort Track kormányzás, amely 27 fokkal képes elfordítani a kerekeket, ezáltal mindössze 6,3 méteres a fordulási sugár, pontosan követi a traktor nyomvonalát a permetező, minimálisra szorítva le a taposást. Ez összehajtott kerettel is működik, megkönnyíti a manőverezést. Hátramenetben kiegyenesíti az automatika a gépkapcsolatot. A sárvédők együtt fordulnak el a kerekekkel, nehogy sár fröccsenjen a fúvókákra. Fontos, hogy a tartályban nem lötyöghet a több tonnányi folyadék, ezáltal mindig jó az egyensúly, és még dombos terepen is biztosított a tartály teljes kiürülése. A nagy átmérőjű kerekek hidraulikus rugózással hordozzák a felépítményt.

Az egyedülálló háromdimenziósan összehajtogatódó DELTA FORCE keret (ilyen volt a demógépen) vonuláskor keskenyre (255 m) húzza össze magát, holott 24-39 méter a munkaszélessége. A különféle színű fúvókákat négyes csoportokba rendezték, közöttük automatikus, illetve a fülkéből vezérelhető az átváltás menet közben, az előírt dózistól és az időjárástól függően. A TWIN FORCE keret pedig felfújható légzsákkal szabályozza a permetfüggönynél a légáramlást, meglepő 80 százalékkal csökkentve az elsodródást. Ennek munkaszélessége 24-30 méter, vonulási szélessége 3,00 méter.

HARDI AEON vontatott permetezőgép – Egy prémiummárka kimagasló típusa

A bemutatón részletesen demonstrálták az AEON folyadékkezelését. Tiszta vizet csőcsonkra csatlakozva, vagy saját szivattyúval lehet betölteni. A jobb oldali oldalpanel felhajtásával válik láthatóvá egy érintőképernyő, amelyen a töltést, keverést, leeresztést és tisztítást szabályozhatja a kezelő, anélkül, hogy összezavarhatna valamit. A HARDI egyébként is az ergonómia szakértőjének bizonyul, az AEON kezelése ösztönszerű, természetes mozzanatokból áll. Ez azért lényeges, mert a gépész munkáján nemcsak a roppant költséges inputanyag hatékony felhasználása, illetve pazarlása, valamint a termés mennyisége, minősége és a környezeti hatás is múlik.

A fő tartály 4200 vagy 5200 literes, az öblítőtartály 560, és a tisztavíz-tartály 40 literes. Az AEON üzemeltetéséhez 140 lóerős, vagy annál nagyobb teljesítményű traktort javasolnak. A permetezőgép két változatának üres tömege 6100, 6400 kilogramm, teletöltve mindkettő 12 tonna körüli. Ami a hatékonyságot illeti: a progresszív hidraulikus felfüggesztőrendszer, az alacsony tömegközéppontnak hála, kiemelkedő munkasebességet tesz lehetővé, nagy területteljesítmény érhető el.

Összefoglalva: egy korszerűen, precíziósan dolgozó, vállalkozásnál optimális választás lehet a kijuttatást nagyon finoman szabályozó, az elsodródást szinte megszüntető, minőségével hosszú élettartamot ígérő, prémiumkategóriás HARDI AEON permetezőgép, amelyről elmondható, hogy nem drága, hanem értékes.

Képgaléria megtekinthető itt!
Szerző: Karlovitz Kristóf

Címkék: permetezőgép, hardi, aeon, ranger, navigator, dorker kft., vontatott permetezőgép
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

NOVEMBER 28 – 30. között rendezik az ANImashEXPO kiállítást, az ...

Módosított időponttal, azaz 2024. november 28-30. között kerül megrendezésre a szakkiállítás a HUNGEXPO Budapest ...