TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Megfelel egy gumihevederes járószerkezetű traktor a hígtrágya-kijuttatáshoz?

Megfelel egy gumihevederes járószerkezetű traktor a hígtrágya-kijuttatáshoz?

Gépesítés - 2023.06.25

A rövid válasz: igen, éppen ezért nem kell tartani az ilyen erőgépek alkalmazási körének további kibővítésétől, amint az egy holland gazda kísérletéből is kiderül.

Egy holland gazda nemrég gondolt egyet, és a szerves hígtrágyát köldökcsöves táplálással kijuttató Case IH Steiger törzscsuklós traktorát lecserélte egy Case IH Magnum nagytraktorra. Nem is akármilyenre, hanem olyanra, amelynek a hátsó tengelyére kerekek helyett gumihevederes járószerkezet van szerelve.

Vajon ez mennyire ideális megoldás? Erre volt maga a gazda is kíváncsi, vagyis lényegében kísérletezés céljából is döntött a merész váltás mellett. A törzscsuklós erőgépet 10 évnyi megbízható munkavégzés után dobta sutba, pontosabban a 9 ezer munkaórát teljesített Case IH Steiger nehéz talajművelésre még fel lesz használva.

A váltásra azért is volt szükség, mivel a nagytraktor kissé szélesnek bizonyult, különösen ikerkerekeken, és az injektáló rendszerrel kiegészítve. Ez pedig megnehezítette a közúti vonulást, és attól lehetett tartani, hogy egy ottani új szabályzás miatt a gépkombinációt esetleg ki is tiltják a holland utakról.

Ezután jött képbe a 380 LE-s Case IH Magnum 380 CVX RowTrac, amelynek hátul 76 cm széles gumihevederei vannak, ezáltal kisebb a talajtaposása, ugyanakkor a vonóerő-átadása hatékonyabb. Meglepő lehet, de Hollandiában jelenleg ez az egyetlen RowTrac. Mivel boosttal 435 LE leadására képes, a korábbi Steiger 440 LE-s teljesítményéhez képest lényegében semmit sem vesztettek – foglalta össze a trekkerweb.nl szakoldal.

Motorteljesítmény, vonóerő és fizikai méret szempontjából tehát nem történt visszalépés, amiből az a tanulság, hogy a talajt jobban kímélő gumihevederes járószerkezetű traktoroknál nem kell félni az alkalmazási körük további kiszélesítésétől.

Címkék: gumiheveder, járószerkezet, Case IH, traktor, törzscsuklós, szerves trágya, hígtrágya, köldökcsöves, kijuttatás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Új mérföldkő a kalászosok védelmében

A 2023-as év erős gombafertőzést hozott a gabonatermesztőknek, a csapadékos ősz és enyhe tél kedvezett a ...