A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Így válik a szemétből érték

Alternatív energiák - 2017.12.09

Villamosenergia-előállítás hulladékból Geiselbullachban A modern, úgynevezett fogyasztói társadalmakban egyre több hulladék keletkezik. Hulladékot állítanak elő az iparban és a mezőgazdaságban, a szolgáltatás területén. 
A háztartásokban és a közületekben keletkező kommunális hulladékok begyűjtése egyre nagyobb feladatok elé állítja az ezzel foglalkozó szolgáltatókat.

Így válik a szemétből érték


Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Hazánkban azt tapasztaljuk, hogy napjainkban a hulladékgyűjtés egyik elterjedt módja az úgynevezett szelektív gyűjtés. Ennek során a szerves – műanyag, papír – és fémhulladékot a magánszemély vagy a közület külön-külön összegyűjtve, kukákban adja át a kommunális szolgáltatónak. A kiürített kukákat aztán ismét feltöltik és a folyamat kezdődik elölről.

Hazánkban is volt rá példa

A begyűjtött szerves hulladékot az erre a célra kialakított depóniába kell üríteni. A depónia felépítése (1. sz. ábra) során számos előírásnak és szigorú műszaki követelménynek kell teljesülnie, többek között a talajvíz behatolását is meg kell akadályozni. 
A teletöltött depóniát lezárják, és évek múlva – a benne lejátszódó folyamat hatására – alkalmas lesz a keletkező depóniagáz (biogáz) kitermelésére. A depóniagázt gázmotor üzemanyagaként lehet felhasználni, amely generátort meghajtva villamos energiát termel helyi célra és/vagy a közcélú villamoshálózatba.

Szerző: Dr. Barcsik József A fotók a szerző saját felvételei

Címkék: erőmű, hulldék, szemét, hulladékégető