TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Veszettség is érkezhet Ukrajnából, sokan társállatokkal menekülnek

Veszettség is érkezhet Ukrajnából, sokan társállatokkal menekülnek

Állattenyésztés - 2023.05.11

Az utóbbi hónapokban Ukrajna területét érintő háborús helyzet következtében a lakosság jelentős hányada kényszerült, kényszerül elhagyni az országot. Van, amikor gyakorlatilag nincstelenül teszik ezt, de előfordul, nem kevés alkalommal, hogy kutyáikat, macskáikat sem hagyják hátra.

A magyar állategészségügyi hatóság felkészült a tulajdonosukkal hazánkba érkező, az érvényben lévő állategészségügyi előírásokat nem teljesítő (veszettség szerológiai titer vizsgálattal nem rendelkező, 3 hónapos várakozási időt le nem töltött) társállatok érkezésére.

Az ukrán határ melletti veszettség esetek miatt azonban szigorításra volt szükség, ezért 2023. január 23-tól a mikrochippel megjelölt és érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező társállatok léphetnek be hazánkba. Ukrajna a veszettség zoonózis szempontjából „aggályos ország” besorolásába esik, ami miatt szigorú feltételei vannak a társállatok utaztatásának.

Az ukrán határ melletti rókákban és kóbor kutyákban előforduló veszettség esetek miatt a magyar állategészségügyi hatóság által a tavalyi évben elrendelt, könnyített beléptetésre vonatkozó eljárásrendjének szigorítása mellett döntött.

További intézkedésig a magyar állategészségügyi hatóság elrendeli, hogy Ukrajnából Magyarországra történő társállatok utaztatásához rendelkezni kell:

  • az állatok azonosítására szolgáló mikrochippel és
  • a szükséges veszettség elleni megelőző védőoltást igazoló dokumentummal.

Ezek a feltételek még mindig könnyítést jelentenek a jogszabályokban előírt nem-kereskedelmi beléptetés feltételeihez képest, ezért továbbra is szükséges egy regisztrációs lap kitöltése.

Magyarország veszettségmentes státuszának fenntartása érdekében a fentiek szerint beléptetett kutyák, macskák és görények hatósági felügyeletét a területi állategészségügyi hatóság biztosítja majd.

(Fotó: Santa/Pixabay)

Címkék: kutya, macska, háziállat, menekülés, Ukrajna, háború, veszettség, magyarország
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Deszikkálás hatékonyan – HIKARI a Sumi Agro ajánlásával

Magyarországon a napraforgót és a repcét deszikkálják a termelők a legnagyobb felületen. A deszikkálás célja ...