TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
A rovarok legalább állati takarmánynak jók lennének? Egyelőre ez is kétséges

A rovarok legalább állati takarmánynak jók lennének? Egyelőre ez is kétséges

Állattenyésztés - 2023.05.03

Leginkább Ázsiában és Afrikában – de kevésbe számottevő mennyiségben máshol is – már évtizedek óta szaporítanak, nevelnek és egyes esetekben fel is dolgoznak rovarokat.

A 2000-es években vált egyre intenzívebbé a törekvés a rovarfehérje hasznosítására. Mindennek igen egyszerű oka volt, ez pedig a fehérjehiány. A Föld lakossága lassan eléri a 8 milliárdot, egyre csökken a megművelhető területek aránya, az ember és a gazdasági haszonállatok között verseny alakult ki a termőföldért, hiszen azon élelmiszert és takarmányt egyaránt lehet termelni.

További problémát jelentett, jelent, hogy a Föld lakosságának növekedésével együtt jár a többletigény az állati eredetű élelmiszerek iránt. Mindezek mellett figyelemmel kell arra lenni, hogy számtalan azoknak a vírusoknak a száma, amelyeket rovarok hordoznak.

Ezek egy részét ismerjük, jelentős részét azonban nem. Érthető hát, hogy az általuk jelentett egészségügyi kockázattal sem tudunk pontosan kalkulálni. A rovarokat, illetve lárváikat teljes egészében feldolgozzák, így elfogyasztásuk a tápcsatornával, illetve az abban lévő baktériumflórával együttesen történik.

Az, hogy milyen hatással van mindez az állatok, vagy az emberek szervezetére, még nem tudjuk biztosan. Lehet, hogy ártalmatlanok, de a számos befolyásoló tényező miatt néhány vizsgálat alapján még nem állíthatjuk.

Megválaszolatlan kérdés az is, hogy mekkora a rovarfehérjék takarmányozási értéke. Ezt elsősorban az aminosav-összetétel és azok emészthetősége határozza meg. Jelenleg is folynak az erre irányuló kutatások.

(Fotó: ivabalk/Pixabay)

Címkék: rovar, táplálék, ember, állat, takarmány, fehérje, élelmiszer, kutatás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

EU – A zöldenergia-termékek behozatala több mint kétszeresére ...

A tiszta energia az európai zöld megállapodás alapvető része . Ennek érdekében olyan ...