TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 600 Ft
Benzin ára: 580 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 379,95
USD: 347,02
CHF: 393,67
GBP: 437,56
Hirdetés
Nagy ugrás előtt áll az állattenyésztés Kelet-Közép-Európában, most kell okosan beruházni

Nagy ugrás előtt áll az állattenyésztés Kelet-Közép-Európában, most kell okosan beruházni

Állattenyésztés - 2023.03.24

A következő években az uniós állattartás egyre inkább a kelet-közép-európai térségbe tevődik át, így nálunk is rohamosan nő majd a kereslet a nagyüzemi, minőségi tápokra.

A takarmánypiac is komolyan megérezte a mögöttünk hagyott turbulens éveket. Előbb a koronavírus-járvány akasztotta meg a globális ellátási láncokat, majd az orosz-ukrán háború teremtett rendkívüli helyzetet, végül az energiakrízis és az elszálló infláció borzolta a kedélyeket.

Hogyan lehet az új helyzethez alkalmazkodni, és milyen lehetőségeket teremt ez Magyarország számára? Erről tartott nemrég sajtótájékoztatót a hazánk legnagyobb takarmánygyártó vállalatának számító UBM Csoport.

Véleményük szerint a következő években felgyorsul az állattartás európai súlypontjának áthelyeződése a kelet-közép-európai térségbe – idézte az elhangzottakat az Agrárágazat. A pilisvörösvári központú UBM úgy véli, hogy emiatt egyre nagyobb igény lesz a nagyüzemi, jó technológiával előállított, minőségi tápokra. Emellett úgy kalkulálnak, hogy a következő években a baromfi- és sertéshús-fogyasztás dinamikus, összességében globálisan 10 százalék körüli növekedést produkál majd.Mindez persze felértéli a növénytermesztési ágazat szereplőit is, különösen a fehérjenövények (szója, takarmányborsó), illetve a cirok esetében várható felfutás. Az UBM Csoport máris a saját helyzetén érzékeli mindezt, hiszen a 2021/2022-es üzleti évben 46 százalékos árbevétel-növekedést értek el az egy évvel korábbihoz viszonyítva, míg a 2022/2023-as üzleti évre 210–240 milliárdos forgalmat remélnek, ami további 5–20 százalékos emelkedést jelentene.

Az UBM szerint a nagyüzemi állattartás is megoldható környezetbarát módon, ma ugyanis ez a fő bűnbak az üvegházhatású gázok növekvő kibocsátásában. A hatékonyság emelésével, a szállítási útvonalak csökkentésével, valamint a takarmányhasznosulás javításával azonban itt is megvalósítható a kibocsátáscsökkentés.

(Fotó: UBM/Facebook)

Címkék: állattenyésztés, európai unió, kelet-közép-európa, növekedés, táp, takarmány, ubm, beruházás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kiváló minőségű magyar libahús kerülhet a Márton napi asztalra

A madárinflueza-járvány után ismét magára talált a hazai lúdágazat, az év második felében nagy lendületet vett a ...